Освободи си потенциала, като се отървеш от ограничаващите си вярвания.

ограничаващи вярвания

 Ограничаващите ти вярвания не само ще те накарат да живееш под потенциала си, но могат и напълно да ти съсипят живота. Ограничаващите ти вярвания обикновено са маскирани под формата на истински вярвания и затова понякога е много трудно да ги разпознаеш.

   В тази статия ще ти кажа как да промениш ограничаващите си вярвания, за да може да достигнеш до пълния си потенциал и да живееш по-добър живот.

 

Защо имаме ограничаващи вярвания?

   Ходил ли си скоро на цирк?

   Знам, че това е странен въпрос, който бива зададен в статия за личностно израстване, но моля бъди търпелив. В цирка ще откриеш клоуни, акробати и всякакви животни, но има едно животно, което е почти гарантирано да откриеш. Това е слонът. Ако се замислиш, ще откриеш, че слонът е огромно животно и ако някога реши да избяга може да предизвика сериозна бъркотия и хаос наоколо.

   Въпросът е: Защо тогава слонът не се опитва да избяга?

   Когато слона е бил докаран в цирка той е бил вързан за здраво забита наподвижна стойка, от която като малък много трудно е можел да се откопчи. Всеки ден, слона се е опитвал да избяга пак и пак, докато накрая просто губи надежда, че някога ще е свободен. Така слонът си е изградил фалшиво вярване за възможността си да избяга. Дори и възможността да е премахната, той никога няма да се опита отново да избяга.

 

Защо трябва да промениш ограничаващите си вярвания?

   От години вече изучавам психология и стигнах до извода, че повечето от психологичните проблеми, с които хората се сблъскват, могат да се сведат до ограничаващи вярвания.

   В книгата за Супер увереност съм казал, че самоувереността може да бъде изградена просто като си промениш вярванията относно способностите и уменията си.

   Проблемите с доверието могат да бъдат поправени като си промениш вярванията, които си придобил в резултат от това, че в миналото не са се отнесли правилно с теб.

   Проблемите със себе-образа могат да бъдат поправени като премахнеш неправилните ограничаващи вярвания, които си сформирал относно външния си вид преди доста време.

 

Мозъка ни е бил промит…

   Всички сме били в ситуацията на слона в даден етап от живота си. Не е обаче наша вината. Всеки ден умовете ни са били промивани от приятелите ни, колегите ни и медиите. Обществото винаги създава определени „бариери“, които се предполага, че са непроницаеми за всяко нормално човешко същество. Просто са извън обхват, с изключение ако не си голям късметлия. Ето един кратък списък с  някои фалшиви вярвания, които може да си придобил през живота си:

 • Не мога да науча нов спорт сега, трябваше да започна от малък.
 • Много е трудно да се открие нормална работа тези дни, няма начин въобще да имам нормална работа.
 • Никой не получава всичко в живота. Трябва да избираш.
 • Когато се ожениш няма да имаш време за нищо.
 • Не мога да откажа цигарите . Дори и да можех това би било само временно.
 • Не съм късметлия. Ако имах повече късмет, щях да имам всичко, което исках.
 • Всичко е до късмет. 

Как фалшивите вярвания променят живота на хората.

   Ако все още приемаш нещата безгрижно, нека ти разкажа история, която би ти променила перспективата за нещата. Тя се върти около двама приятеля. Нека в случая ги наречем Данчо и Борис. Те често излизали заедно да играят баскетбол.

   Данчо по-специално, е бил научен от родителите си, че никой не получава всичко в живота.

   Данчо и Борис кандидатствали за работа и по случайност, и двамата са получили интервю в една и съща компания. След като са минали интервюто им е било казано, че работата ги изисква да работят  по 12 часа на ден само с един почивен ден в седмицата. Това е значело, че който приемел работата е щяло да трябва да остави баскетбола, защото е нямало да има достатъчно време.

   Данчо си мислел: „Ами не мога да имам всичко в живота. Ще приема работата и щя оставя баскетбола“ и така приел работата. Борис обаче от друга страна си мислел: „Не, благодаря. Сигурен съм че има и по-добра работа някъде, която пасва на работното ми време. Все пак, не искам да се отказвам от любимия си спорт“ и така не приел работата.

   След няколко месеца на Данчо започнало да му липсва нещо в живота. Той бил свикнал с доброто настроение, което било съпровождано от редовните тренировки и мозъка му бил свикнал с това да получава повече кислород.

   В резултат, Данчо започнал да се чувства депресиран без да знае защо. Той дори напуснал работата си, мислейки си, че това е причината за нещастието му.

 

Когато хората живеят във виртуален свят

   Подобни истории се случват всеки ден, защото има хора, които имат подобни фалшиви вярвания. Повечето хора не са наясно за това, в което са добри. Някои хора ги възспират само тези им вярвания, дори да имат много способности и възможности за напредък. Те се самоубеждават, че са добре и че така трябва да се живее живота. Тези хора описват живота от собствената си уникална гледна точка без да обръщат внимание на истинската реалност.

   Много хора не поемат достатъчно действия, за да си подобрят живота.

   Някои хора не се опитват да научат нищо ново и вярват, че е толкова трудно да си намерят нормална работа, без значение колко са умели. Отдават се на лоши навици като това да пушат, да пият или да се дрогират и си мислят, че никога не могат да се откажат. Някои хора спират да спортуват и дебелеят, мислейки си че кариерата или брака им трябва да запълва цялото им време. „Ами, то не може да имаш всичко в живота нали?“ си казват те.

   Някои хора дори отиват крачка по-напред и остават сломени с години след раздяла, само поради фалшиви вярвания. В книгата Как да превъзмогнеш някой само за дни описвам как фалшивите вярвания като „Той е единствения“ или „Тя е духовната ми половинка“ могат да ти попречат от това да се възстановиш бързо. Ключов елемент в това да преодолееш раздялата за кратко е да идентифицираш тези ограничаващи вярвания и после да се справиш с тях.

ограничаващите вярвания

 

Стъпки при промяната на ограничаващите ти вярвания

      По-долните стъпки ще ти покажат как да промениш ограничаващите вярвания, които имаш

 • Признай си присъствието на ограничаващи вярвания: Няма начин да промениш вярване, преди да си признаеш, че го носиш в набора си от вярвания. Някои хора настояват, че животът не е честен и че не са късметлии, а после се чудят защо не могат да успеят. Първата стъпка при промяната на ограничаващо вярване е да си признаеш, че грешиш, дори и още да нямаш доказателство.
 • Бъди нащрек от номерата на ума ти: Ограничаващите вярвания обикновено са скрити в набора ти от вярвания и в допълнение умът ти ще ти направи някакви номера, за да ги направи по-малко видими. Самозаблудата е един от най-често срещаните номера, които умът ти може да използва, за да зарови по-дълбоко ограничаващите вярвания. Например, вярването „нямам време за социализиране“ може да го има само за да ти попречи да изследваш вярванията си за способността си да се социализираш и да си намираш приятели.
 • Бъди наясно от пристрастността на ума ти: Веднъж щом определиш ограничаващо вярване, трябва да обръщаш внимание на пристрастностите на ума си към това вярване. Умът ти винаги ще продължава да събира улики, които подкрепят тези съществуващи вярвания, дори и някои от тях са погрешни — затова промяната на ограничаващо вярване може да изглежда толкова трудна. Наблюдавай вътрешния си диалог отблизо, за да можеш да забележиш този предразсъдък и да го изкорениш при нужда.
 • Пробвай да докажеш противното: Това е най-трудната и най-важна стъпка в промяна на ограничаващо вярване. Тази стъпка включва това да се опиташ да докажеш точно обратното вярване, като му се противопоставиш. Например ако вярваш, че всички хора те мразят, тогава е време да развиеш социалните си умения и да се запознаеш с нови хора, докато не откриеш хора, които те харесват. Не е лесно както звучи, но ако го сториш би променил завинаги ограничаващите си вярвания.

 

Предизвикай своите вярвания!

   Става наистина забавно, когато хората започнат да разпространяват фалшиви вярвания без дори да са ги ИЗПРОБВАЛИ. Веднъж търсих да мина определен компютърен курс и винаги, когато помолих някой да ми каже къде мога да положа изпит, за да взема сертификата, ми беше казано, че било много трудно да се вземе изпита.

   Признавам си, че бях готов да им повярвам, но после реших да попитам тези хора за това „Какво е толкова трудното за изпита?“ Бих бил изненадан от отговора: „Не знаем. Никога не сме се опитвали да го положим.“ Тези хора са вярвали, че изпита е бил толкова труден, само защото други хора са им казали така!

   Та, повечето хора казват неща и разпространяват вярвания, които никога не са тествали!

   И какво е правилното действие, което да се поеме, когато трябва да се оправяш с такива хора?

   Първо ще трябва да тестват тези възможности. Ако някой ти е казал, че не можеш да вдигнеш еди си какво, тогава просто не му се хващай на казаното, а отиди и се опитай сам. Само защото, не е можал да го вдигне, това не значи, че и ти не можеш. Подобно, ако някой е нямал качествата, които се изискват за това да си намери работа, това не значи че и ти нямаш тези качества. Хората се различават в способностите, силите и слабостите си. На кратко:

 

Ако мислиш, че можеш да направиш нещо или мислиш, че не можеш, все си правХенри Форд

 Съгласен ли си с написаното или пък не?
 Ще се радвам ако оставиш своето мнение като коментар в полето по-долу.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите