Липса на мотивация и как да стана по-мотивиран!

липса на мотивация

   Е, значи нямаш мотивация за нищо а…

   Знаеш правилните неща, които трябва да се свършат, но вместо това отлагаш и действаш, като че сякаш не ги забелязваш или те е страх да работиш над тях.

   Състоянието в което в момента се намираш не е точно загуба на мотивация или енергия, а по-скоро състояние на изгубена надежда. Когато изгубим вяра и надежда в достигане на това, което искаме, не откриваме достатъчно мотиви за действие.

   Все пак мотивацията идва от вярването, че поемането на определени действия би довело до определени желани резултати, но ако надеждата в откриването на желанието резултати е била изгубена, тогава мотивацията бива заменена с чувство на безпомощност.

 

Това краят ли е?

   Искам да направиш следното упражнение, ако усещаш че ти липсва мотивация и ентусиазъм за това да свършиш нещо.

   Искам сега да визуализираш следните ситуации със затворени очи.

Сцена първа: Представи си, че една седмица е вече минала и ти не си действал или не си предприел нищо, за да промениш ситуацията. Опитай се да изживееш случващото се като че все едно си там.

Сцена втора: После си представи, че един месец е минал и че все още ти липсва мотивацията да действаш. Опитай се да изживееш чувствата, които ще изживееш, като че все едно си вече в бъдещето.

Сцена трета: Сега си представи, че една година е вече минала и направи същото. Как би се почувствал след година правене на нищо? Такъв ли искаш живота ти да бъде след една година?

Сцена четвърта: Представи си, че пет години са минали и че си все още същия човек, на който му липсва мотивация, който няма надежда и на който вярата му я няма. Пет години са вече минали и ти си все още същия човек. Изглежда, че всеки около теб си е намерил пътя, докато ти просто растеш, старееш и се чувстваш депресиран.

Последната сцена: Сега си представи, че живееш последната година от живота си. 20, 40 или 60 години са вече минали и ти все още си същия човек, имаш същите проблеми и си все още на същото място. Такъв ли искаш да е живота ти? Как би се почувствал след като си провалил целия си живот без да предприемаш никакво действие?

   Дали искаш да останеш тъжен и депресиран старец, на който му се плаче винаги, когато си спомни за миналото?

   Това ли е наистина края? Това ли е края, който искаш за живота си?

 

Защо изпълняването на предното упражнение може силно да те мотивира и да ти помогне да пребориш липсата на мотивация?

   Ясно е че негативното мислене принизява хората и ги ограбва от енергията им, но когато този начин на мислене премине определен праг, човека започва да мрази това да се вижда в подобна ситуация и така започва ревностно да желае да направи противоположното.

   Може да не си мотивиран в това да намалиш шкембенцето, когато това е единствения проблем, срещу който си се изправил, но когато живота ти стане каша може да се окажеш напорист да оправиш всеки негов аспект.

   За щастие не трябва да чакаш за истински лошите събития да се случат с цел да се мотивираш, а вместо това може просто да използваш подобна визуализация като от по-горното упражнение.

   И поради това, че подсъзнанието не може да различи между истински и въображаеми преживявания, всички мисли, които ще имаш ще изглежда да са истински преживявания в ума ти (виж Техники за негативна мотивация)

   Също така препоръчвам да използваш и музика, докато си визуализираш бъдещето.

   Саундтрака от филма „Реквием за една мечта“ е една от най-добрите фонови музики, която може да се използва при подобно упражнение. А филма между другото е за хора, които все имат мечти, но никога не ги осъществяват и така живота им свършва в отчаяние и болка.

   Когато слушаш подобна музика, докато правиш упражнението така ще програмираш подсъзнанието си да ти говори нещо като: „Това е може да е нашата съдба, ако не поемем действие, и ти искаш ли това да бъде края?

 

Не съм мотивиран, защото не мога…

   Приятел ми каза веднъж, че никога не можел да откаже цигарите, защото му било вродено да пуши. Нямаше предвид чисто физически заради никотина, а просто искаше да каже, че е изключително зависим от цигарите и не можеше да си представи да живее без тях.

   Ако и ти се чувстваш по този начин, тогава си задай един въпрос „Какво искаш най-много в живота си?“. Сега си представи, че се срещаш с магьосник, който ти казва, че може да сбъдне желанието ти, само ако откажеш цигарите. Дали ще можеш да го сториш?

   Разбира се!

   Извода е, че не си бил способен да ги откажеш, защото не си бил мотивиран, а не обратното, т.е. не си мотивиран, защото не можеш да ги откажеш.

   Не се самозаблуждавай, развивайки погрешни вярвания относно способностите си.

   Имаш способността да успееш във всичко, дори и да изглежда отвъд обхвата ти. Единственото нещо, което се налага да достигнеш това, което искаш или да откажеш всеки лош навик е истинска мотивация.

 

   Разбери своя стил на мотивация

  

повиши си мотивацията

Един милиардер може да е станал богат, защото не е искал да бъде беден. Друг милиардер може да е станал богат, защото е искал да си купи по-голяма къща и да живее по-добре.

   Ами ти?

   Някои хора се мотивират, защото искат да се доближат до нещо (стил на мотивация наречен „към“), докато други се мотивират, защото искат да избегнат нещо (стил на мотивация наречен „настрани“)

   Мъжа от първия пример е искал да избегне бедността и за това е бил мотивиран да стане богат, докато втория е бил мотивиран, защото е искал да живее по-удобно.

   Ако искаш да си по-мотивиран, тогава трябва първо да определиш стила си на мотивация. Дали е такъв който бяга настрани от това което не искаш или е такъв, който те движи към това, което искаш.

  Обърни внимание също, че в различните сфери на живота си може да имаш различни стилове на мотивация. Например може да бъдеш мотивиран, да следваш един здравословен начин на живот, защото искаш да живееш по-дълго и в същото време може да тренираш, защото не искаш да бъдеш слаб.

 

   Проблема със стила „настрани“

   Да предположим, че си мотивиран да тренираш, защото не искаш да си кльощав. В този случай ти няма да си мотивиран, докато не започнеш да отслабваш доста или докато не започнеш да получаваш критични коментари относно физическия ти вид.

   Резултата ще е да стоиш на едно и също място. Няма да се опитваш да си подобриш живота, а вместо това просто ще се опитваш да се въспреш от това да не изгубиш позиция. Както вече може да си предположил тази стратегия няма да доведе до никакъв напредък след определен етап, а просто ще ти помогне да защитиш, това което вече си постигнал.

   От друга страна, ако тренираш, защото искаш да станеш много мускулест, тогава алчността ти ще надделее и ще откриеш, че искаш да трупаш все по и по-големи мускули, дори и вече да си в страхотна форма. В този случай алчността не е нещо лошо.

 

   Промяна в стила ти на мотивация

   След като вече знаеш, че стила наречен „към“ е по-добър от стила „настрани“ как можеш да го промениш?
   Да предположим, че целта ти е да избегнеш бедността (за да станеш богат). В този случай, вместо да гледаш колко много харчиш на месец или вместо да се фокусираш над месечните си сметки, просто си начертай картина за мечтания ти дом, мечтаната ти кола и залепи тази снимка във всяка стая на къщата ти.

 

Мотивация и целеполагане

   Ако нямаш никакви цели, тогава не си прави труда да четеш за мотивация. Мотивацията е необходима, само за тези които наистина искат да постигнат нещо в живота.

   Ако нямаш цели, първо прочети нещо за целеполагане после се върни в този раздел, когато си набавиш достатъчно информация.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите