Определение за щастие и как да си щастлив в живота?

   %d1%89%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b5
Щастието е много повече от това, което една статия може да опише. Някои хора описват щастието като усещането, което изпитва човек, когато разбере, че всичко е такова, каквото би трябвало да бъде, някои го определят като състоянието на усещане, което изпитваш след като си постигнал целите си, докато други го определят като това да имаш покой със себе си.

   Да се дефинира конкретно щастието не е лесно. Целта на тази статия е да те научи в това как да си щастлив, вместо да ти даде философско определение за щастие, което няма да ти помогне в това да си промениш настроението.

 

Щастието зависи от преценката

   Щастието е емоция зависеща от преценката. Това значи, че нещо, което може да направи един щастлив, може да не е от значение за някой друг. Аз може да стана щастлив, ако забогатея, но за някой друг, парите няма да го направят щастлив.

   Ти обикновено ставаш щастлив, когато получиш нещо, което задоволява непокрита твоя нужда. За пример, ако страдаш от финансова несигурност, тогава нищо не може да те направи по-щастлив, от това печелиш пари, докато ако си самотен нищо не може да те направи по-щастлив от това да имаш интимна връзка с някой.

   Ами ако се нуждаеш от повече от едно нещо? Ами ако си самотен и в същото време се чувстваш финансово несигурен? В този случай това да си намериш интимна връзка все още би те направило щастлив, но с течение на времето ще свикнеш с нея и после ще се почувстваш нещастен, поради финансовата несигурност.

   Ето защо в книгата: Цялостния наръчник за справяне с депресията обяснявам как хора, които дават съвети като: „научи се да обичаш живота“ или „вземи си няколко дни отпуск“ подвеждат човека, който търси щастие, просто защото всеки от нас има определени неща, които могат да го направят щастлив. Това да даваш ябълки на човек, който иска месо никога няма да го направи щастлив!!

 

Как да си щастлив в живота?

   По-долните точки не са магическа формула за щастие, но ако следваш тези стъпки, те могат да окажат драстична промяна над нивата ти на щастие.

 

  • Можеш да изпитваш само една емоция в даден момент от време: Не можеш да изпиташ повече от една емоция в един и същ момент. За пример, ако си стресиран не можеш да се чувстваш щастлив и ако си депресиран не можеш да се чувстваш мотивиран. Така че основавайки се на тази информация, една от основните задачи, които трябва да правиш, ако искаш да си щастлив е да елиминираш всички нежелани или лоши емоции. Просто запиши емоциите, които в момента ти пречат в това да се чувстваш щастлив, после прочети и научи, колкото можеш повече за тях. Потърси помощтта на някой, ако не можеш сам да се отървеш от тях. Когато се отървеш от тези нежелани емоции, може да не се почувстваш внезапно щастлив, но ще си отвориш вратата към щастието, като премахнеш първата бариера към него.

 

  • Знай какво те кара да се чувстваш щастлив: Както казах, щастието бива възприето различно от всеки, така че ако искаш да си щастлив, тогава първо ще трябва да знаеш какво те кара да се чувстваш щастлив. Опитай се да визуализираш нещата, които те карат да се чувстваш щастлив, ако се опиташ да ги откриеш и да се бориш за тях и наистина имам предвид, да се бориш за тях, докато ги имаш.

 

  • Позитивно мислене и оптимизъм: Може да си си задавал въпроса: „дали мога да се чувствам щастлив, докато имам голям проблем, за който нямам решение?“ Да можеш, като знаеш, че един ден този проблем ще бъде решен. Това се нарича позитивно мислене , оптимизъм или надежда. Това да научиш как да мислиш позитивно, ще ти отвори вратите за надежда и в замяна за щастие.

 

  • Щастие и религия:Това е просто под точка от предната. Нищо не може да те направи оптимист или да те накара да мислиш позитивно повече от това да вярваш в по-висша сила, която е може да ти помогне. Тази по-висша сила някои наричат Бог и ако и ти имаш вярването, че някой ще те спаси, тогава ще мислиш позитивно и големите ти проблеми ще изглеждат много по-малки.

 

  • Щастие и цел в живота: Това да имаш цел в живота може да не те направи щастлив само по себе си, но това да нямаш цел може да направи живота ти нещастен. Много хора се самоубиват, защото не знаят защо са тук или какво трябва да правят на този свят. Ако искаш да си щастлив, тогава сериозно се замисли над това да откриеш цел в живота си.

 

  • Щастие и обич: Имането на приятели, партньор или семейство, което да те обича, може драстично да повлияе на нивата ти на щастие. Когато си обграден с любов, големите ти проблеми изглеждат по-малки и живота ти става по-щастлив. Социалните връзки като цяло могат да бъдат използвани като здравословен начин от бурите на живота, обаче недей ги изпозлва само за да избягаш, без да поемеш действие за решение на проблемите си. Заглуши своите лоши чувства с тези красиви връзки, но и в същото време поработи над това да си решиш проблемите.

 

  • Увеличаване на нивата ти на щастие: Ако вече знаеш какво те кара да си щастлив и ако нещо е в твоя обхват, тогава знай, че споделянето на това преживяване с някой друг, ще те накара да се почувстваш дори по-щастлив. Опитвал ли си да сравниш чувствата, които изпитваш, когато гледаш комедия сам с чувствата, които изпитваш когато я гледаш с приятелите си. Тогава си се чувствал по-щастлив. Споделяй преживяванията си, за да изживяваш повече щастие.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите