Разбери своите емоции

   Много хора се чувстват зле всеки ден без да знаят защо.

   Някои хора не са щастливи с живота си и все още не разбират причината зад подобна емоция.

   Повечето хора получават нежелани емоции от време на време, които самите те не разбират.

   Нека предположим, че малко бебе плаче, защото е трябвало да му се сменят дрехите. Ако си разбрал погрешно емоциите на бебето, може да си мислел, че е гладно и така да му носиш храна.

   Определено емоциите на бебето няма да се променят, защото не си отговорил на истинските му искания. Точно това е което се случва с хората, когато се провалят да разберат своите емоции.

   Един човек би могъл да изпита емоционална болка, поради проблем в социалния си живот и все още ти би могъл да чуеш той да казва, че е отегчен и че му трябва промяна. Човек често пробва да се промени и после се връща обратно, само за да види своите лоши емоции отново да го чакат. (виж Справяне със скуката)

   Ето защо, е изключително важно да разбереш своите емоции и ето защо реших да напиша тази статия, за да ти помогна да разбереш емоционалните нужди и причините зад емоционалната болка.

 

Как да разбереш своите емоции, емоционални нужди и емоционална болка !

   Преди да можеш идеално да разбереш своите емоции, е необходимо да разбереш, че всеки човек развива определени емоционални нужду в ранна детска възръст, които са различни от емоционалните нужди, които други хора развиват.

   Ако например родителите на две деца винаги са давали повече внимание на едното от тях (най-малкото например) тогава по-голямото може да развие емоционална нужда от това винаги да иска да бъде оценено и обичано, дори и когато порастне. По-малкото брадче от друга страна може да развие емоционалната нужда от това да иска да бъде център на вниманието, защото това е с което е свикнал. (виж Три причини за това да не се чувстваш обичан и Как родилната последователност влияе на живота ти)

   Когато децата израстват, те правят най-доброто което могат, за да задоволят емоционалните нужди насложени им от детството и ако не успеят да го направят, те изпитват емоционална болка.

   Например, ако по-голямото братче от примера не успее да се почувства оценено от другите, когато е израстнало, тогава определено то би изпитало емоционална болка, дори и да не е разбрало причините зад това.

 

Как да разбереш емоциите в светлината на емоционалните нужди?

   Не може да разбереш своите собствени емоции, докато не станеш наясно от своите собствени нужди. Когато по-голямото братче от предния пример не успее да открие любящ партньор, тогава то може да се депресира.

   В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията съм казал, че много хора търсят онлайн за причините на депресията без да осъзнават, че един милион души може да бъдат депресирани поради един милион различни причини. Може да разберем своите емоции по много по-добър начин, когато разберем факта, че нашия ум ги използва, за да ни помогне да задоволим емоционалните нужди, които са важни за нас.

   Този човек (от по горния пример) винаги е искал да бъде оценен, но поради това, че не е успял да го направи, неговия ум е отговорил с емоции като депресия, за да го мотивира да поправи проблема.

   Другото дете от друга страна може да се депресира, ако не се е озовало центъра на вниманието. Отново умът му използва подобни емоции, за да го мотивира да задоволи своите емоционални нужди.

 

Разбери емоционалната болка

   Какъвто и вид емоционална болка да изпитваш, знай че това е просто начин, който умът ти използва, за да те мотивира да преследваш своите емоционални нужди.

   Ако умът ти е открил начин, който може да ти помогне да задоволиш своите емоционални нужди, тогава би те мотивирал да го последваш. Същото усещане, по-малкото дете от предния пример би получило, ако е открило, че е станлото популярно например.

   Ако умът ти е открил, че се движиш встрани от емоционалните ти нужди, тогава той би отговорил с емоционална болка под формата на тъга, лошо настроение или дори депресия.

   Разбери тези факти и ще си способен да се отървеш от всички нежелани емоции в живота си.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите