Поведението влияе на характера ти

   Всички знаем, че нашия характер влияе на нашето поведение. Това е което кара един стеснителен човек да не говори толкова много, когато се запознае с нови хора и това е причината един уверен човек да не открие проблем в това да се изразява. Както може да видиш, твоя характер може да повлияе на поведението ти, но знаеш ли че и поведенеито ти може да повлияе на характера ти?

   Например, ако никога не си се замислял над правата си или си казъл НЕ на някой, когато те е помолил за услуга, тогава това по негативен начин би повлияло на себе образа ти и така в замяна би намалило твоята себеувереност. Това се случва, защото подсъзнанието наблюдава за всяко действие, което правиш с цел да промени самоувереността ти основавайки се на него.

 

Спри самоподсилващия се цикъл.

   Сега вече е ясно, че поведението ти може да подсили определени вярвания, които имаш за себе си или дори да ги направи по-зле. Може да преимуществаш от този факт, като направиш промяна в текущото си поведеие и като сториш това, ще прекършиш този само подсилващ се цикъл на характер-поведение, както и обратното.

   Например, ако си свикнал да отбягваш да казваш НЕ, когато някой те попита за нещо, тогава започни да действаш по настоятелен начин и си отстоявай правата. Това ще доведе до един от два резултата.

  • Прекършване на цикъла: Прекършване на самоподсилващия се цикъл в замяна би спрял по-нататъшния упадък на самоувереността ти.
  • Промяна на идеята относно себе си: Продължителния ти начин в това да се държиш по настоятелен начин или уверен маниер бавно би еродирало твоите негативни вярвания за теб. Това се случва, защото подсъзнанието ти ще започне да получава много нова обратна връзка, която не се поддава на негативните ти вярвания за теб и така накрая ще се окажеш по-самоуверен. 

Това важи за всяко едно поведение

   Това важи за почти всичо. Ако си бил свикнал да плачеш винаги, когато се сблъскаш с проблем, ще се окаже да мислиш, че си крехък. Подобно на това, ако си свикнал да обвиняваш условията и обстоятелствата за своите провали ще започнеш да вярваш, че си жертва. Обратната страна на това, е когато свикнеш да се държиш по уверен начин ще започнеш да смяташ себе си за самоуверен човек.

   Дори и при раздяла, продължителното повторение на опрделено поведение като слушанео на романтични песни, плачене докато ги слушаш и да се държиш като жертва, напълно погубва процеса за възстановяване. В книгата Как да превъзмогнеш някой за дни съм описал как придържането към подобно поведение те държи съсипан с години, а е можело да се възстановиш само за дни.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите