Как да превъзмогнеш негативните мисли

негативни мисли

Ефекта на снежната топка

 

Оле боже, вече е четири следобед!
Трябва да съм там най-късно до 10 минути
Ами, ако не стигна на време.
Може да пропусна част от изпита, което е ужастно, не мога да си позволя да ми наламят оценката.
И ако не се справя добре на този изпит, настроението ми ще се срине.
И ако имам лоша оценка на още един предмет, може и да не завърша годината!!
И ако не завърша с останалите, може да не мога да си намеря работа! А и изглежда че пак наближава криза.

 

   ХЕЙ, СПРИ БЕ!

   Закъснял си само с 10 минути и сега мислиш за провал и криза. Не се смей на тази история, защото всички ние правим точно това, без даже да забелязваме. Всичко започва с малко семенце, нежелано събитие, после негативните мисли, превръщат малкото семенце в голямо дърво, а понякога и в цяла гора.

   Защо мислиш, че настроението ти се е променило без очевидна причина?

   Нарича се фекта на снежната топка. Малко събитие се е случило, но вътрешния ти разговор е продължил да го разширява, докато не е станало катастрофално.

   Въпреки, че по-горния пример може да е малко преувеличен, все още ако си самонаблюдавал вътрешния си диалог ще откриеш, че може дори да създадеш по-големи снежни топки от нищото!

   Това, което е наистина забавно в повечето случаи, е че събитието, което се е случило няма въобще да има лошо въздействие над живота ти и дори и да има, то би било минимално въздействие, сравнено с въображаемата ти голяма снежна топка.

 

Какво може да стори отрицателното мислене?

   Много хора ме питат дали негативното мисене е причината за липса на себеувереност или не.

    Всъщност отрицателното мислене не е причината за липсата на самоувереност, но негативното мислене е прекия фактор, който взаимодейства с вярванията ти и който е отговорен за промяната на вярванията ти за себе си.

   Например, ако негативното мислене бе използвано да подсили фалшиви вярвания за външния ти вид, тогава най-вероятно резултата би бил липса на самоувереност след известно време.

   С други думи, отрицателното мислене е инструмента, който умът ти използва, за да оформи вярванията ти, да разклати настроението ти или дори да те депресира.

   Емоциите ти не се променят освен след няколко фрази на вътрешен диалог не се проиграят в ума ти. Така че всякакви нежелани емоционални промени, които ти се случват са причинени от отрицателно мислене или отрицателен вътрешен диалог.

 

Как да преодолееш отрицателното мислене?

 

   Живота е пълен с дразнещи събития и ако всяко събитие те оставя с отрицателна снежна топка, то ти би унил завинаги. Ако искаш да избегнеш този проблем, тогава трябва да следваш някои от тези практики, за да намалиш негативните си мисли:

  • Не създавай снежни топки: Понякога не може да се удържим от това да имаме отрицателни мисли. Ако това е случая, тогава недей да подсилваш тези отрицателни мисли, а просто се фокусирай над това как да се справиш с новата ситуация.
  • Приеми промяната: Когато неочаквано събитие се случи, ние обикновено преминаваме през няколко етапа, преди да се върнем към предишното си умствено състояние. Последния от тези етапи е приемането и този точно преди него е „спозарумение със себе си“. При споразумението, човека обикновено продължава да мисли за причините, които са причинили лошото събитие и за лошите последици, които ще последват. Обикновено това е етапа, където отрицателните мисли са най-върхови. Ако искаш по-бързо да се придвижиш от този етап, тогава трябва да се научиш как да приемаш новите събития. Приемането може да звучи като интуитивен съвет, но не е, ако искаш да си способен да приемаш нови и неочаквани събития, тогава трябва да разбереш за психологията на приемането. Тази статия ще ти обясни всичко за приемането и ще ти каже как да практикуваш приемане.
  • Имай вяра: В средата на тъмнината обикновено няма място за положително мислене. Все пак защо да имаш положилтелна нагласа, щом няма положителен изход? И тук идва вярата. Вярата е единственото нещо, което може да устои на най-лошите неочаквани събития в живота, докато в същото време те поддържа в оптимиситично състояние. Не ми харесва идеята за вяра в Бог, само защото ни е необходим Бог и за това не те карам да го правиш, а просто те моля да търсиш своите собствени отговори. Ако не вярваш в Бог, тогава го потърси с цел да знаеш дали си на правилния път или дали трябва да вярваш в него. Препоръчвам ти тази статия като отправна точка за търсенето на Бог.

 

Може ли положителното мислене да излекува депресията?

   Знам, че очакваш да кажа „да“, но отговорът тук е „не“. Положителното мислене може да ти помогне да се чувстваш по-добре и може да възспре кофти настроението ти да се влоши, обаче депресията обикновено произлиза от нерешение проблеми, които човека игнорира или държи зад гърба си.

   В книгата си Цялостния наръчник за справяне с депресия съм обяснил как положителното мислене не може да излекува депресия, освен ако човека не спре да игнорира проблемите си. Депресията е просто послание, което ти бива изпратено от ума ти, молейки те да поемеш действие. Ако си предприел правилните действия, посланието няма да бъде вече нужно и депресията ти ще изчезне. Положителното мислене може да ти помогне в това да намалиш лошите чувства, но никога не е решение в справяне с депресията.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите