Определение за настоятелност

настоятелност

   Настоятелността е способността  за това да си изразяваш емоциите и нуждите без да нарушаваш правата на другите и без да бъдеш агресивен.

   Хора, които не са настоятелни правят най-доброто, за да угодят на другите, докато в същото време нарушват своите собствени права или саможертвайки своите собствени нужди. С цел да избегнат отхвърлянето такива хора стават прекалено мили с цел да спечелят приятелите си, но така губят самоувереността си.

   Настоятелността не се отнася за това да покажеш на хората, че можеш да кращиш и не се отнася за това да ги плашиш, а е нещо межу това да си агресивен и пасивен.

   Настоятелността е действието да помолиш за това, което желаеш по един уверен начин, който не наранява никой и в същото време запазва правата ти.

 

Защо не съм настоятелен?

   Настоятелността не е нещо, което е онаследено. Тоа е умение, което всеки може да научи, стига да реши. Липсата на настоятелност обикновено е в резултат на това как е отгледан човек. Ако на едно дете постоянно му е казвано, че трябва да е мило, за да го харесват другите, тогава то може да не бъде настоятелно, когато израсне.

   Добрите новини са, че може да научиш как да си настоятелен, започвайки от днес, веднъж щом вземеш решението и решиш, че няма повече да си пренебрегваш правата с цел да се харесаш на останалите.

 

Но дали хората биха ме харесали, ако съм настоятелен?


Противно на общоприетите вярвания, това да си настоятелен няма да позволи на хората да те отбягват или мразят, това може само да се случи с изключително чувствителни хора , които може да бъдат наранени от настоятелността ти.

   Ето ти и кратък наръчник, който ще ти помогне да разпознаеш един чувствителен човек само от вида му. Нормалните хора от друга страна, няма да те мразят, когато станеш настоятелен, а даже ще те харесат, защото звучиш по-уверен.

 

За да бъдеш настоятелен трябва да се придържаш към следните правила:

  • Имаш правото да имаш своите ценности, вярвания, мнения и емоции
  • Имаш правото да не обясняваш своите действия пред другите
  • Имаш правото да кажеш на другите това как би искал да се отнасят с теб
  • Имаш правото да се изявяваш и да казваш „Не“, „Не знам“ „Не разбирам“ или дори „Не ми пука“.
  • Имаш правото да си отделиш време, за да си формулираш идеите преди да ги изразиш
  • Имаш правото да правиш грешки
  • Имаш правото да си отстояваш позицията и това което искаш.
  • Имаш правото да се отнасят към теб с уважение

   Ако откажеш да следваш тези насоки и ако настояваш за това да не си настоятелен, тогава може да се окажеш в положение, където се чувстваш безполезен, в което и самоувереността ти би била лошо повлияна.

   Да си настоятелен не е трудно. Само трябва да промениш две неща, думите които използваш и езика на тялото си.

 

Настоятелност във връзките

   В книгата си Цялостния наръчник за поддържането на здравословна връзка,  обяснявам как липсата на настоятелност може да съсипе една връзка.

   Хора, които не са настоятелни, продължават да насъбират лоши емоции, които са в резултат от нарушаването на техните права, след което експлодират в последствие, когато повече не могат да ги понесат. Този навик може да съсипе всяка връзка и това е друга причина, за това да трябва да научиш как да си настоятелен.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите