Как да контролирам промените в настроението си?

промени в настроението

   В другата моя статия: Причини за промените в настроението съм обяснил как смяната на настроението се случва в резултат на получаване на външна намеса, която ни напомня за вече съществуващ проблем, който няма текущо решение.

   Например, ако едно момиче не е била задоволена със своя себе образ, защото е имала наднормено тегло и тогава по път към работа е видяла реклама на супер модел, тогава настроението ѝ би се променило.

   Ясно е, че колкото повече нерешени проблеми имаш, толкова по-вероятно е настроението ти да се промени, поради увеличения брой външни приноси, с които би се сблъскал, които биха ти напомнили за проблемите ти.

   В тази статия ще ти кажа един много ефективен начин, който би ти помогнал да контролираш промените в настроението си и дори да прекратиш появата им.

 

Как планирането в дълготраен период може да ти помогне да се справиш с промените в настроението?

  Нека предположим, че момичето от предния пример е намерило добър диетолог за отслабване, който ѝ е дал ефективен съвет за това как да отслабне и тя вече е свалила няколко килограма. Мислиш ли, че настроението ѝ би се променило следващия път, когато види тази реклама?

   Това никога няма да се случи, защото веднага щом се натъкне на тази реклама, тя ще си спомни дългосрочния си план, който следва.

   Все пак всички промени в настроението са просто сигнали, които ни биват изпратени, за да ни напомнят за проблеми, с които трябва да се справим. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията съм обяснил как игнорирането на проблемите ти без да си поставяш дългосрочни планове, които ти помагат да ги разрешиш, може да е основната причина за депресията.

   Веднъж щом умът ти открие, че имаш план който може да разреши проблема за който току-що си се сетил, тогава настроението ти няма да се смени и няма да се депресираш.

   Това ни води до едно много важно заключение: присъствието на дългосрочен план може да предотврати промените в настроението да се случват. Ако се опиташ да наблюдаваш своите чувства, би открил, че повечето от нещата, които те безпокоят в живота и които променят настроението ти са малки неща, които ти напомнят за вече съществуващи проблеми.

 

Да имаш дългосрочен фокус

   Хора, които имат краткосрочен фокус, обикновено изпитват промени в настроението ежедневно, в зависимост от събитията, които им се случват през деня. Това значи, че ако в понеделник са ти се случили предимно приятни събития, тогава би се чувствал щастлив, но ако във вторник стане нещо лошо, тогава настроението ти би се променило и би се почувствал зле. (виж Защо се чувстваме зле)

   Основната причина за това настроението ти да се променя ден за ден е, че нямаш дългосрочен план, който да те успокоява винаги, когато нещо се обърка. Ако вече си на специална диета и тогава някой ти каже че трябва да отслабнеш, няма да се чувстваш толкова зле в сравнение с чувствата, които би изпитал ако въобще не си бил на диета.

   Накратко, това да имаш дългосрочен план може да е болкоуспокояващото, което ще намали интензитета от дневните нежелани събития и може да е един от най-силните инструменти, който може да ти помогне да си контролираш промените в настроението.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите