Определение и примери за емоционална интелигентност

   Емоционалната интелигентност е способността да разпознаваме, приемаме, управляваме и да се справяме с емоциите си по такъв начин, който да подпомага личностното ни израстване. В интернет има много определения за това що е емоционална интелигентност и затова аз ще ви дам практически пример, чрез който да разберете какво точно представлява емоционалната интелигентност.

   1) Човек, който проектира гнева си върху невръстното си дете, само защото преди това е имал пререкания с началника си

   или

   2) шофьор, който крещи по другите шофьори на улицата, само защото горещото време го дразни

   И двата примера показват хора, които не са емоционално интелигентни.

   Емоционално интелигентните хора знаят кои са истинските причини за емоциите им и съответно не ги бъркат с други фактори. Ако например най-добрият ти приятел те е предал навремето и в резултат на това ти си развил страх да се доверяваш на хората като цяло, то ти не проявяваш емоционална интелигентност.

   Емоционалната интелигентност е начин да идентифицираш и управляваш емоциите си по такъв начин, че да можеш да ги контролираш по-добре и да ги насочваш в правилната посока.

 

Неразпознаване на емоциите ти и Емоционалната интелигентност

   Много хора се чувстват зле без да знаят защо, а при това повечето от тях намират грешни причини за отрицателните си емоции.

   Според теб, защо много хора стават раздразнителни, когато са под стрес?

   Тези хора не могат да се справят със стреса, но въпреки това те винаги си мислят, че другите са виновни, а не самите те.

   Ако те успеят да разберат, че раздразнителността им се дължи на неспособността им да управляват стреса, то това ще е първа крачка към повишаване на емоционалната им интелигентност.

   Някои хора смятат, че им е скучно, понеже примерно градът, в който живеят, е скучен; но истината е, че им е скучно, защото нещо вътре в тях не работи добре, а не че градът е скучен.

   И в този случай емоционалната интелигентност предполага да разбереш истинските причини зад нежеланите емоции, а това, от своя страна, ще ти помогне да се справиш с тях.

   Някои хора страдат години наред след раздяла с половинката си, като смятат, че са я обичали, но истината е, че просто са се нуждаели от него/нея като компенсаторен механизъм за някоя своя лична слабост.

   В книгата Как да превъзмогнеш раздялата с някой само за дни е описано как някои хора се самоизмъчват дълго време, дори след като причината за страданията е друга, а не това, че са обичали половинката си.

   Някои пък се чувстват депресирани, понеже си мислят, че начинът им на живот е депресиращ; но истината е, че някъде дълбоко в ума им се крие нещо, което те се страхуват да извадят на повърхността и което именно е причината за депресията им.(виж Себе заблуда)

   Има множество примери за хора, които не са развили емоционалната си интелигентност и съответно не успяват да разпознаят истинските причини за нежеланите си емоции — а това води до неудовлетворение и те не са щастливи.

 

По-подробно обяснение на емоционалната си интелигентност 

   Ако си посетил 100 различни сайта, посветени на емоционалната интелигентност, ще разбереш, че всеки от тях я обяснява по различен начин.

   Емоционалната интелигентност е широка тема и затова най-добрият начин за обясняването ѝ е чрез примери.

   Емоционалната интелигентност  е способността правилно и по интелигентен начин да наблюдаваш и управляваш емоциите си, така че да не допуснеш те да те завладеят или пък да повлияят на процесите на вземане на решение. Емоционалната интелигентност е също така способността да знаеш или да разбираш емоциите на другите, така че да си наясно за истинските причини за поведението им, за да можеш по-добре да общуваш с тях.

 

Емоционалната интелигентност и някои примери

Ето няколко примера за емоционална интелигентност:

  • Разбери емоциите си: Как така искаш да се научиш да управляваш емоциите си, без да си ги разбрал? Разбирането на емоциите ти е първата стъпка към емоционалната интелигентност.
  • Мисли рационално преди да вземеш решение: емоционалните решения обикновено водят до неправилни действия. Например, ако си ядосан, може да направиш нещо, за което после ще съжаляваш. Ако мислиш рационално преди да действаш, ще станеш по-емоционално интелигентен.
  • Постави се на мястото на другите: емоционалната интелигентност включва също така умението да се поставиш на мястото на другите и така да разбереш поведението им. Например, ако си мениджър и един от работниците работи през пръсти, то тогава няма да е емоционално интелигентно направо да предположиш, че той е мързелив; вместо това, трябва по-добре да проучиш случая му и да разбереш дали няма някаква друга причина. Може да се окаже, че той се страхува да не сгреши, или пък — че му липсва самочувствие.

   Липсата на емоционална интелигентност може да доведе до депресия. В книгата Цялостния наръчник за преодоляване на депресията е обяснено, че депресията не може да бъде излекувана, ако не бъде намерен коренът ѝ и да се работи по отстраняването му. Без емоционална интелигентност е трудно да намериш истинските причини за депресията.

 

Още примери за емоционална интелигентност

   Двама човека имали конфликт с шефа си на работа. Единият от тях бил емоционално интелигентен, а другият — не.

   Връщайки се по домовете си, първият (който не бил емоционално интелигентен) почнал да крещи на децата си. Той действал въз основа на емоциите си, без да се замисли за тях по емоционално интелигентен начин.

   Когато вторият (емоционално интелигентният) се прибрал вкъщи и видял, че децата му вдигат шум, просто си казал: „Е, няма смисъл да им викам, не те са виновни за чувствата ми, те винаги вдигат шум като играят. Главната причина да се чувствам гадно е заради шефа ми.“

   Този човек е разпознал емоциите си, размислил е върху тях и след това е действал по емоционално интелигентен начин.

 

Как да стана емоционално интелигентен?

   Стъпките към емоционалната интелигентност са ясни и отдавна известни, но прилагането им на практика изисква усилена работа и строга самодисциплина.

   Първото нещо, което трябва да направиш, за да станеш емоционално интелигентен, е да се научиш как да идентифицираш истинските причини за емоциите ти, вместо да хвърляш вината върху други, привидни фактори.

   След като разпознаеш и определиш кои са причините за емоциите ти, втора стъпка е да ги контролираш по интелигентен начин. Например, знаейки, че си ядосан поради пререканията с шефа ти, ще ти помогне да се въздържиш и да не крещиш на невинното си дете.

   В заключение можем да кажем, че ако разбираш емоциите си и си ако се научил как да ги канализираш така, че да не нараняваш себе си или хората около теб, то значи си се превърнал в емоционално интелигентна личност.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите