Защо светът ти се върти около раните от детството ти?

   Мотивацията е сложен двигател. Въпросът „какво мотивира едно човешко същество“ може да бъде единствено отговорен, когато първо разбереш, че един човек може да бъде мотивиран от повече от една сила.

   Една от най-силните мотивиращи сили, която може да мотивира един човек, е наличието на психологична рана. Без значение колко балансиран е даден човек или колко грижовни са били родителите му, докато са го възпитавали, винаги ще има вероятност, че той може да е развил психологически рани, докато е израствал (виж също Как родителите влияят на развитието на детето)

   Психологичните рани не просто правят хората чувствителни към определени видове критика, ами и понякога могат да са център на живота на човека и основна мотивираща сила, която подсилва действията му.

 

Как психологичните рани влияят над живота на човека

   „Ама какво имаш предвид“

   Това беше реакцията на Борко, който бе напълно раздразнен от коментар на един от приятелите му. Когато приятелят му каза „Няма проблем, не трябва да идваш с нас ако не искаш“, Борко се почувства наистина раздразнен и продължи да подлага под въпрос намеренията на приятеля си.

   Когато Борко беше млад, той винаги се чувстваше като че родителите му не го обичат чак толкова. Този проблем се бе развил, защото Борко вярваше, че начинът, по който другите трябва да се отнасят с него ако го обичат, трябва да е различен от този, по който родителите му си изразяват любовта към него (виж Дали времето наистина заздравява раните?)

   Тази психологическа рана се подвизаваше в подсъзнанието на Борко и продължи да се развива у него, като влияеше на много от действията, които той предприемаше в живота.

   Ето как това би повлияло на живота на Борко:

 

  • Повлияване на неговото възприятие за критика: Приятелят на Борко не бе сигурен дали Борко предпочита да бъде с тях този ден и затова му зададе този въпрос. Борко, от друга страна, възприе въпроса неправилно, поради вече съществуващата у него рана. Той си мислеше, че неговите приятели не го харесват достатъчно и че не искат да прекарат заедно деня! (виж също Защо критиката наранява)

 

  • Повлия на неговото поведение: Борко все се страхуваше да не повтори същото минало отново и ето защо той винаги правеше най-доброто, което може, за да спечели обичта на другите, дори и цената да беше да си жертва собствените права. Борко никога не бе настоятелен, той винаги се съгласяваше с всички и никога не се осмеляваше да каже не! (виж психология на непокритите нужди)

 

  • Влияе на връзките и любовния му живот: В друга моя статия (Психология на любовта) по-рано съм казал, че хората се влюбват в другите, когато те им се напаснат на подсъзнателните критерии. За Борко единственият важен критерий беше да бъде обичан, дори и човекът, който го обичаше, да не е добър за него. Поради това, че бе наранен преди време и бе лишен от обич, той започваше да се прикачва към всеки, който му показваше, че го обича (виж също Как да не се прикачваш към някой)

 

Страхове и психологически рани

   Твоите страхове са свързани с психологичните ти рани. Хората биват уплашени, когато открият, че някоя от раните им ще бъде изложена или когато открият, че същото кофти минало, през което са минали, би се повторило. (виж Как страха влияе на живота на хората)

   Ето защо един човек, който винаги се чувства безполезен, когато е бил дете, мрази да бъде видян да носи обикновено изглеждащи дрехи или да кара обикновена кола. Тези събития напомнят на човека за старата му рана и затова него го е страх от тях.

   Страхът може да е силна мотивираща сила и в основата на този страх може да откриеш психологическа рана, която човекът е развил в детството си.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите