Съвети за спиране на цигарите


Защо много хора не могат да спрат цигарите?

   Някога да си обръщал внимание на ситуациите, които те провокират да пушиш цигари? Ако си се опитвал да обърнеш внимание на поведението си, би открил, че в 90% от случаите ти пушиш само заради една от по-долните причини, а не от зависимост от никотин.

 

  • Пушиш, за да контролираш стреса: Когато си под стрес, например ако си имал кофти работен ден.
  • Пушиш, за да се успокоиш: След като са се скарали с някой, много често хората пушат веднага.
  • Пушене и тревога: Когато са тревожни относно предстоящо събитие (например, когато чакат за резултати от изпит), много хора биха се почувствали, като че им се пуши.
  • Пушене в определени моменти във времето: Точно след като се нахраниш.
  • За да контролираш емоционалното си безредие: Когато например се сблъскаш с внезапна емоционална промяна

 

Пушене за подобряване на настроението

   Ясно е от предните примери, че повечето хора не успяват да спрат пушенето, поради психологически причини. Хората свикват да пушат в определени моменти, като напр. когато се почувстват стресирани или когато се почувстват зле.

   Деветдесет процента от времето хората пушат с цел да получат облекчение, защото не харесват текущото си емоционално състояние или защото искат да избягат от емоциите си.

   Ако сериозно искаш да спреш цигарите, тогава трябва да имаш този факт на ум, за да таргетираш истинската причина зад зависимостта ти от цигари или трева.

 

Спиране на цигарите и митът за никотинова зависимост

   Противно на общоприетото вярване, никотиновата зависимост не е основният фактор, който възпира хората да откажат цигарите.

   Голяма роля играят емоционални и психологически фактори и докато никотиновата зависимост може да повлияе върху способността на някой да спре цигарите, все пак емоционалните фактори са много по-важни.

 

Съвети за спиране на цигарите

   Тези съвети се отнасят както за цигарите, така и за тревата. Първата стъпка е да откриеш истинските психологически причини зад зависимостите ти, защото именно те ти пречат да спреш.

   Веднъж щом откриеш тези причини трябва да се справиш с тях вместо да се фокусираш над себе-въздържане. Например, ако пушиш, когато биваш стресиран, тогава трябва да се научиш как да се справиш със стреса в живота си вместо да търсиш как да контролираш желанието си да пушиш, докато се чувстваш стресиран. Това е най-бързият и най-добър начин да спреш цигарите или който и да е друг навик.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите