Как родилната последователност влияе на личността

  

   Личностното развитие е сложен процес, който се променя постоянно. Погрешно може да се каже, че само един фактор е отговорен за развитието на личността на детето. Предполага се, че някои фактори могат да повлияят на личността до голяма степен при условие, че другите фактори са постоянни.

   В друга статия „Как родителите влияят върху развитието на детето“, обясних как поведението на родителите може да повлияе на личността на детето, а в тази статия ще обясня как различнията при раждане влияят на личността.

 

Различия при раждането и личността на детето.

  • Първото дете: Първото дете е това, което се научава как да поема отговорност в ранна възраст, защото обикновено иска да помогне на родителите си с новородените деца. В първото дете обикновено се развиват добри лидерски способности и грижовност. Също обаче то се чувства застрашено при раждането на нов член на семейството, защото така ще загуби цялото внимание което до сега е било върху него.
  • Най-малкото дете: най-малкото дете обикновено се конкурира с първото и това понякога води до засилване на съперничеството между тях. Понякога най-малкото дете се превръща в човек поемащ рискове, тъй като се научава как да привлече вниманието, дори и да е опасно. Най-малкото дете може да се научи да се превърне в бунтовник, поради неудовлетворението, което обикновено преживява, когато се провали в нещо, в което по-големите му братя и сестри успяват.
  • Средното дете: То страда най-много, защото то е, което получава най-малко внимание. То се оказва между най-младият и най-старият, който получава най-голямото внимание, и затова то се учи на тактичност и спокойствие. Неговата роля обикновено е на усмирителя между най-младият и най-старият.

 

Братското съперничество

   Поради битката на внимание  през което преминават братята и сестрите, те се превръщат в пълни конкуренти, които се опитват да привлекат внимание на всяка цена.

   Най-голямата грешка, която родителите могат да направят при отглеждането на децата си,  е да ги  сравняват  едно с друго, защото това подбужда ревността им и засилва повече съперничеството им.

   Вместо това, родителите трябва да намерят таланта на всяко едно от децата си и да им помогнат да ги развият. Купуването на три книжки за оцветяване на три деца може да е лоша идея, докато покупката на нещо специално за всяко дете, което ще му помогне да развие своите умения,  е много мъдро решение.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите