Как да мотивираш хората като разбереш техните нужди?

Как да мотивираш хората?

   В друга статия относно мотивацията съм написал, че хората могат да бъдат мотивирани или към това да придобият облага, или да избягат от болка.

   Също съм казал че някои хора реагират на заплахи по-добре отколкото на облага, докато други реагират повече на облага отколкото на заплахи.

   Сега въпросът е: как можеш бързо да предположиш стила на мотивация на някой, за да може да го мотивираш?

   В тази статия ще ти кажа как да мотивираш хората като разбереш техния мотивационен стил.

 

Какво мотивира хората?

   Ако единствената награда, която можеш да предоставиш, е малко количество пари, да кажем 10 лева, дали ще можеш да мотивираш някой много богат човек? Не, това никога няма да сработи, защото на богатия не му трябва тази малка сума пари.

   Ами някой, който гладува? Дали десетте лева биха го мотивирали да направи всичко, стига това да не е в разрез със силните му вярвания и етика?

   Да, тогава определено десетте лева биха го мотивирали! И така, може да заключим, че първото правило за това да мотивираш някой е да разбереш непокритите му нужди.

   Някои хора биха направили всичко за пари, докато за други това не ги е грижа.
   Някои хора биха направили всичко за слава, докато за други това е без значение.
   Някои хора биха направили всичко за щастие, докато на други им е все тая.

Ключът в мотивирането на хората

   Ключът в това да мотивираш някой е да разбереш неговите непокрити нужди и да знаеш повече за нещата, за които той/тя си умира.

   Ако искаш да мотивираш малка група от хора е много по-добре да говориш с всеки поотделно и да покриеш непокритите нужди на всеки, за да го мотивираш.

   Сега нека се върнем към отрицателните и положителните стилове на мотивация. Един мъж, който вече има нещо, не би бил мотивиран от него, просто защото вече го има, но пък би бил мотивиран от заплахата да не го изгуби.

   Един здрав човек няма да го е грижа за това да е по-здрав, но определено би реагирал на заплахи към здравето му, ако са достатъчно силни.

   Тази концепция работи, дори и когато става дума за любов и привличане. В книгата Как да накараш някой да се влюби в теб е обяснено как разбирането на непокритите нужди на някой може да се окаже ключът да го накараш да се влюби в теб.

   Все пак хората стават привлечени към тези, които биха им помогнали да задоволят своите непокрити нужди, ако успеят да демонстрират качествата, които липсват у другия, при положение че тези качества са важни за него, тогава той/тя би бил мотивиран да е около теб.

 

Как да разбереш нуждите на хората

   Няма пряк метод по който да откриеш какво точно искат хората. С цел да си способен да разбереш нуждите на хората е необходимо като цяло да научиш как да ги разчиташ.

   Нуждите на хората обикновено се показват чрез действията, думите и всичко, което те правят. Нещата, които си купуват, дрехите които носят и почти всичко, което е свързано с тях, разкрива тези нужди.

   С други думи, информацията, която търсиш, всъщност бива постоянно излъчвана от тези хора. Просто трябва да научиш как да я дешифрираш. Виж също Психология на непокритите нужди.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите