Защо някои хора постоянно си губят времето и как ТИ да спреш този лош навик?


   Отлагането или бавенето е вид поведение, което може да направи така че един ден да се събудиш и да осъзнаеш, че нямаш много останал живот и че не си постигнал целите си.

   Това би довело до огромни количества вина, срам, липса на себе стойност и разбира се депресия.

   Отлагането във времето е много сериозна тема и ако си такъв, който постоянно отглага, тогава те съветвам да вложиш огромни усилия, за да се отървеш от него преди да е твърде късно.

   В тази статия ще ти кажа някои факти, които ще ти помогнат да спреш отглането.

 

Не много известни факти относно отлагането

   Ето някои важни факти относно отлагането, които не са известни за повечето хора, които си губят безцелно времето.

  • Губенето на времето бива заучено, а не онаследено: Това са добрите новини: отлагането е поведение, което един човек развива през живота си (предимно в детството) и следователно би могло да бъде променено.
  • Стилът на родителски грижи причинява губене на време: Това не е конкретен факт, но скорошни изследвания са започнали да доказват, че стила на родителски грижи играе голяма роля в това децата да се заучват да отлагат във времето. Като цяло се вярва, че силно изискващите и прекалено критикуващи родители, които в същото време не са много любящи, индиректо учат децата си да отлагат нещата във времето. И когато децата научат как да избягват болката, като избягват самата задача, те стават такива които си губят времето и постоянно отлагат.

 

  • Тези които постоянно отлагат лъжат само себе си: „Аз работя по-добре, когато съм под натиск“, „Утре ще съм в по-добро настроение“ или „Ще съм по креативен когато крайния срок наближи“ са все примери за методи за самозаблуда, които подсъзнанието на този, който отлага използва, с цел да си измисли оправдание за отлагането.

 

  • По-добре да ме мислят за мързелив, отколкото за некомпетентен: Много от тези, които отлагат имат интензивен страх от провал и им пука прекалено много за мнението на другите, защото не искат да изглеждат некомпетентни, и когато се провалят предпочитат това да се дължи поради загуба или липса на време.

 

  • Разликата между тези, които губят време и тези които постигат нещо: Тези, които постигат са тези, които работят дори и когато се чувстват зле, тъжни, унили или дори депресирани, а не тези които се чувстват добре винаги. На кратко единствения начин да спреш отлагането и губенето на време е да започнеш сега, дори и да се чувстваш ужастно.

 

Как да прекратиш отлагането още сега

   Тук няма да намериш списък със съвети, защото има само един съвет, които да убие отлагането и загубата на време.

   Започни дори и да се чувстваш, като че не искаш да започваш.
   Това е единствения начин да спреш отлагането днес.

   Смелостта е друга черта, която е необходима за борба с отлагането, защото в много случаи хората ги  е страх да си признаят, че си губят времето нарочно. С други думи, за да се отървеш от губенето на време, ти трябва също и да си малко смел.

   Една от чертите, които се наблюдавам измежду успелите хора е, че не си губят времето и така ако си сериозен за своя успех, ти трябва да научиш как да спреш да си губиш времето.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите