Техники за намаляване на стреса

намаляване на стреса

Управление на нежеланите емоции, чрез отпускане (релаксация)

   Релаксацията е много ефективен начин, който може да бъде приложен за справяне със стреса, тревогата или страховете.

   Когато се отпуснеш, твоите умствени ресурси се освобождават повече и ти ставаш много по-способен за вземане на правилни решения. Отпускането даже може да те направи и по-уверен, защото увеличава чувството ти за това да си в контрол.

   Като се научиш как да се отпускаш, ти може да намалиш дневното ниво на стрес, с което се сблъскваш. Ти обикновено изпитваш нежелани емоции, защото нямаш друг избор. Като предоставиш нов избор на подсъзнанието си, който се явява отпускането и контрола над себе си, стреса и тревогата биха имали по-малък ефект над теб.

 

Отпускането (релаксацията) може да ти даде достъп до умствените ти ресурси.
    Отпускането също ще ти позволи да достъпиш до всичките си умствени ресурси. Под влиянието на емоции, може да ти е трудно да мислиш трезво или ефективно да си използваш паметта. Релаксацията ще ти позволи да си в по-голям контрол и така ще ти позволи да достъпиш всички твои умствени ресурси.

   Има много техники за релаксация, които може да направиш с цел да встъпиш в състояние на отпускане. По-долните са едни от най-известните.

 

Техники за релаксация

  • Дълбоко вдишване:  Първото нещо, което може да сториш, с цел да се отпуснеш е да дишаш дълбоко. През живота си, ние може и да сме се научили да дишаме бързо, но този навик по принцип увеличава тревогата и стреса. Опитай се сега да поемеш дълбоко дъх с много бавно темпо и забележи как би се почувствал. Най-вероятно ще откриеш, че си много по-отпуснат. Опитай да свикнеш този начин на вдишване да ти стане нормалния начин на вдишване.
  • Използвай внушения:  Второто нещо, което може да сториш, за да се отпуснеш е да използваш внушения. Когато повтаряш думи или фрази на ум като „отпусни се“ или „навлизам в състояние на дълбоко отпускане“, подсъзнанието ти ще се програмира. Подсъзнанието ти може да бъде програмирано от внушения и така тези внушения ще ти помогнат да се отпуснеш по-бързо.
  • Визуализации:  Визуализацията е също много полезна. Може да си представиш как стоиш на много спокойно място като например на брега на морето или на въображаемо място, което ти помага да се отпуснеш. Обърни внимание, че визуализацията е също форма на изпращане на внушение към мозъка ти.
  • Фокусирай се над всяка част:  Може да започнеш да се фокусираш над всяка част от тялото си и после да отпуснеш само нея. Първо помисли за дясната си ръка, после я отпусни, след това се придвижи към лявата си ръка и отпусни и нея, после към крака и така докато не отпуснеш цялото си тяло. Може да се окаже много полезно първо да стегнеш всеки мускул преди да го отпуснеш. Това може да те накара да се отпуснеш по дълбок начин.
  • Избягвай мозъчните конфликти:  В друга статия наречена Анатомия на стреса, казвам, че когато две задачи се състезават за вниманието на мозъка, се образува стрес. Гледай да не вършиш паралелно няколко задачи и да свършиш първата преди да си започнал втората, за да предотвратиш това.
  • Напусни стресовата обстановка: Напускането на стресовата обстановка дори за пет минути, е едно от нещата, което може да ти помогне да си намалиш стреса и да станеш по-отпуснат. Ако може да се разходиш в парка или да се свържеш с природата по какъвто и да е възмжен начин, тогава стреса ти ще се понижи.
  • Намали изискванията на мозъка си: Може да намалиш изискванията на мозъка си или като намалиш броя на нещата, които правиш или като направиш промени в околната си среда, като например това да премахнеш разсейванията. Виж тази статия за това как да си направиш стаята без стресова.

 

  • Медитирай:  Медитацията може да ти помогне за това да преодолееш стреса и да те отпусне. Ако не можеш да напуснеш средата си, тогава медитацията може да се окаже добра възможност за релаксация.

Използвай само-хпноза:  Само-хипнозата е едно от нещата, които могат да ти помогнат да достигнеш бързо до състояние на отпускане. Отиди на някое тихо място и тогава си направи кратка техника за самохипноза. Това може да ти помогне да се отпуснеш бързо.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите