Какво значи отрицателен вътрешен диалог?


   Вътрешен диалог е действието, при което използваш думи и фрази, докато мислиш или си говориш сам на себе си. Нека предположим, че си се скарал с някой твой приятел и когато си сам следните фрази ти изплуват в ума: „защо той постъпи така, може би ме мрази!

   Това беше прост пример за вида вътрешен диалог, който всички ние понякога използваме. Вътрешния диалог е нормален процес, който всички хора използват, обаче проблема се образува, когато вътрешния диалог стане негативен и когато бива използван да подсили някои ирационални идеи, които имаш.

   Например нека да предположим, че си бил отхвърлен и тогава ти идват на ум фрази като „може би бях отхвърлен днес, защото съм идиот“. В такъв случай използваш вътрешния си диалог, за да изградиш нелогични вярвания за себе си.

 

Още примери за вътрешен негативен диалог

   Ето още няколко примера за вътрешен негативен диалог:

 • Знам че изглеждам ужасно днес
 • Тя напълно ме пренебрегна днес, сигурен съм че ме мрази
 • Защо те се отнасят с мен по този начин, може би не им е приятна компанията ми
 • Това как се държах днес ме накара да изглеждам толкова глупаво
 • Как така не можах да го направя – значи съм неудачник
 • Аз не съм нищо в сравнение с тези хора
 • Закъснях, сигурен съм че шефа ще ми крещи

Какви са опасностите от отрицателния вътрешен диалог

   В книгата за Супер увереност е написано, че отрицателния вътрешен диалог произхожда от нелогични вярвания, които имаш за себе си.

   Ако мислиш, че си несръчен, загубеняк, че изглеждаш грозно или напълно безполезен, тогава вътрешния ти диалог би бил негативен. Истинския проблем, е че този негативен вътрешен диалог подсилва нелогичните идеи, които ти вече имаш.

   Всеки път, когато повтаряш една от тези негативни фрази ти всъщност подсилваш своите нелогични вярвания.

 

От къде произхожда отрицателния вътрешен диалог?

   Но защо имаме отрицателен вътрешен диалог?

   Ето възможните причини:

 • Ирационални вярвания за себе си и света
 • Лошо настроение, което те кара да мислиш негативно
 • Навика за това да си прекалено критичен, който може да си научил от детството
 • Песимизъм, който може да те накара да очакваш най-лошото
 • Лоши минали преживявания и вярването, че миналото се повтаря
 • Страх, тревога, притеснения, депресия и различните видове психологически проблеми, които подсилват негативните мисли

 

   Как да се справиш с отрицателните мисли

   За да се справиш с отрицателните мисли, ти трябва да ги подложиш под въпрос. Не трябва да позволяваш на нова фраза да подсилва вярване, без да имаш солидно доказателство. Нека предположим например, че един от твоите приятели те е пренебрегнал един ден и после ти си мислел, че това се е случило защото не си бил достатъчно интересен.

   Какви са доказателствата, които имаш за да докажеш че не си интересен? Има стотици възможности, които може да са накарали приятеля ти да те игнорира онзи ден.

  Може би приятеля ти е имал кофти ден и за това не е бил настроен да ти говори.

  Може би приятеля ти не те е забелязал днес или може би е мислел за нещо и за това не те е видял. Защо не си взел предвид тези възможности, а си мислел че причината е била само това че си загубеняк?

   Случва така поради погрешните вярвания, които си имал за себе си.

   Това, което трябва да сториш с цел да предотвратиш вътрешния ти диалог да повлияе на вярванията ти е да предизивкаш нелогичните си идеи и мисли. Не трябва да приемаш никакви вярвания, докато нямаш солидно доказателство. В предния пример имаше стотици възможности, но ти си бил избрал само една от тях, без да имаш солидно доказателство.

   Когато подложиш под въпрос всяка негативна фраза от вътрешния си диалог, ще прекършиш цикъла от това да подсилваш нелогичните си вярвания.

   Може да ти отнеме известно време преди този начин на мислене да ти стане нов навик, но накрая ще се промени.

   Може също да промениш отрицателния си вътрешен диалог в положителен. Трябва просто да използваш метод наречен КПТ (когнитивно поведенческа терапия). Този метод би ти помогнал да контролираш мислите и отрицателния си диалог. Това в замяна ще доведе до отслабване на нелогичните ти вярвания, които имаш за себе си, докато те не бъдат премахнати.

   Изграждане на себеувереност е друго действие, което може да ти помогне да елиминираш коренната причина за твоите нелогични вярвания. Изгради си себеувереност и ще се освободиш от тези нелогични и ирационални идеи.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите