Психологическа идентичност и криза на идентичността

 

психологическа идентичност

Загубата на психологическа идентичност

  Преди да се хвърля в някакви научно-подобни обяснение, първо бих искал да ти споделя следната история.

   Борис е много щастлив и успешен човек. Той печели добра заплата, жена му го обича и до този момент е постигнал повечето от това, което е целял да постигне в живота. Всичко в живота на Борис бе перфектно и това се отразяваше в начина, по който ходи, говори и уверената му нагласа.

   Един ден обаче, докато щастливо се прибираше към тях,  жена му звънна и му каза „Борисе, не те желая вече в живота си. Знам че това е неочаквано, но е истина и  не се шегувам“.

   Жена му затвори телефона, а той изведнъж се почувства безполезен. Бе се почувствал по този начин, поради загубата на щастието и увереността си. От тогава, насете Борис стана много нещастен, отчаян и раздразнителен.

   Какво всъщност се случи с Борис?
   Какво се случи с уверения му и силен характер?
   Това, което се случи, е че обаждането от жена му го накарад а изгуби своята психологическа самоличност.

 

Какво е психологическа самоличност

   Идентичност или психологическа самоличност е твоята способност за себеотражение и себе осъзнаване. Хората обикновено придобиват своите самоличности от нещата, които вършат и обектите, с които се определят. Например, ако зададеш на някой въпроса „Кой/какъв си ти?“ и той ти отговори „Аз съм главния готвач в ресторанта“, тогава този човек определя себе си с професията си и се смята за главен готвач вместо за Росен или Тодор.

   Ето няколко примера за хора, които се определят с други обекти или други хора в живота:

  • Определяне с човек: Децата, които се опитват да подражават на родителите си и се обличат като тях, го правят защото пробват да се оприличат на родителите си.
  • Определяне с професия: Човек, който гордо говори за професията си и отговаря на въпроса „Кой си ти“ с неговото професионално назначение е човек, който се определя със своята работа.
  • Определяне с обект: Човек, който гордо си кара скъпата кола може да се оприличава със своята кола. Той се перчи, не само за да покаже че е богат, но и защото се мисли за „Притежател на скъпа кола“. Това обикновено е същия човек, който ще видиш да ходи с увиснал нос, когато претърпи финансова криза, която би го принудила да си замени колата с по-евтина. Това се случва, защото се е оприличил със своята кола и така, когато колата я няма той се оказва без психологическа идентичност. Бил е „собственик на скъпа кола“, а сега е никой.

 

Психологическата идентичност на Борис

   Сега нека се върнем на примера с Борис. Той се оприличава като „успешен човек“, който има страхотна кариера и обична жена. Ако го попиташ „кой си?“, е възможно той да ти отговори, казвайки „Аз съм Борис, успешен софтуерен инжинер“.

   Та… какъв е проблема на Борис и защо самоувереността му го бе напуснала?

   Проблема на Борис е, че той се определя със „смъртен“ обект, наречен успех, и веднага щом този обект е бил изгубен, той е изгубил психологическата си самоличност и се е почувствал безполезен.

 

Психологическа криза на идентичността

   Криза на идентичността е психологичен термин, който описва някой, който постоянно е в търсене на своята идентичност. Та криза на идентичността не се отнася за истинска криза, а просто описва нормален етап на личностно развитие. Сега истинския проблем се случва, когато човека не успее да открие подходяща идентичност и се озовава със крехка такава.

   Веднага щом, човека който не е успял да открие правилната психологическа идентичност се изправи с голямо предизвикателство в живота, той обикновено би изгубил своята крехка идентичност и би започнал да търси за нова. Не си ли срещал никога някой, който винаги изглежда, че опитва да пробва нови роли отново и отново без да се придържа към никоя от тях?

   Това обикновено е поведението на човек, който страда от криза на идентичността. Кризата на идентичността може да ти дате силен тласък на само-увереността ти и себе-образа ти и заради това изграждането на силна идентичност е нещо, което може да те направи по-уверен и по-солиден, когато се сблъскваш с предизвикателствата в живота.

   Някои хора дори отиват чак до там в това да се самоопределят с техния партньор във връзката до ниво, до което не успяват да го/я превъзмогнат, когато се разделят, поради страх от загуба на идентичността си. В книгата „Как да преодолееш раздялата с някой само за дни“ съм описал как може да превъзмогнеш този проблем като обявиш раздялата веднага щом се случи, така че да си помогнеш бързо в развитието на новата самоличност.

 

Как да избегнеш кризата на психологическата идентичност?

   Както видя в историята на Борис, идентифицирането със смъртен обект (неговия успех в професионално и семейно отношение) бе довело до загуба на идентичността му, когато той изгуби този обект.

   Борис трябваше да се идентифицира с уменията и способностите си вместо да се определя с постиженията си, защото дори ако бе загубил своите постижения, неговите способности и умения няма да си заминат. Все пак способносите и уменията са това, което е допринесло за успеха му и като се идентифицира с тях би могъл по-добре да си защити себе стойността.

Ако Борис се бе определял като „постоянен, интелигентен и силен човек“ той не би се сблъскал въобще с криза на идентичността.

   Едно от най-добрите неща, които може да сториш е да се определиш с Бог.

   „Кой сте Вие?“… „Аз съм служител на Бога!“ Би ли могъл някой да изгуби тази самоличност? Не, това е най-солидната идентичност, която някой може да постигне, защото в този случай човека се оприличава с някой, който не е смъртен. Самия Бог! Колкото и странно да звучи, хора които се определят с Бог, са склонни да се чувстват по-стойностни, защото имат вярването, че ако не са толкова важни, тогава Бог не би ги създал.

 

Религия и идентичност

   Това което е лошо е че някои хора се впускат в нови неща само защото се опитват да намерят самоличност. Например, някои хора се опитват да се запознаят с религията, само за да се определят като религиозни или духовни.

   Разбира се не съм в позиция да казвам дали Бог иска тези хора или не, но това което мога да кажа е че хората, които са научили за религията защото са открили солидни факти за сътворението като тези са по-добре, от тези които пристъпват към религията, защото искат нова идентичност.

 

Оприличаване с обекти

   Някои хора стигат до там да се оприличават с ценни обекти и дори места. Например, когато някой създаде група във фейсбук , после гледа да е сигурен че се опитва да се определи с това място, защото го кара да се чувства по-стойностен.

   Това разбира се съвсем не значи, че всички хора които се присъединяват към онлайн групи искат да си намерят нова идентичност, но разбира се някои от тях са го сторили поради тази причина.

Крайни думи относно психологическата идентичност

   Колкото повече правиш така, че психологическата ти идентичност да зависи от работата, богатството, обичта на приятелите ти или който и да е външен обект, толкова повече би изгубил тази идентичност, когато изгубиш този външен обект.

   От друга страна, колкото повече правиш така, че идентичността ти да зависи на нещо константно, толкова по-малко вероятно е да страдаш от криза на психологическата идентичност.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите