Как да повлияеш на хората?

как да повлияеш на хората

   „Няма значение какво казваш, а как го казваш“ — когато стане дума за повлияване на другите, нищо не може да е по-вярно. Когато казваш определени думи по определен начин, така караш хората, които те слушат, да достъпят до определени части на мозъка си.

   Изборът на правилните думи и казването им по определен начин може да накара хората да си спомнят определени събития, да мислят определени мисли и да изпитват определени емоции. В тази статия ще ти покажа как да повлияеш и да въздействаш на хората с това, което казваш.

 

Предизвикай емоция преди да кажеш това, което е важно

   Тайната за предизвикването на емоция се крие в силата на „паузата“. Нищо не дава повече сила и яснота на това, което казваш, колкото паузата за секунда преди да го кажеш.

    Нека ти дам един пример, който можеш да разиграеш в главата си, докато четеш. 

   Представи си разликата в следното изречение, когато го кажеш със и когато го кажеш без пауза. С цел да си представиш това, което пиша, прочети първото изречение с нормално темпо; а когато четеш второто изречение, спри на пауза, когато видиш точките.

   Знам, че мога да разчитам на теб.
   Знам… мога да разчитам на теб.

 

   Или я виж това:

   О да, можеш ли?
   О да… можеш ли?

   Паузата дава на слушателя усещане за това, че трябва да кажеш нещо силно. Така че не го използвай преди да кажеш изречението, използвай го точно преди частта, с която искаш да им повлияеш (виж също Как да използваш думи за да мотивираш хората).

   Ако наблюдаваш как говорят хората, надарени с красноречие, ти безспорно ще видиш, че използват пауза. Слушай няколко речи, които имат ефект над хората, като например определени речи на президенти и гледай как техните паузи предизвикват силни емоции (виж също От къде произхождат емоциите)

 

Използвай тона на гласа си, за да звучиш както желаеш да звучиш

tone-of-voice

   В книгата за Себе увереност съм казал, че един от факторите, който влияе на начина, по

 който хората преценяват самоувереността ти, е тонът на гласа ти.

   Като основно правило, ако намалиш малко тона си, ти би звучал по-уверен. И обратно, ако го увеличиш малко, то предизвикваш емоции. Забележи как казах „малко“, защото много по-ниско от нормалното ти звучене ще изглежда фалшиво и тъпо, а много по-високо пък ще звучи драматично… и тъпо.

   Добре, а кога би използвал и двете? Отново не искаш цялото изречение да е ниско, освен ако не е необходимо. Нека кажем, че трябва да покажеш на някой, че можеш да направиш нещо. Да речем, че ще кажеш „знам, че мога да го направя“ и звучи много убеждаващо докато го казваш. Трябва да кажеш „знам“ с емоция, защото има вярване прикачено в нея и „мога да го направя“ да го кажеш с увереност.

   Така че с цел да го навържа заедно, ще използвам наклонен шрифт, за да наблегна на емоцията и ГЛАВНИ БУКВИ за увереност:
„Знам… ЧЕ МОГА ДА ГО НАПРАВЯ“ (това не е викане, съгласни сме че главните букви са за намаляне на тона на гласа ти)

   Обърни внимание как също използвам пауза.

   Това е изречение, което също би могло да повлияе на хората много повече отколкото обикновеното… знам, че мога да го сторя, дори и с емоция в него. (виж също Как един лидер може да повлияе на другите)

 

   Изглежда че трябва да упражняваш много неща накуп. Но помниш ли, когато си се учил да шофираш. Изглеждаше, че има толкова много за научаване наведнъж, но сега караш без дори да се замисляш. Абсолютно същото е и тук — практикувай достатъчно и ще го направиш и приложиш, когато ти потрябва, при това ще е несъзнателно.

 

Махни първо съпротивлението

   премахни съпротивлениетоБез значение какво казваш или колко си убедителен, ако не махнеш първо съпротивлението, усилията ти ще бъдат напразни.

   Та за да си сигурен, че първо премахваш съпротивлението, трябва да покажеш на другите хора, че си ги слушал и че напълно разбираш тяхната гледна точка. (виж 10 начина за подсилване на комуникационните си умения)

 

   Друго нещо, което трябва да направиш с цел да си по-ефективен и да повлияваш на хората, е да си логичен и да звучиш смислено. Да отговаряш само заради това, че трябва да кажеш нещо, е като да се прицелваш без да имаш цел. Не само че е напълно безполезно, но и така губиш вниманието на отсрещния, на който искаш да повлияеш.

   Така че дай на другия да разбере, че знаеш какво казва и положи малко умствен труд да му покажеш другата гледна точка, която той/тя пропуска.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите