Как да бъдеш щастлив?

   Какво определя щастието

   В по предната статия за истинското щастие съм обяснил как хората разчитат на някакви бързи начини с цел да се почувстват щастливи, вместо да се хванат в ръце и да намерят причината на истинския проблем, който ги кара да се чувстват тъжни например.

   Ако някой има проблеми със социалния си живот, тогава често това да пътува някъде, да пробва нещо ново или да гледа въудошевлен филм, само и единствено би го направило щастлив, но само временно. Най-вероятно обаче тъгата би се върнала веднага щом той завърши временната си дейност.

   Има и друга група хора, които пък се държат, като че думите са някакви магически заклинания, които ще решат болката им, твърдейки че позитивното мислене и позитивните самовнушения могат да ги направят щастливи, дори и когато имат куп нерешени проблеми. (за по-конкретна обосновка виж Дали внушенията наистина работят?)

   И двете групи от хора в края на краищата се чувстват отново тъжни след случването на някакво малко събитие, което им напомня за техните вече съществуващи проблеми.

Кое определя нашите нива на щастие?

   Е, ако единствения начин да се почувстваме щастливи е като си покрием нашите незадоволени нужди, тогава кое е това, което определя нашите нива на щастие?

   Ето един пример!

   Да предположим, че един мъж няма никакви приятели и работи обикновена работа.

   Ако мечтата на този човек е да има много приятели и да забогатее, то ако например извенъж спечели от лотарията и забогатее на дали би изпитал истинско щастие с пълния си потенциал, просто защото това да е сам най-вероятно още би го направило леко нещастен.

   И, да!

   Разбира се парите биха му подобрили настроението, защото така вече е задоволил една от непокритите си нужди (която е да стане богат), но все още чувството му на самота би го възспряло от това да бъде истински щастлив.

   Ами, ако този същия успее да завърже приятелства, че и даже стане известен до някаква степен? Няма ли тогава да се чувства много щастлив? Да точо така – това е което ще се случи. На кратко ние ставаме щастливи, когато успеем да си покрием нашите незадоволени нужди.

   Някои хора силно зависят от бързи решения, за да си „оправят настроението“, без да знаят че всъщност това е бърз начин да стигнат до депресията.

   В книгата – цялостния наръчник за справяне с депресията съм обяснил как употребата на бързи средства за справяне с проблеми, може да доведе до депресия, ако основния проблем не е решен или поне засегнат. Да излизаш с приятели, да намериш нещо хубаво за ядене или да отидеш на кино няма да те направи щастлив в дълготраен план, а даже обратното – действия като тези могат още повече да те депресират.

 

Мога ли да имам всичко, което съм искал?

   Често се случва хората да си задават този въпрос. Най-вероятно и ти си се питал същото…

   Отговора е, че можеш но с цел да си щастлив не е необходимо да си набавиш всичко, за кеото си си мечтал, а вместо това трябва просто да си задоволиш непокритите нужди, които имат най-голям приоритет за теб.

   За пример, човека за който говорихме по-рано може да иска да живее близо до морето, за да избегне замърсяването в своя град, но поради това че тази негова нужда няма толкова голяма тежест, то той все още може да е много щастлив и без това да е така.

   Разликата между щастие и настроението, което в момента изживяваш определя от разликата между живота, който в момента живееш и живота, който искаш да живееш за напред. (за още може също да видиш статитията Защо съм депресиран)

   Ако обаче дупката между това, където си сега и това, къдто искаш да си, се увеличи, тогава най-вероятно ще се почувстваш депресиран, докато ако се намали ще се чувстваш истински щастлив.

 

Как да бъдеш най-щастливия човек на планетата?

   Това май звучи много клишинало а?

   Всъщност може ли някой изобщо да бъде най-щастливия човек на света?

   Аз лично вярвам, че отоговора е твърдо ДА!

   Не пиша за нещо, което съм чел просто някъде, нито пък за цел, която предстои да постигна, ами всъщност пиша, за нещо, което съм изживял през годините.

   Като говоря тези неща, не искам да се представям като някакъв супермен, супергерой, защото ако бях май нямаше да има нужда да пиша статия как да си най-щастливия човек на планентата.

   Просто мисля, че ми е станало ясно (поне за мен) какво значи щастието и за това съм успял да го поднеса. Целта на таи статия е да ти каже как да направиш точно това, така че слушай (чети) внимателно всяка дума написана по-долу.

 

   Ето как да бъдеш най-щастливият човек на планетата:

   Ето основните стъпки:

  • Разбери идеално своите непокрити нужди: Когато разбереш своите най-важни незадоволени нужди, тогава лесно ще откриеш посоката, която трябва да следваш в живота, с цел да си щастлив. (за по-подробно може да видиш психология на непокритите нужди). Ако не харесваш нещо за себе си, тогава една от целите ти трябва да е такава, която да го промени. Ако мразиш факта, че примерно нямаш пари, тогава едно от нещата, които трябва да направиш е да придобиеш повече пари (или даже да забогатееш) или ако си някой, койго другите постоянно тормозят, тогава решението може би е да започнеш да тренираш някакво бойно изкуство, зa да може да се защитиш следващия път.
  • Истинското щастие е осъществяването на такива цели: Веднъж щом успееш да задоволиш всички важни за теб житейски цели, които произхождат от непокритите ти нужди, тогава ще бъдеш един от най-щастливите хора на планетата. Повечето хоа погрешно разбират щастието като се опитват да поставят цялостно правило за него, забравяйки, че всеки отделен човек си има своите непокрити нужди, които трябва да задоволи по различен начин с цел да бъде истински щастлив.

 

  • Лесно ли е? Ами не, не е. Против твърдението съм, че само ако си помислиш и можеш да си щастлив на мига. Струва ми се глупаво. Истинското щастие идва след като се бориш за това, в което вярваш и като го постигаш. Истинското щастие идва, когато вече живееш мечтите си в реалния свят. Това е трудно, защото изисква огромни усилия, но си струва всеки миг, който прекарваш да се бориш за него. (за още виж статията Тайната на щастието)

Какво е да си един от най-щастливите хора на планетата?

   Усещането е следното: веднага щом се събудиш ще се окаже, че си спомняш хубави събития и случки и ще се усмихваш. Когато се разхождаш по улицата ще ходиш с изправена стойка като никога преди. Ще имаш чувството, че си наистина висок. Винаги ще си зареден с ентусиазъм и сигурно постоянно ще се шегуваш. Ще усетиш натиска на краката си силно стъпили здраво на земята.

   Може би ще ходиш с големи крачки, като че все едно бягаш. Единственото, което ще те притеснява в живота е само страха от това да станеш арогантен.

   Ще се удивиш, когато чуеш хората да казват, че нещо не може да бъде направено и няма да може да разбереш как така някои хора са толкова негативни. За теб негативното мислене ще е мистерия, защото няма да може да разбереш защо хората  имат такива негативни мисли.

   Ето точно такова е усещането да си най-щастливия човек на земята. Чудиш ли се как стигнах до това заключение и тези подробности?

   Отговора е прост.
   Аз бях така и живях така. Успях да съм един от най-щастливите хора на земята за последните пет години и щом аз успях можеш и ти да направиш същото.

 

Как да увеличиш хормоните на щастието в твоето тяло

   Серотонинът – този така всеизвестен хормон на щастието

   Серотонинът е широко познат като хормонът на щастието, защото подобрява настроението, намалява негативните промени в настроението и даже пречи на депресията.

   Когато се чувстваш зле, унил или тъжен, тогава това може и да се дължи, защото нещо може да се е случило с хормоните на щастието в твоето тяло. То следователно, ако можеш да преобърнеш тази промяна, тогава определено би се почувствал отново щастлив.

   Без съмнение, това да знаеш как да увеличиш нивата на серотонин може да ти помогне да живееш по-добър и по-щастлив живот. Разбира се обаче увеличението на серотонина не е решението за всички проблеми в живота, но поне може да ти помогне да се почувстваш малко от малко по-добре, докато работиш над по-трайно решение.

Как да увеличиш хормоните на щастието в тялото си

   По-долните съвети ще ти помогнат да увеличиш нивата на серотонин по естествен начин без употребата на някакви лекарства

  • Съвет #1 – приемане на повече въглехидрати: Не е безизвестно, че приемането на въглехидрати от сладки изведлия като шоколади бонбони увеличава нивата на серотонин в кръвта. Също обаче не е и безизвестно, че сладките имат и ограничен ефект (няколко часа) над нивата ти на серотонин, докато други по-вреди ефекти от въглехидратите траят по-дълго. Този съвет обаче си е нож с две остриета – недей да попадаш в капан на този вид т.н.р. емоционално ядене, защото сигурно се досещаш, че много лесно може да напълнееш, когато постоянно търсиш храна, за да си повдигнеш настроението. Така най-лесно ще качиш килограми поради причини, които не са свързани със самата любов към храната, а по-скоро с емоционални проблеми. Депресията, стреса и тревогата могат да са причината за прекомерното ядене. Не попадай в този капан.
  • Съвет #2 – приемане на витамини: Витамини Б и Ц играят важна роля в производството на серотонин. Гледай в хранодена ти да са включени такива витамини с цел тялото ти да произвежда серотонин по естествен начин. И гледай да са предимно от плодове и зеленчуци, вместо таблетки и мултивитамини. 
  • Съвет #3 – физически упражнения: физическите упражнения увеличават естествените нива на серотонин. Ако не спортуваш нищо, тогава значи е време да започнеш, ако искаш да си подобриш настроението.
  • Съвет #4 – излагане на слънчева светлина: Излагането на повече слънчева светлина е друг начин, който може да увеличи производството на серотонин. Ако работиш до късно вечер – тогава гледай през деня да се разхождаш поне малко на слънце.
  • Съвет #5 – избягвай стреса: хормона на стреса разрушава хормона на щастието. Няколко минути стрес могат да сринат целия ти ден. Избягвай стреса на всяка цена.
  • Съвет #6 – Пий по-малко кофеин: кофеина може да възспре освобождаването на серотонин. Опитай се да намалиш приема си на кофеин.
  • Съвет #7 – масаж: има изследвания, които сочат че масажът също може да ти повиши нивата на серотонин.

   Серотонина обаче не решава проблемите трайно

   Ако винаги се чувстваш унил, поради това, че имаш стресираща работа или поради това, че имаш определен житейски проблем, който не си решил, тогава дори и да си успял да увеличиш нивата си на серотонин, пак би се чувствал зле, веднага щом си спомниш за проблемите си.

   Ако търсиш временно подобряване на настроението, тогава няма какъв друг път да поемеш освен да започнеш да работиш над проблемите си.

  С други думи, не се опитвай да оправиш болката си за кратко време без да засегнеш корена (основната причина) или в противен случай болката ти би се върнала. Не съм против временното приемане на лекарство за моментно справяне, но съм изцяло против това да си зависим на лекарството и да забравяш истинското решение на своите проблеми.

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите