Лошо настроение: причини и как да го преодолееш?

лошо настроение

   Унил ли се чувстваш?
   Искаш ли да преодолееш това лошо настроение?
   Лошото настроение често ли те навестява?

   Ако искаш да се отървеш от нещо, тогава първо трябва да го разбереш. Повечето хора изпитват лошо настроение без дори да знаят защо. Те свързват тези усещания към първото нещо, което им дойде на ум, като например скорошна караница, която са имали с шефа си или просто стрес, на който са били изложени.

   Всъщност може да се чувстваш зле поради напълно различна причина от тази, която ти е дошла на ум и ключа в преодоляването на лоши настроения е да разбереш тяхната коренна причина.

 

Преодоляване на лошите настроения като разбереш коренната причина.

   Текущото ти състояния на това как се чувстваш в момента е резултат от всичките преживявания в живота, които си имал до този момент. Караницата от онзи ден с близък приятел и лошото отношение на шефа ти от миналата седмица представляват само малка част от текущото ти емоционално състояние.

   Хубавите неща, които скоро ти са се случили са също част от това същото емоционално състояние, дори и в момента въобще да не се чувстваш добре. Например комплимента, който си получил днес от един от твоите приятели е част от текущото ти емоционално състояние.

 

Но ти това си учил и нали това ти е работата!!

   Един мой приятел наистина страдаше всеки ден, защото мразеше работата си. Когато говореше с останалите и обясняваше болката, която изпитваше всеки ден, той получаваше отсреща известния отговор „Но нали това ти е работата…

   Другите му приятели го убеждаваха, че да напусне работа би било погрешното решение и че трябва да е по-силен и че трябва да забрави за тези емоции заради кариерата си.

   И накрая той склони и продължи да върши същото нещо всеки ден като просто се опита да не мисли за него, за да не се чувства зле.

   Тъжното обаче бе, че накрая се депресира и трябваше насила да напусне работа по-късно, поради срива от който страдаше.

 

Какво причинява лошите настроения?

   В обществото в което живеем или поне в това, което аз съм израснал (роден пред 1987г) сме свикнали да отдаваме по-голяма важност на кариерата и ученето, отколкото на благосъстоянието ни. Тъжното е че сме свикнали как да потъпкваме нашите емоционални рани, поради причини като „Но, нали за това си учил и това ти работата“.

   Все пак депресията не е нищо повече от индикация, че определени емоционални проблеми са останали неразрешени. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията е обяснено как депресията може да бъде пряк резултат от пренебрегване на нашата емоционална болка, вместо това да се помъчим да се справим с нея.

   Да не се отзоваваш на молбите на ума си и да продължаваш да правиш нещо, което мразиш за продължителен период от време е най-бързия начин да развиеш депресия и лоши настроения. (виж защо се чувствам зле)

   Точно както даваме висока значимост на физическите (телесни) заболявания и точно както ни е грижа за почивката (болничен), когато сме болни трябва да научим как да даваме висок приоритет на нашите емоционални нужди вместо да ги игнорираме, за да не стават те по-големи.

 

Задоволяваш ли своите емоционални нужди?

  – Продължаваш ли постоянно да правиш неща които мразиш?
  – Вярваш ли в клишето „Ама то ти за това си учил, нали това ти е работата“?
  – Търсиш ли магически или бързи начини за справяне, когато се почувстваш зле, вместо да се прицелиш в корена на проблема?
  – Вземаш ли си почивен ден, когато се разболееш, но пък гледаш да се разсейваш, когато си унил?

   Ако правиш някой от тези лоши навици, тогава знай, че правиш необходимото, за да се сблъскаш с лошо настроение.

   Ако искаш да се отървеш от лошите настроения тогава се отнасяй се с лошото настроение по начин както се отнасяш с физическо заболяване: като отдаваш на ситуацията висока важност, като се опиташ да откриеш причините и като следваш подходящо лечение, само тогава ще изпитваш по-малко лоши настроения.

 

Как да преодолееш тези лоши чувства?

   Ако разбереш по предната концепция, тогава може вече да предположиш, че поправянето на един проблем, който е изцяло несвързан с лошото ти настроение може да те накара да се чувстваш по-добре.

   Например, ако имаш много проблеми, като стрес свързан с работа, изпити или скорошна раздяла, но си успял да отслабнеш помежду тази бъркотия, ще се окаже да че чувстваш по-добре дори и все още нищо да не си направил, за да разрешиш изброениете проблеми.

 

Когато малките проблеми се натрупват, те водят до лошо настроение

   Много хора развиват лошия навик за това да натрупват малки проблеми, мислейки че първо трябва да се справят с по-големите.

   Тази една причина, също води до лоши настроения, защото когато простите проблеми се натрупат, те правят по-големите дори по-зле. Счупено копче на клавиатурата, колата която трябва да поправиш и важния телефонен разговор, който трябва да проведеш ще направят големите проблеми да изглеждат по-зле без ти да го осъзнаеш.

   На кратко: разреши малките си проблеми до колкото можеш и цялостното ти настроение определено ще се подобри.

 

Натрупаните проблеми задействат лошо настроение

   Ти се намираш непрестанно в състояние на получаване на информация от света чрез петте си сетива. Колкото повече неразрешени проблеми имаш, толкова по-вероятно е да получаваш данни, които да ти напомнят за тези проблеми и така да се чувстваш унил.

   Например, ако имаш наднорменото тегло ще има по-голяма вероятност да се чувстваш зле винаги, когато минеш покрай огледало или когато преядеш. В този случай, преяждането и това да се видиш в огледалото ти е напомнило за един от натрупаните ти проблеми (виж статията за мисловни мрежи за повече информация)

   Сега си представи, че имаш десет нерешени проблема. Какво мислиш че ще се случи с настроението ти? Винаги ще се натъкваш на неща, които ще ти напомнят за тези проблеми и резултата ще е да се чувстваш зле през повечето време.

 

Езикът на тялото ти също влияе на настроението ти

   Обзалагам се, че у всеки който се чувства унил може да се забележи, че гърбът му не е изправен. Ако се чувстваш разочарован, също ще откриеш, че гърбът ти не е изправен.

   Тази стойка има ефект и над емоциите ти: точно както емоциите ти повлияват над жестовете ти, така и жестовете ти влияят над емоциите ти. Седни с изправен гръб за няколко минути и ще започнеш да се чувстваш по-добре (виж категорията с език на тялото за повече информация)

 

Да си жертва на негативното мислене

   Веднага щом се почувстваме унили, започват негативните цикли. Започваме да преценяваме всичко неправилно, очакваме повече проблеми и в резултат се чувстваме и по-зле.

   Всяка малка пренебрегвана промяна може да бъде сметната като заплаха: скъсаната ти връзка за обувка би станала голям проблем и това да не намериш другата си обувка ще е пък направо гигантски.

   Решението в случая е да разчупиш цикъла на негативно мислене. Спри да мислиш за новите проблеми и започни да мислиш как да разрешиш текущите си. Не изпадай жертва на мислите и въображението си, ами вместо това ги овладей и не им позволявай да те контролират.

 

Опознай врага си, за да прекратиш лошите си настроения!

   Това да знаеш причината зад лошото си настроение може да е толкова ефективно като това да разрешиш няколко малки проблеми. Просто защото това да не знаеш причината зад лошите си чувства се смята за друг проблем, който също би рефлектирал на лошото ти настроение.

   Да сумирам накратко. Действията които трябва да сториш, за да прекратиш лошите настроения са следните: изолирай проблемите си, започни да ги решаваш един по един и недей натрупва други по-малки. Прекърши цикъла на негативно мислене и ще намалиш своите лоши чувства.

 

   Сумирайки всички добри и лоши неща, които са ти са се случили ще доведе до производно настроение, което е текущото ти емоционално състояние, което в момента изпитваш.

   В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията съм обяснил как всеки може да стане по-щастлив като поправи своето производно настроение. Ако има 20 неща, които в момента те притесняват и десет от тях са напълно извън твоя контрол, тогава определено може да се почувстваш по-добре като промениш десетте, над които имаш контрол.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите