Как поведението бива заучено?

  

  Колкото по-сложен е даден организъм, толкова по-голям потенциал има той за това да бъде програмиран от външни фактори. Едноклетъчните организми много трудно биха могли да научат нещо, защото всички техни функции са били предварително пре програмирани в момента, когато са били създаден.

   По-сложен организъм като куче например има по-голяма способност за  научаване на неща, които не са му били заложени при раждане. Например нито едно куче не знае как да реагира на човек, който го вика по име в момента, когато е родено.

   И защото хората са най-сложните от всички живи организми на тази планета, тяхната способност да бъдат програмирани от събития в живота е най-голяма.

   Но какво общо има това с разбирането на човешкото поведение?

   Повечето хора се провалят в това да вземат под предвид факта, че повечето човешко повдение е заучено. Това значи, че няма дете, което се е родило с желанието да се фука или да бъде аутсайдер, а по-скоро преживяванията през които детето преминава през живота, програмират умът му и го карат да се държи по този начин.

   Това значи, че поведението бива заучено в резултат от програмирането, на което човешките същества биват изложени в живота си и особено по време на ранните си години.

 

Заучено поведение и развиването на начин на живот

   Човешкият ум може да се сравни с голям компютър имащ изключително голям хард диск. Начинът, по който този хард диск е запълнен с информация и вида информация, която прониква вътре определя поведението на това човешко същество до края на живота му.

   В резултат от преживяванията, които им се случват в ранни години, хората развиват това, което психолозите наричат начин на живот. (виж също Как миналото влияе на настоящето ти)

   Начина на живот на един индивид представлява набора от крайни цели, които този индивид развива в ранните си години. Всяко поведение на този човек произлиза от този начин на живот и е в иделен синхрон с него.

 

Пример за заучено поведение

   Ето един пример, който би илюстирал всичко ясно:

   Радо е агресивен човек. Той винаги използва груба сила, за да си разреши конфликтите, с които се сблъсква в ежедневието си. Понякога агресията е потребно поведение (например ако някой изневиделица те нападне), но в повечето случаи това да се опитваш да разрешиш проблеми, които могат да се разрешат с дипломация, използвайки груба сила би довела само до лоши последствия (виж също Защо някои хора са агресивни)

   Точно както и на всяко друго дете и умът на Радо е бил празен в деня, в който се е родил (освен от първоначалните инстинкти и предразположеностти, с които всички хора се раждат).

   Радо живя в къща, където насилието бе предпочитания избор за разрешаване на конфликти и в резултат той разви вярването, че тази сила винаги трябва да бъде използвана, когато има проблем (виж Променяне на отрицателни основни вярвания)

   Радо също се чувстваше неуверен поради това да вярва, че неговия баща го мрази и в резултат той започна да вярва, че всички хора по света го мразят (виж Как се държат неуверените хора)

   В моята статия Как детските преживявания ти влияят и като възръстен съм обяснил как връзката на детето с основните хора, които се грижат за него (родители в повечето случаи) определя в последствие и връзката му с целия свят.

   В резултат на тези две основни влияние Радо бе развил начина на живот да:

   1) Да атакува пръв хората, защото вярва че го мразят
   2) Да използва агресия, за да ги атакува, защото това е най-добрия начин, който знае  за справяне с конфликти

 

Как може да се отучи едно поведение?

   Причината поради, която сега разбираш идеално умът на Радо е, че си научил за начина му на живот, който той е развивал в ранните си години.

   Като разбереш своя собствен начин на живот и като го свържеш с текущото си поведение, ще си способен да придобиеш много по-дълбоко разбиране за себе си (виж също Как да разбереш емоциите си)

   Добрите новини са, че точно както си научил нежелано поведение, защото е служило на начина ти на живот, така и може да го отучиш, когато успееш да промениш погрешния си начин на живот.

   Например ако си станал пристрастен към пазаруването, защото си развил начина на живот от това да се фукаш, тогава лесно може да прекършиш този навик, като  премахнеш лошия начин на живот, който по-рано си развил в живота си.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите