Съвети за съзнателен живот и как да живееш съзнателно?

съзнателен живот

   Съзнателен живот – що е то?

   Когато за пръв път преди години започнах да чета за личностното израстване си мислех, че съзнателното живеене означава да си осъзнат от това, което се случва около теб и поради това вярване се чудех защо хората трябва да пишат за съзнателен живот, въпреки че всеки вече си живее съзнателно?

   Докато изучавах управление на гнева открих, че когато се ядосаме определена програма за гняв бива задействана в мозъка ни, която отговаря за всички действия, които поемаме, докато сме ядосани.

   Викането, крещенето и полудяването са все елементи от предварително предопределена програма, която автоматично се  задейства, когато сме ядосани.

   Когато започнах да изучавам страха, открих че има набор от предопределени инструкции, които нашият ум подкарва, когато нещо задейства нашата програма за страх.

   Това значи, че нямаме контрол над живота си, ами просто реагираме на външни стимуланти, когато те задействат нашите спусъци.

 

Авто пилот

   Някои хора вече живеят на авто пилот с години. Те се събуждат, правят същите неща, ходят на работа и там правят едно и също, после отиват вкъщи и там правят същото.

   Така те следват кариерен път, защото всеки около тях прави това, обличат се по същия начин като всички останали, защото са такива модните тенденции и правят същите неща, които всеки останал прави без да осъзнават, че нямат контрол над живота си. (виж Следване модата на сляпо)

   Това дори се случва и с вярванията! Хората абсорбират нови вярвания един от друг без да ги подлагат под въпрос и без да изследват дали са верни или не и заради това повечето хора казват, че живота не е честен, че успеха не е лесен и че има неща, които са невъзможни (виж Няма невъзможни неща)

 

Как да живееш съзнателно?

   Хората живеят несъзнателно, защото не са наясно от това че могат да живеят съзнателно или защото са уплашени да живеят съзнателно поради промени, които могат да се случат в живота им ако са живели така.

   Да живееш съзнателно изисква първо да идентифицираш своите автоматични поведения и реакции, които биват задействани без твоята воля. Ако си открил, че тези поведения са потребни (например автоматично да си миеш зъбите веднага, когато се събудиш), тогава остави ги непокътнати, но ако си открил, че тези поведения са нездравословни, тогава е време да се откопчиш от режима на автопилот, по който живееш с години.

   Преди да се ядосаш, преди да се уплашиш или преди някаква лоша емоция да поеме контрол над теб, си напомни, че другите натискат бутони, които задействат тези реакции и че ти не си в контрол на живота си, когато реагираш на тези бутони.

   С време и практика ще започнеш да ставаш все по и по-осъзнат и външните стимули няма повече да контролират емоциите или поведението ти.

   По-горе в статията казах, че съзнателното живеене е изкуството на изживяването на момента вместо да мислиш за миналото или да се тревожиш за бъдещето.

   Когато концецията за съзнателен живот стана популярна, много хора които пишат за щастието започнаха да молят хората да мислят съзнателно, за да могат и те да станат щастливи.

   Тези хора които дадоха подобен съвет подкрепиха своя аргумент с една много логична концепция. Ако се чувстваме зле само поради лоши емоции, които са свързани с миналото или бъдещето, тогава определено може да сме щастливи, ако се фокусираме над настоящия момент.

   Самата концепция е 100% вярна, но когато стане дума за прилагането и, повечето хора се провалят!

   В тази статия ще ти споделя няколко съвета за съзнателен живот, които биха ти помогнали да разбереш съзнателното живеене по-добре и които ще ти позволят да живееш по-добър живот.

 

Съзнателен живот и концепцията за роботите

съзнателен живот   Много хора приемат, че говорят на роботи, а не на хора, когато дават съвети като: „просто спри да мислиш за бъдещето“, като че хората имат копчета, които могат да им позволят да спрат да мислят за нещо от раз.

   Разбира се, ако си успял да спреш да се тревожиш за бъдещето и да мислиш за миналото, ще бъдеш по-щастлив, но проблема, е че не може да сториш това просто с цъкане на копче.


Ето една историйка…

   Миро беше много разтревожен за изпита, който му предстоеше след три дни и в резултат се почувства много зле. Той опита да мисли съзнателно и да живее в настоящето, но това никога не подейства просто защото неговия ум отказа да остави важно събитие като предстоящ изпит.

   В този случай Миро не бе осъзнат от факта, че неговите опасения не бяха нищо повече от сигнал, който умът му използваше, за да го мотивира да учи повече!

   В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията казвам, че много от емоциите, които изпитваме всеки ден служат за цел да ни мотивират да поемем определени действия.

   В случая на Миро, желаното действие от неговото подсъзнание бе да го остави да се подготви добре.

 

Правилния начин да живееш съзнателно

   Правилния начин да живееш съзнателно е да отговаряш на съобщенията, които умът ти ти изпраща, така че да го накараш да мисли за настоящето като резултат от това да няма нищо, за което да се тревожи.

   Нашите умове са проектирани да забравят за завършени задачи и да се тревожат за незавършени работи (виж Миналото ми ме обсвебва)

   Освен, ако не се научиш как да се справиш с незавършените работи в живота си, може да не си способен да изпиташ истинско съзнателно живеене.

   Ако си тъжен, защото нещо лошо ти се е случило в миналото, тогава направи най-доброто, за да си успокоиш умът си, че няма да позволиш товад а се случи отново и ще видиш че няма да мислиш повече за миналото.

   От друга страна ако си разтревожен за нещо в бъдещето, тогава гледай да си сигурен, че се подготвяш да се изправиш срещу него много добре и ще откриеш, че вече не се тревожш за него.

   Така се живее съзнателно по правилния начин.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите