Контролиране на емоциите по време на работа, в една връзка и навсякъде другаде.

 

   Как да си контролираш емоциите?

   Възможно ли е да си контролираш емоциите?

    Ако някога си си задавал тези въпроси, то тази публикация е за теб. Преди да започна в подробност да обяснявам ето една кратка история, която ще постави стандартна ситуация в контекста на написаното по-долу.

   Момичето чакаше годеника й да й се обади, но той не го направи, защото беше на бизнес среща. Тя продължи да му звъни пак и пак и накрая си помисли, че той й изневерява. С течение на времето, тя изгуби дори повече контрол над емоциите си, и реши да скъса с „този кръшкач“. След няколко минути тя си поднови статуса на Фейсбук с индиректното съобщение, че той й изневерява.

   Когато мъжа бе приключил срещата и бе разбрал какво е станало, вече бе твърде късно за това тя да се извини. Този пример може да изглежда рядък случай, но всъщност се случва постоянно под различна форма, с хора които не могат да си контролират емоциите.

   Това да не си контролираш емоциите няма просто да те накара да изглеждаш слаб, но и ще те накара да поемеш много действия, за които би съжалявал после.

   Добрите новини са, че е възможно да си контролираш емоиите и в тази статия ще ти кажа как да си в контрол на емоциите си, така че да живееш по-добър живот.

   

Контрол на емоциите на работа във връзка и навсякъде другаде

 

   Понякога, вероятно знаеш какво точно трябва да направиш, за да получиш това, което  искаш. Но се оказва, че правиш  точно обратното в резултат на емоциите си.

   Всички  знаят, че трябва да си контролират своя нрав, за да общуваш по-ефективно с другите, но голяма част от хората губят контрол над емоциите си и оплескват нещата.

   Всеки знае, че стреса трябва да бъде добре управляван, за да бъдеш  способен правилно да се справяш с проблемите в живота, обаче повечето хора, губят контрол.

   Научавайки  как да контролираш емоциите си в една връзка, по време на работа и навсякъде другаде е основно умение и всеки, който се отнася сериозно към успеха, е добре да го придобие.

   Точно както знаейки какво да правиш е жизненоважно, също е важно и да контролираш емоциите си, за да си позволиш да приложиш това, което вече знаеш.

 

Да си в контрол на емоциите си е възможно

 

 контрол на емоциите  Когато някои хора са под натиск, те стават толкова емоционални до етапа, че вземат нелогични решения, за които впоследствие съжаляват. Разликата между тези, които могат да контролират емоциите си и тези, които не могат е тази, че първите не се поддават на негативни мисли, които нахлуват в ума им, когато са под натиск.

   Възможно е да си контролираш емоциите, но ако искаш да го правиш, не трябва да вземаш никакви прибързани решения или да не правиш нищо, докато не се успокоиш. Повечето емоционални решения ще те изтласкат в грешна посока и ще те възспрат от това да поемеш правилното действие и така ти не трябва никога да правиш нищо, докато не станеш по-спокоен.

   Имах приятел, който веднъж прочете мой статус, разбра го порешно и после започна да пише агресивни коментари. Но защото успях да си контролирам емоциите, реших да не му отговарям веднага и отделя време в това да измисля добър отговор, но преди дори да измисля нещо по-градивно, разбрах че той вече ме бе блокирал.

   Ето до това довежда липсата на емоционален контрол. Раздразнимост, импулсивност, неспокойствие, лоши чувства и дори по-зле:  вина.

 

 Как да контролираш емоциите си?

   За да знаеш как да контролираш емоциите си, първото нещо, което трябва да разбереш е какво причинява емоционалната промяна. Следващите стъпки се случват преди емоциите ти да се променят от едно състояние в друго:

  • Случва се външно събитие (Например, да се озовеш на тъмно място)
    • водиш монолог (ами, ако се появи чудовище ?)
    емоциите ти се задействат (страх ме е)
    • Имаш право на избор дали контролираш емоциите си или да им се предадеш (“няма никакви чудовища  тук, не трябва да се страхувам” или “бягааааааай”)

   Както може да се види, има две точки, където можеш да контролираш емоциите си. Първата точка е на ниво вътрешен диалог, където емоцията може да се предотврати от това да се появи, преди дори да е задействана и втората точка е след като емоцията е задействана, където можеш или да я контролираш или просто да и се подадеш.

 

 Практически стъпки за контролиране на емоциите.

Следва практически план, който се основава на предходните факти, които ще ти помогнат да контролираш емоциите си:

1) Контролирай вътрешния си монолог
2) Когато и да почувстваш временна емоция, опитай се да я контролираш.Не й позволявай да се разрасне, защото ако й се предадеш, това единствено може да доведе до резултата – загуба на контрол.
3) Всеки път, когато практикуваш контрол над емоциите си, ще ти бъде по лесно, затова се упражнявай всеки ден.

И още три съвета по темата.

  • Мисли разумно преди да вземеш някакво решение: Отдели си време преди да поемеш решение и ако не си ограничен във времето, тогава е даже по-добре да се наспиш преди да го вземеш. Като си дадеш повече време да помислиш, ще си в по-голям контрол на емоциите си.
  • Противопостави се на порива за това да действаш на момента, дори да ти се иска:  С цел да си контролираш емоциите, ти трябва да научиш как да не ги оставяш да тласкат да вземаш импулсивни решения. Това може да се случи когато се научиш как да реагираш след като отделиш време да помислиш.
  • Винаги имай план Б: Понякога един човек може да поеме действие, а после да си изтърве емоциите, ако не е получил резултатите, които е очаквал. Това обикновено се случва в резултат на липсата на алтернативен план. Ако знаеш какво ще правиш в случай че действието, което си поел не действа, ще бъде напълно възможно да си в контрол на емоциите си.

   Ако успееш да ги овладееш, ще вземаш по-рационални решения, ще можеш да общуваш с хора по един по-ефективен начин и ще бъдеш по-щастлив. Много хора знаят как да общуват ефективно, но се не успяват да го правят, защото им липсва способността да контролират емоциите си.

 

Контролирането на емоциите във взаимоотношенията

   От решаващо значение е понякога да запазиш контрол върху емоциите си, като изслушаш някого до самия край. В книгата: „Наръчник за подържане на здравословна и щастлива връзка“, обяснявам как емоционалния контрол е един от стълбовете, които я подържат.

   В края на краищата, ако партньора ти е направил нещо, което не ти харесва след това експлодира в него, не знаейки причината, това може да съсипе връзката ти. От друга страна изслушвайки причината  преди да действаш, може да ти помогне да  избегнеш караница. За да направиш това, трябва да се научиш  как да контролираш емоциите си.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите