От къде произхождат емоциите ни? (източника на емоциите ти)

произхода на емоциите ни
От къде идват емоциите?

   Защо изведнъж изпитваме емоции, които не сме очаквали?
   Има ли част в мозъка отговаряща за емоциите?

   Ако искаш да живееш по-добър живот и да бъдеш по-щастлив човек, тогава трябва да научиш повече за емоциите и техните източници, за да можеш да ги контролираш.

   В тази статия няма само да ти кажа, от къде идват емоциите, но и в допълнение ще ти кажа как да ги контролираш, как да изпитваш по-добри емоции и как да се отървеш от тези, които те притесняват.

 

От къде идват емоциите в мозъка?

   Емоциите идват от подсъзнанието. С цел да разбереш концепцията на подсъзнанието, просто гледай на него като тази част от мозъка ти, която управлява всички неща, за които не мислиш съзнателно.

   Докато четеш тази статия, сърцето ти тупти и дишаш, но не правиш тези неща съзнателно, защото подсъзнанието се грижи за това.

   Ето защо може изведнъж да изпиташ емоция, която не си очаквал. Ти биваш осъзнат за дадена емоция, само след като подсъзнанието ти я включи. (виж Как работи подсъзнанието)

   Подсъзнанието ти събира данни, сортира факти и определя подходящата емоция, която може да бъде задействана и тогава ти я изпраща. Ето защо понякога мислиш, че емоцията е дошла от нищото. Просто не си бил осъзнат, когато е била подготвена.

 

От къде произлизат емоциите и психологията на емоциите…

  
   В друга моя статия Как да разбереш емоциите си обяснявам как единствената цел на емоцията е да те мотивира да достигнеш определена цел или да избегнеш определени неща, които могат да навредят на благосъстоянието ти.

   Какво обикновено правиш, когато телефона ти сигнализира за изтощена батерия?    

   Точно така – зареждаш го.

   Веднъж щом разбереш, че емоциите са метод за комуникиране помежду твоето съзнание и подсъзнание, ще откриеш че това да ги разбереш е много по-лесна задача.

   Емоциите не идват от нищото, както някои хора вярват, но те са сигнали, които биват изпратени с определена цел. (виж Как да бъдеш в контрол на емоциите си)

 

Източника на емоциите ти и как да се отървеш от нежеланите емоции

   В книгата  Цялостния наръчник за справяне с депресията казвам, че основния източник на лоши и нежелани емоции е лошия навик, който хората са научили за това да игнорират сигналите, които им биват изпратени от ума им.

   Да се върнем отново на примера с телефона: какво би се случило, ако не си заредиш телефона? Или какво би се случило, ако го изчистиш вместо да го заредиш?

   Определено проблема не би бил решен и точно същото се случва с емоциите ти, когато не отговориш на сигнала.

   Вместо да се питаш от къде идват емоциите ти, трябва да се запиташ каква е целта на тези емоции. Веднъж щом разбереш целта на дадена емоция, ще откриеш какво съобщение мозъка ти се опитва да ти изпрати и ще можеш да действаш подобаващо.

   Ако се чувстваш тревожен тогава отговори на емоцията си като се подготвиш подобавващо.

   Ако се чувстваш депресиран тогава отговори на емоцията като си върнеш надеждата.

   Ако чувстваш ревност, тогава отговори на емоцията като изградиш самоувереност.

   Единствения начин да се отървеш от нежеланите емоции е да разбереш източника им, целта която подсъзнанието се опитва да достигне и да й отговориш подобаващо.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите