Как да разберем дали някой ни лъже?

 дали някой ни лъже

 

   Да предположим, че си отишъл у свой приятел с усмивка на лицето и после си му казал, че си бил тъжен… дали той би ти повярвал?

   Най-вероятно въобще не би ти повярвал, гледайки грейналото ти лице. Иначе казано, той забелязва несъответствието между думите и лицевото ти изражение.

   Може да си мислиш, че никой не се усмихва докато е тъжен и всъщност си прав, но тук не говоря за съзнателно несъотвтствие – имам предвид несъзнателно.

   Подсъзнанието ти контролира много от твоите неволеви функции като дишане, потене, сърцебиене и т.н….

   Когато някой се опита да излъже, той обикновено може да контролира лицевото си изражение и тона на гласа си, ако е добре подготвен, но подсъзнанието му ще започне да контролира всички останали неволеви сигнали като езика на тялото му и дихателния ритъм.

   Подсъзнателните сигнали са тези, на които може да се осланяш, за да засечеш дали човек лъже или не. Ако думите са в съответствие с несъзнателните му сигнали, тогава той казва истината, в притивен случай – лъже. Просто е. Сложното обаче е да успееш да отличиш и правилно да определиш сигналите. Именно за това ще поговорим в този пост.

   И не става дума за интуитивни или логически номера, ами вместо това ще ти предложа методи за разчитане на лъжата, които се базират на дълбоки психологически концепции и доказани факти.

   Звучи ли ти интересно?

Знаци, които индикират че някой лъже.

   По-долу са изброени няколко прости (даже очевидни) знаци, които да вземеш под внимание, когато се опиташ да разбереш дали някой да лъже.

 • Език на тялото:  Човек, който лъже обикновено би си прикривал дланите и не би стоял изправен, докато казва лъжата. Възможно е също да избягва зрителен контакт и може да заеме и използва негативен език на тялото, ако се чувства виновен, че казва лъжа. (виж тук за малко повече информация, относно езика на тялото на човек, който лъже)
 • Несъответствия в зрителния контакт: Според НЛП посоката, в която се движат очите е отражение на процесите, които протичат в мозъка по същото време. Например гледане горе в ляво значи, че си изграждаш образ в своя ум, докто това да гледаш горе в дясно значи че се мъчиш да се сетиш за нещо. Но как това би било от полза? Ами помисли малко – ако погледа на някой се е изместил горе в ляво, когато му зададат въпрос, то той най-вероятно се мъчи да изгради картина на лъжата, която ще каже. Това е един знак, който показва, че той може би лъже. (Виж целия наръчник по темата: зрителни сигнали и засичане на лъжа)
 • Несъотвтствия в казаната история: Ако човек лъже, то историята, която той разказва може да се променя по малко всеки път, когато бива обсъдена. Човек, който лъже би забравил определена дума, би добавил нещо съвсем ново или би махнал нещо, което по-рано е споменал. Без значение от вида на несъответствието, това е знак, който показва, че човек лъже.
 • Чувство на тревога: Почти всеки, който лъже изпитва поне малко чувство на тревога. Интензитета на тази тревога варира, в зависимост от това колко „изпечен е лъжеца“, така да се каже. Опитай се да забележиш подобно състояние на напрегнатист или тревожност с цел да разпознаеш лъжците. Говори колкото можеш повече по темата с цел да го накараш да се понапрегне. (Виж и статията за език на тялото в състояние на тревога, за да можеш да я разпознаеш по-добре.)
 • Отбягване на темата: Човек, който би искал да скрие нещо обиковено би се опитал да избегне да го вметне в разговора. Опитай се да говориш за нещо свързано със ситуацията без да го адресираш пряко и виж дали човека се опитва да смени темата.
 • Липса на настойчивост: Освен, ако човек не е специален аген, който е професионално обучен да лъже, на него обикновено би му липсвало настоятелност докато лъже. Тонът на гласа му би бил понижен и той би изглеждал по-малко уверен.
 • Да говори бавно: Когато казват лъжа, хората които лъжат обикновено биха си измисляли събития и случки, докато говорят. Това обикновено води до забавяне на скоростта, с която разказват или до чести паузи с цел да съчинят това, което да кажат.

   Много е важно да се знае обаче, че има и много други променливи включени в процеса и следователно ти предлагам да използваш тези методи за подкрепа на решението ти, а не просто директно да си правиш извод.

   Например, ако подозираш, че някой те лъже, тогава трябва да видиш дали някои от тези сигнали са на лице.  Разбира се колкото повече знаци откриеш, то толкова е по-вероятно този човек да лъже.

 

Недей бъди лъган никога повече!

   До тук засегнах основните знаци, които могат да покажат дали някой лъже или казва истината, но с тях списъка не свършва. По-долу съм изброил още малко техники, които ако се използват заедно с посочените до сега ще увеличат неимоверно шансът ти за това да засечеш лъжата.

   Силно препоръчвам да си търпелив и докато не откриеш поне повече от три знака, да не си правиш краен извод, че си се натъкнал на лъжец. Ако разчиташ само на един знак, това може да те накара да си мислиш, че всеки винаги лъже!

 

Още знаци, за които да следиш

 • Искам да скрия: Един лъжец обикновено би имал подсъзнателно желание да скрие нещо, но ако физически не може да иде никъде другаде, това би било отразено в неговата стойка и движения на тялото. Един лъжец би си извил гърба малко и би опитал да остави тялото си да заема по-малко пространство (свеждане напред). В този случай, неговото подсъзнание би сметнало, че ако е по-малък би му било по-лесно да се скрие.
 • Даване на прекалено много доводи и „доказателства“, когато казва истината: Когато някой, който е свикнал на лъже казва истината, то той най-вероятно се опитва да докаже, че е честен като нахвръля твърде много доказателства. Този който лъже прави така, защото усеща, че другите няма да му повярват, освен, ако не направи така. Ето един прост пример.

Майка: Жоро, ти ли изяде курабийките?

Жоро: Разбира се че не. Нали знаеш, че не ям курабийки, защот от тях ме болят зъбите. Питай Радо, той ще ти каже, че не съм бил аз. Повярвай ми, не съм припарвал до тях и всеки наоколо може да го потвърди.

 

Заключението е че Жоро иска да каже: „Мамо този път не е като всички останали, сега не лъжа.“

 

 • Езика на тялото: Веднага щом промениш темата, езика на тялото на човек който лъже може да се промени от състояние на тревожност (чоплене на нокти, шаване, изпотяване и това постоянно да си слага и вади ръцете от джобовете) към състояние на отпуснатост (нормално дишане и заемане на по-отворени пози).
 • Липса на съответствие: Ако човек казва истината, то неговия език на тялото и тон на гласа биха съвпаднали с това, което казва, но ако лъже, тогава би имало несъответствие помежду тях. Например, ако някой ти каже, че е заинтересован в тема, докато се обляга на стола си, а не кима с глава, то това може да сочи че лъже.
 • Изкуствена усмивка: Автентичната усмивка би довела до задвижването на различни лицеви мускули, като тези на бузите и тези под очите. Това би довело до няколко бръчки, които се появявт на лицето, особено под очите. Изкуствените усмивки само задействат мускулите около устата, докато другите остават незасегнати. Виж още по темата за изкуствена или автентична усмивка в език на тялото.
 • Избягване на директни отговори

  Пак към по-горния пример.

Майка: Жоро, ти ли изяде курабийките?
Жоро: Мамо, аз се прибрах преди половин час.
Майка: Ти ли изяде курабийките???
Жоро: Знаеш, че не харесвам чак толкова курабийки.

 

 • Изпотяване:  Ако продължаваш да повтаряш един въпрос пак и пак, лек слой пот би се появил на лицето и дланите на „заподозрения“. Ако осветлението в стаята не се промени, а лицето на му грейне малко повече, то това може да е индикатор за присъстиве на пот по лицето му. Ако ръката ти се плъзне, при ръкостискане, то и това може да се окаже индикатор за присъствието на пот на ръцете му.
 • Скептицизъм:  Хората, които винаги лъжат, са склонни да са по-скептични, защото мислят, че всеки друг също лъже, докато хората които лъжат по-малко, лесно вярват на всичко, защото приемат, че никой друг не лъже. Общо казано – винаги има и изключения.
 • Смяна на темата: Този, който лъже обикновено би сторил най-доброто, което може за да смени темата, защото би се почувствал неудобно. Веднага щом му се отдате възможността да се придвижи в страни от тема, която го опасява, човек който лъж би го направил.
 • Темпото на дишане би могло да се промени: Както казахме и по-горе. Когато някой лъже може да стане тревожен или напрегнат. В подобен случай, темпото на дишане на човек може да се ускори и така ти ще забележиш, че рамената му се движат нагоре и надолу по-бързо или по-бавно съобразно темпото на дишане.
 • Тонът на гласа би се променил:  Изследвания сочат, че тонът на гласа е силен индикатор за лъжа. Наблюдавай не-нормални промени в гласа на човек, когато той отговаря на въпросите ти.
 • По-бъро мигане: Когато хората са напрегнати, те може да започнат да мигат с по-бързо темпо. Ако скоростта на мигане се промени в съобразност с това, когато човек ти отговаря, тогава добави и този към останалите знаци.
 • Може да остане неподвижен:  Някои хора шават и мърдат, когато са нервни, но други стоят неподвижни и не правят нищо. Този вид пауза може да е индикатор, че човек е прекалено уплашен да пристъпи към действие, за да не го хванат. Освен това човек, който лъже може несъзнателно да мисли, че може да бъде незабелязан, ако не се движи, ето защо тялото му може да е неподвижно, почти без никакви движения.
 • Отклоняване от основното поведение:  Всеки един от нас има свой собствен начин на мислене, ходене и отговаряне на въпроси. Това се нарича основно (базово) поведение. Когато някой лъже, то той обикновено се отклонява от това базово поведение и така може да разбереш дали лъже, когато сравниш текущото му поведение с неговото основно поведение. Разбира се в този случай, за да си направиш валидна преценка трябва да познаваш човека доста по-добре.
 • Тревога:  Попитай пряко човека дали лъже и наблюдавай за сигнали на тревога, които може да се появят в езика на тялото му (потене, мърдане или чоплене на нокти). Човек, който лъже може да се почувства некомфортно, когато бъде конфронтиран.
 • Говорни грешки:  Ние всички правим грешки, но когато грешките в общуването се увеличават без видна причина, тогава човека може и да казва лъжа. Тези говорни грешки се случват като резултат на съпротивлението, което се поражда между желанието на човек да бъде прав и същевременно нуждата му да излъже.
 • Отделяне на повече внимание на своите думи:  Когато някой лъже бива попитан дали лъже или не, той би обръщал повече внимание на думите си, докато отговаря, за да не бъде хванат и в резултат може да говори по-бавно, да се колебае повече преди да каже нещо или да започне да се тревожи повече.
 • Липса на детайли: Хората, които лъжат обикновено често използват общи отговори и правят най-доброто, за да се придвижат далеч от детайлите. Продължавай да питаш човека за повече детайли и той може да се разтревожи, ако е бил лъжец.

 

   Недей да лъжеш!

   Очевидно след прочитането на статията може някои хора да си помислят: „Еха, сега вече знам как да стана изпечен лъжец“. Разбира се това не е било намерението ми, когато написах тази статия, така че недей използва погрешно тази информация!
   Та как да разбереш дали някой лъже?

   Това да знаеш дали някой те лъже или не е силен инструмент за общуване, който може да е доста потребен тези дни, при толкова много неоткровени хора.

   Изброените сигнали може да ти помогнат да знаеш дали някой те лъже или не. Но бъди наясно, че не може да кажеш дали някой се опитва да те излъже или не, само като наблюдаваш езика на тялото му или зрителния му контакт, ами вместо това трябва да събереш доста повече „улики“, преди да си направиш цялостен извод.

 

 

   Много други сигнали

   Когато стане дума за засичане на лъжа трябва да си много внимателен. Някои от тези сигнали може да са налични дори и човек да не лъже, а просто така да си говори. Опитай да си зададеш въпросите на човека който подозираш, че лъже по няколко начина и следи за проведението му.

   Ако постоянно се чувства тревожен, отбягва детайли и прави грешки в езика на тялото си, тогава знай, че има вероятност той да лъже и чак тогава задълбай и продължи да търсиш повече „улики“.


Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите