Личностни характеристики при единствено дете

   Какви са характерните черти при децата?

   В друга статия „Как родилната последователност влияе на личността обясних, че личността на детето е силно повлияна при раждането му.

   Често срещано е при близнаците, да се забележат различни качества на характера, дори да са израстнали с едни и същи родители, независимо от тяхна разлика във времето.

   Хубавото нещо за това едно дете да е единствено е, че никога не се налага някой да му „отнеме престола“. Когато, обаче се роди нов член на семейството, това дете може да се почувства малоценно , и в него да се развият психологически проблеми, като резултат на внезапната загуба на вниманието, с което е свикнало.

   В тази статия ще ти разкажа за личностната характеристика на единственото дете.

 

   Психологията на единствените деца

   Единствените деца обикновенно са прекалено уверени или арогантни. Поради това че никой друг не получава загрижеността и вниманието на родителите им освен тях и затова са свикнали да бъдат винаги в центъра на всичко. Това ги прави претенциозни.

   В статията ми как да разберем личните човешки характеристики обясних, че децата растат, опитвайки се да разширят средата в която са свикнали да живеят. Затова децата, които обичайно получават голямо внимание от малки, по-късно ще се постараят да го придобият отново, за да се почувстват добре.

   Обикновенно възрастните хора, често се впечатляват на интелигентността на децата, повече от тази на по-големите. Като резултат на израстването с възрастни, те се учат бързо и развиват по-добри умения, но само ако не са разглезени.

   Ако едно дете е такова, то развива напълно различен характер и например може да пропусне подходящи, важни за него умения от живота или да изпитва липса на самочувствие и да стане прекалено зависим от другите.

 

Единствено дете- личност и социализация

   Ако на едно дете се е позволявало като малко да играе с връстниците си, то би могло да  развие социалните си умения и черти, необходими му в комуникацията за напред.

   Но ако е било изолирано, след това трудно ще развие социален интерес и може да не се научи как да си сътрудничи с останалите.

   Единственото дете също има способността да се забавлява и да се чувства добре със себе си, в резултат на което е само през повечето време. Това не означава, че единствените деца не са социални, но това значи, че могат да се радват на компанията на другите толкова добре, както и в своята.

   Най накрая, много от самичките деца са изключително чувствителни към критика и по този начин  не знаят как правилно да се справят с нея.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите