Какво значи поемане на риск?

   1999, Андрей си продаде колата, апартамента си и някои други вещи с цел да събере малко пари в кеш. Той взе парите, както и всичките си спестявани в банката и закупи 100 000 акции от компанията Х.

   2001, компанията Х банкрутира и акциите му изгубиха повече от 75% от стойността си. Андрей не си продаде навреме акциите, но вместо това се качи на 15-тия етаж на блока наблизо и скочи от там.

   Дали това е истински случай или хипотетичен не е от значение.

   Въпросът е следния: дали Андрей е такъв, който поема рискове?

   Ами не, не е такъв, който поема рискове, бил е такъв, но вече е мъртъв.

Поемане на риск и глупост.

   Много хора бъркат двата термина, поемане на риск и глупост. Преди Андрей да се самоубие, много хора го смятаха за такъв, който поема рискове, но след това което стори той на себе си, всеки вече вярваше че е просто глупав.

   Поемането на риск е здравословен навик, който може да ти помогне да си откриеш самоличността и да си разрешиш някои от проблемите, но когато рисковете, които поемаш са непреценени, целия процес може да се нарече просто глупост.

Поемане на преднамерени рискове.

   Та какво значи преднамерени рискове? И има ли безопасен начин за поеане на рискове?

   Да, има. Преднамерените рискове изискват този, който поема риска да е наясно от най-лошото, което може да се случи и да е готов да се справи с него.

   Нека погледнем по отблизо случая на Андрей. Преди Андрей да бе инвестирал всичко, което имаше в компанията Х, е трябвало да помисли за най-добрия както и най-лошия сценарий.

   Най-лошия случай е да загуби 100% от парите си и въпреки, че е малко вероятно да се случи, все още никой не може да предвиди бъдещето.

   Ако Андрей си бе дал времето да помисли за най-лошия случай преди да поеме риска, той никога не би сложил всички негови яйца в една кошница, вместо това би инвестирал по-малко пари.

Бъди готов!

   Невъзможно е да отгатнеш бъдещето и е невъзможно да знаеш резултата на каквото и да е освен, ако нямаш някакви супер сили. Така че ако искаш да поемаш рискове, тогава гледай да си сигурен, че най-лошия резултат би бил поносим.

   Знам, че понякога сме задължени да поемаме рискове без значение дали може да понесем най-лошия резултат или не. В подобен случай ти просто трябва да се подготвиш психологически за това да се изправиш срещу най-лошия вариант.

   Ако си се подготвил за най-лошото, ще се окаже по-лесно за теб да се оправиш с всяка ситуация, която се случва. Един преднамерен риск е такъв, който поемаш след като бъдеш наясно както от негативните, така и от положителните резултати от решението си.

Увеличаване на толеранса ти спрямо риск

   И аз съм против това да отбягваш изцялото поемане на рискове, защото не може да понесеш резултата и когато казвам, че трябва да толерираш най-лошото имам предвиди, че трябва да поработиш над увеличаване на толеранса си за поемане на риск, а не за това да го избягваш.

   Така че ако имаш важна задача, която изисква да поемеш голям риск и ако не можеш да понесеш най-лошите му последствия, тогава увеличи своя толеранс за риск, вместо да избягваш от задачата.

   Увеличаването на толеранса ти за риск може да е лесна задача, ако си наясно от факторите, които в момента те възспрират от това да поемаш рискове. По-долу са изброени факторите, които може да те предотвратяват от това да поемаш рискове.

 

  • Страх от провал:  Ако те е страх от провал, тогава няма да поемаш никакви рискове и така няма да успееш. Ако страха от провал е проблемът ти, тогава виж категорията за страх и тревога, която ще ти помогне да преодолееш страховете си.

 

  • Емоционална чувствителност: кво‘? Дали емоционалната сенситивност е свързана с поемането на рискове? Да, разбира се, та как тогава би поел социални рискове, ако не може да понесеш критика? Емоционалната чувствителност може да ти ограничи способността за поемането на рискове, поради неспособността ти да се справяш с емоционална болка. Ако това ти е проблема, тогава не се безпокой: тази статия ще ти помогне да се справиш с емоционалната чувствителност.

 

  • Страх от промяна:  Един риск винаги включва това да излезеш от зоната си на комфорт и за това хора, които ги е страх от промяната рядко поемат рискове. Ако искаш да се справиш със страха от промяна, тогава прочети тази статия.

 

  • Страх от отхвърляне:  Друга бариера към поемането на рискове е страха от отхвърляне. Защо да опитваш нещо ново, ако най-лошия резултат може да е отхвърлянето. Ако това е твоя проблем, тогава виж този наръчник.

 

  • Липса на себе увереност: Себе увереността е това да си сигурен, че може да се справиш добре с дадена задача. Ако не си уверен може да те е страх от това да поемаш всякакви рискове, защото ще си сигурен, че ще се провалиш. Ето как да станеш супер уверен.

Насоки за поемането на риск

   Няма риск, няма кеф… не бе шегувам се 🙂

   Но истината е че без риск няма израстване и няма и промяна. Избягването на рискове определено ще ти ограничи шансовете за успех. Окуражавам те да помаше преднамерени рискове, след като изследваш добре ситуацията.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите