Как да се справим със зависимостите?


Много хора мислят, че зависимостите се случват, защото на тялото са му необходими определени химически вещества. Дори и това твърдение да е отчасти вярно, все още има и други психологически фактори, които биха могли да имат ефект над пристрастяващото поведение на даден човек, което всъщност е по-силно от ефекта, който химическите вещества или тяхната липса оказват на тялото.

   Ето защо най-добрият начин да се справиш със зависимостите е да разбереш правилно психологическите фактори зад тях, за да знаеш кое правилно действие да предприемеш.

   Различните хора могат да развият една и съща зависимост поради различни психологични причини. В подобен случай разбирането на точните причини във всеки един от тези различни случаи е единственият начин да помогнеш на всички тези хора.

   Ето защо изолираното разглеждане на един вид зависимост без да знаеш какво всъщност я причинява, рядко може да помогне. Именно затова общите съвети, които биват давани на всички хора накуп, обикновено не помагат.

 

Кое причинява зависимостите?

   Някои хора стават зависими основно защото искат да открият начин за разсейване, който им помага да избягат от определени ситуации, които ги карат да се чувстват уязвими.

   Техните уязвимости и липса на умения за справяне с това ги карат да изберат зависимостта като идеалния начин за избягване. Ако тези хора нямаха тези уязвимости, можеше въобще да не стават зависими.

   Тези уязвимости могат да са нещо просто като напр. това да не можеш да се справиш със стреса или да не можеш да толерираш определена емоция.

   Един от най-известните случаи за избягване на проблем чрез зависимост е когато някой стане зависим към обич. В книгата Как да накараш някой да се влюби в теб съм описал как някои хора могат да се влюбят, само защото искат да избягат от нерешените си проблеми и уязвимости. Тези хора обикновено се влюбват в хора, които не пасват на характера им и така връзката винаги ще се срива.

   Други хора стават зависими към определени неща в резултат на определени умствени връзки, които са изградили. Например пушачите, които пушат веднага след хранене или когато са изложени на стрес, са примери за хора, които стават зависими към нещо само защото е било асоциирано с определена ситуация, която често са срещали.

   Трета категория от зависими се наричат реактивни зависими. Това са хората, които се връщат към зависимостта или започват да се пристрастяват към нещо в отговор на основно събитие, което им се е случило в живота.

   Основни житейски събития като загуба на близък човек или загуба на работа понякога карат хората да станат зависими. Тези хора не откриват никакво друго решение да се справят с болката, която изпитват, освен да станат зависими от определен навик.

   Зависимостта може също да бъде причинена от по-леки психологически фактори, като например желанието да се предизвика даден авторитет (обикновено родителски авторитет), желанието да се нанесе вреда някому (на жената например) или желанието зависимостта да се използва като извинение за неуспеха в живота.

   Накратко, зависимостите могат да бъдат причинени от много различни причини и с цел да се справиш с тях трябва първо да разбереш конкретния случай, с който си имаш работа.

 

Справяне със зависимости

   Както вече видяхме, има много видове зависимости, но това което е общото помежду им е, че всички представляват желанието на човек да избяга от своите проблеми или от нежелана емоционална болка.

   С цел да се откажеш от зависимостите, не е необходимо да си тренираш тялото да живее без пристрастяващите субстанции, а по-скоро е необходимо да откриеш здравословен механизъм за справяне с проблемите, които срещаш в живота си.

   Второто нещо, което трябва да направиш, е да таргетираш пряко психологичната причина на зависимостите. Нека предположим например, че си осъзнал че един тинейджър пуши трева, само за да изглежда по-мъжествен. В подобен случай образоването на този тийнейджър относно правилния начин да стане мъж може да му помогне да задоволи нуждата си по правилен начин.

   След това трябва да откриеш начин да замениш пристрастяващия навик с положителен такъв, който може да ти помогне да си задоволиш същата нужда. Например, ако си открил че си зависим от интернет, защото нямаш много приятели, тогава това да научиш как да станеш социална личност може лесно да ти помогне да прекратиш тази зависимост.

 

Защо хората не успяват да се справят с пристрастяването?

   Защо мислиш, че хората се връщат обратно към старите си навици, всеки път когато ги откажат? Връщат се, защото уязвимостите, които са ги направили да станат зависими, ги карат да се върнат към тях.

   Когато спрат да правят определен навик, се оказва, че по така те директно се изправят срещу тази уязвимост, от която са бягали преди и на този етап много от тях прибягват отново към лошия навик.

   С цел да преодолееш зависимостите, ти трябва малко кураж, за да се изправиш срещу уязвимостите и нерешените си проблеми и после силна воля, която да ти помогне да откриеш друг механизъм за справяне, различен от това да станеш зависим.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите