Какъв е пътят към щастието?

   Защо известният съвет „живей в настоящето“ наистина може да те направи щастлив?

 

   По света, както на запад така и на изток има много хора, занимаващи се с изучаване на човешкото поведение. И голяма част от тях си правят едно и също много интересно заключвение: Колкото повече се фокусираш над това да се насладиш на текущия момент, толкова по-щастлив ще е живота ти.

   Ако да кажем в момента гледаш филм с твой приятел или приятелка, но в същото време им обясняваш колко тежък ще е утрешния ти ден на работа и колко не ти се става рано, тогава е много по-малко вероятно да се насладиш на филма. От друга страна, ако този твой приятел прилага повече фокус над настоящия момент, то той би се насладил на филма много повече от теб.

   Това не е някакво революционо откритие и съм сигурен, че си го срещал и на други места под някаква форма, но проблема, който хората обикновено срещат, е че тези които си вадят такива изводи, обикновено не съумяват да обяснят подобаващо на другите как наистина да живеят в настоящия момент!

   Добре, вече щом знаеш, че това да живееш в настоящия момент ще те направи по-щастлив, но как може да живееш в настоящия момент? Е, това е въпроса за 100 хиляди лева. 😀

 

Кой е пътя към щастието?

   Да предположим, че си се опитвал да живееш в настоящия момент на намерението, когато изведнъж си видял нещо, което ти е напомнило за сметка, която не си платил.

   Дали би могъл да останеш фокусиран над текущия момент?

   По-вероятно няма да е възможно или поне ще ти е доста трудно. Всеки ден биваме бомбардирани със съобщения, които ни напомнят за нашите тревоги и именно за това не успяваме да живеем в настоящия момент.

   В книгата – цялостния наръчник за преодоляване на депресията съм казал, че с цел да си способен да посавиш тези тревоги под контрол, е необходимо да имаш едно от две неща 1) моментно решение (примерно – да вземеш пари на заем/кредит, за да си платиш сметката) или да следваш план, в който вярваш (да преговаряш за това да просрочиш плащането).

   Без конкретно решение или поне план е практически невъзможно да живееш в настоящето и ето защо същинския път към щастието е да създадеш солиден план, в който вярваш, за всеки от житейстите ти проблеми.

 

Защo повечето школи, които проповядват щастие водят до грешен път

   Да предположим, че си чул слух, че сериозен престъпник, може би дори убиец се подвизава в квартала ти. В подобен случай може да започнеш да се тревожиш за това дали няма да бъдеш нападнат или обран по сред нощ. Възможно решение на този проблем е да си закупиш алармена система или специални ключалки, които не могат да се разбият.

   Ето къде идват разликите в нагласите.

   Школата за позитивното мислене, би ти казала, че този проблем може да се разреши като просто заспиш и повярваш, че престъпкина няма да те нападне, защото умът ти няма да се успокои, когато не е сигурен или мисълта те отвежда на никъде.

   Школата, която проповядва че „медитацията е същинския път за щастието“ ще ти каже просто да медитираш. Единствената полза от този съвет, е че при евентуална злопулука ще те оберат или ще те наръгат, докато си в спокойно състояние.

   Школата, която се придържа към „закона за привличането“ ще ти каже просто да заспиш и да мислиш за нещо друго, освен престъпкина, за да не го привлечеш в живота си, но отново е доказано, а и сигурно знаеш от собствен опит, че колкото повече потискаш дадени мисли, толкова по-силни стават те.

   Та какво е най-доброто решение за житейските проблеми?

   Или просто да ги решиш на мига или да си изготвиш конкретни планове за това как да ги решиш, ако не можеш да ги решиш на момента.

   Само тогава ще можеш да се насладиш да сегащния момент, без да се тревожиш толкова много за бъдещето или да мисиш за миналото.

 

 

Как решаването на проблеми води до щастие?

   Как може човек да живее щастлив живот?

   Има ли определени съвети, които някой може да последва, за да изпита повече щастие?
Преди да ти кажа как да живееш по-щастлив живот, нека ти кажа за историята на едно момче – нека го наречем Юлко (разбира се това не е истинското му име, но в случая това не е важно).

   Юлко беше притеснително момче и в резултат социалния му живот страдаше.

   Винаги, когато Юлко видеше някой който е не се притеснява и е уверен, да говори свободно с непознати, той се чувстваше зле. Винаги когато виждаше хора да се запознават и да звързват приятелства, той отново се чувстваше зле.

Дори, когато гледаше филми сам, той виждаше сцени, които му напомняха за неговите слабости.

Първия съвет, който трябва да разбереш, ако искаш да живееш по-пълноценен и щастлив живот е, че всички събития, които  ни напомнят за нашите слабости или нещата, които не харесваме за нас самите могат да направят живота ни нещастен.

 

Важен съвет за щастливия живот!

Юлко имаше един основен проблем и той се състоеше в неговото притеснение от общуване… Но всъщност… дали пък нямаше четири отделни проблема? Какъв би бил живота му? Определено на всеки няколко момента би се сблъсквал с нещо, което би го накарало да се почувства зле.

Това е друг съвет, който да имаш предвид, ако искаш да живееш щастлив живот. Колкото повече нерешени проблеми (според твоето разбиране за това какво е проблем) имаш, толкова по-вероятно е живота ти да е нещастен.

Историята на Юлко не приключва тук. Един ден, той реши да  превъзмогне своя срам. Пробваше с месеци, докато се консултираше с експерти и в края на краищата все пак успя.

Сега винаги, когато Юлко види някое от нещата, които преди го караха да се чувства нещастен, той се чувства наистина добре.

Например, винаги когато види някои по-уверен от него да заговаря непознат, той си спомня за факта, че е успял да се справи с притеснението си и така се почувства добре. (за още виж статията Как да започнем разговор с непознати).

В резултат на този вид личностно развитие и израстване Юлко заживя по-щастлив живот.

 

Още съвети за щастлив живот

Ами, ако Юлко изобщо не беше пробвал да си реши проблемите? Дали не би успял да живее по-щастлив живот? Май май това не би се случило.

Разбирам, че може да се сблъскваш с големи проблеми в момента и разбирам, че живота ти може да не е лесен, обаче важния съвет, който трябва да имаш на ум, е че може да живееш по-щастлив живот веднъж щом започнеш да се справяш с проблемите, които те притесняват.

В книгата цялостния наръчник за справяне с депресията съм казал, че винаги, когато решиш важен проблем, голяма част от лошите спомени ще се превърнат в добри такива, точно както се случи с Юлко.

От друга страна ако позволиш на тези проблеми да се натрупат, тогава ще стане така, че ще имаш нищожен живот, в който всяка една ситуация в която се озовеш ще ти напомня за нещо, което те кара да си нещастен.

Ако трябва да обобщя всичко, което написах до сега, просто бих казал, че най-добрия съвет в това да живееш щастлив живот е просто да започнеш да си решаваш житейските проблеми.


Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите