Стремеж за превъзходство

 стремеж за превъзходство

   Защо хората се стремят към превъзходство?
   Кога и как подобно желание бива създадено?

   Известният психолог Алфред Адлер смята, че всички деца се чувстват малоценни по един или друг начин, понеже са заобградени от по-способни индивиди. В резултат тези деца се стремят за превъзходство с цел да поддържат психологическия си баланс.

   Обаче не всяко дете бива възпитано в едни и същи условия и в резултат някои деца развиват по-интензивни нужди за това да се стремят за превъзходство. Например най-малките деца винаги се чувстват слаби в сравнение с по-възрастните си връстници и за това обикновено развиват изключителна амбиция и по-силен стремеж за превъзходство.

   Комплексът (стремежът) за превъзходство е този вид психологически недостатък, който бива развит, когато човек, който страда от комплекс за малоценност реши да се държи като по-превъзхождащ с цел да маскира своята малоценност.

   Човекът имащ комплекс за превъзходство обикновено твърди, че неговото мнение е винаги по-добро от това на останалите и че той е по-важен от другите.

 

Различни форми на стремеж за превъзходство

   Едно от нещата, за които трябва да си наясно, е че докато толкова много хора се стремят за превъзходство, всички те го правят по различен начин. Например и зубърът, и хулиганът в училище могат да се стремят за превъзходство по свой собствен начин и докато първият се опитва да го направи като постига отлични оценки по всичко, другият го прави като нарушава правилата и не слуша учителите.

   По-рано казах, че посоката, в която един човек се движи, е идеална догадка за това от какво се стреми да избяга. Ако някой е по-добър в това да събира пари и стане много богат за кратко време, тогава бъди сигурен, че го е страх от финансова несигурност.

   Това значи, че винаги когато някой се стреми за превъзходство, това означава, че той бяга от някакъв вид неувереност или малоценност. Човек, който се съмнява в мъжествеността си, може да стане много доминиращ и агресивен, само за да отстоява нещата, в които не е сигурен.

 

Когато стремежът за превъзходство се обърка

   Някои престъпници извършват престъпления, защото това е единственият начин да чувстват, че превъзхождат другите. Като нападат по-слаби жертви, те карат другите да се боят от тях и стават опасни — по този начин престъпниците постигат целта си за това да се чувстват превъзхождащи.

   Някои хора стават прекалено критични и саркастични с цел да се чувстват доминиращи над приятелите си. Когато унижават останалите, те успяват да поддържат своите чувства на превъзходство поне за известно време.

   В книгата за Супер увереност съм казал, че някои хора се стремят към превъзходство като стават арогантни и като омаловажават другите. Много от тези, които осъждат другите, го правят, за да намалят стойността на останалите и така да повишат своята собствена стойност.

   След като си видял многото форми за стремеж за превъзходство, какво мислиш че ще се случи ако някой не успее да открие начин да се чувства превъзхождащ, дори и това да му е необходимо? Просто този човек ще стане депресиран без да знае защо.

   Да се опитваш да заздравиш този човек без лекарства е като да даваш вода на някой, който е много гладен. Трябва да помогнем на този човек да осъзнае своята нужда за това да се стреми към превъзходство и да му помогнем да се справи правилно с нея, за да може депресията му да си отмине.

 

Комплекс за превъзходство и увереност

   Не трябва да бъркаш комплекса за превъзходство със самоувереност. Някои хора са развили усет за увереност в определена област от живота основавайки се на истински факти, които знаят за себе си.

   Например ти може да се чувстваш много уверен в това да говориш пред публика, ако си практикувал с години, но това все още не значи, че ще се държиш превъзхождащо към другите или че ще таиш чувства на малоценност. Просто значи, че познаваш себе си добре и че си уверен.

 

Проблема с комплекса за превъзходство

   Проблема с комплекса за превъзходство е, че дори и човека да знае, че се чувства малоценен, дълбоко вътре в себе си все още се държи арогантно.

   Такъв човек може да откаже да се консултира с психотерапевт или психиатър например, защото би се чувствал по-висш спрямо него и така никога не би преминал през подходяща терапия.

 

„Добре де признавам си, че съм такъв, но какво мога да сторя ?“

   В книгата за Супер увереност е обяснено, че с цел да преодолеем комплекса за превъзходство трябва първо да премахнем основния комплекс за малоценност.

   Да отрежеш клона на едно дърво няма да събори дървото и клона рано или късно пак ще израсне. Трябва да отрежеш стъблото или даже да изкорениш корена с цел да спреш дървото отново да порасне.

   Когато започнеш да засягаш причините за комплекса за малоценност, тогава ще се отървеш и от комплекса за превъзходство.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите