Какво става когато потискаме емоциите си? Ефекта от потискане на емоциите

 

   Много хора се опитват да потиснат своите емоции, мислейки че като сторят така са решили своите проблеми. Погрешните чести практики, като това постоянно да се разсейваш и да си зает след раздяла или да пиеш алкохол, с цел да забравиш проблемите си са сред най-големите причини за лоши настроения.

   Потиснатите емоции трябва някак си да излязат, дори и да си мислел, че си се отървал от тях. Родителя, който се прибира у тях след като се е скарал с някой на работа, често би се карал и на децата си. На работа този родител е потискал емоциите си, без да разбере, че те рано или късно ще избият някъде другаде.

   В подобен случай родителя е потискал своя гняв и после е избрал първата жертва, на която се е натъкнал (децата му), за да се отърве от потиснатите си емоции.

 

Потиснати емоции и сънища

   Един от страничните ефекти на потиснатите емоции са кошмарите, които хората получават.

   Потиснатите емоции може да се просмучат чрез сънищата.

   Може дори да имаш повтарящ се сън, единствено поради потисната емоция, която се опитваш да скриеш. Добрите новини са, че ако имаш неприятни сънища поради потиснати емоции, то веднага щом откриеш начин да отприщиш тези емоции, то твоите неприятни сънища биха изчезнали.

   Понякога лошите сънища, които имаме не са нищо повече от сигнал към ума ни, който ни бива пратен с цел да ни мотивира да изследваме нашите потиснати емоции.

 

Потискането на емоциите може да прерастне в депресия

   Един от лошите ефекти на потиснати емоции е, че те може да доведат до депресия.

   Ако на емоциите ти не им е било позволени да се отприщят някъде, то те може да се превърнат в депресия. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията е обяснено как депресията може да е в резултат от емоции, които са потиснати вместо от това те да бъдат канализирани подобаващо. Винаги, когато се почувстваш зле се опитай да направиш нещо, за да освободиш своите негативни емоции, вместо да ги потискаш, за да не останеш депресиран.

 

Потиснатите мисли се връщат

   Много изследвания сочат, че колкото повече човек се опитва да потисне определена мисъл, толко тази мисъл се подсилва и в последствие прераства в убеждение.

   Ето защо сме склонни да се вманиачаваме в неща, които не можем да имаме и ето защо мислим по-често за това, което е забранено, отколкото това, което е позволенио или което имаме. 

   Ако искаш да се освободиш от дадена мисъл, тогава се заеми с нея подобаващо, като я замениш с друга такава положителна, вместо да я подтискаш.

 

Депресия и потиснати емоции

   Знаеш ли, че потиснатите емоции са една от причините, която може да доведе до депресия?

   Емоциите са силни и ако не успееш да откриеш подходящ канал, за да ги изразиш или да ги освободиш, тогава може да се превърнат в депресия.

   Ако постоянно се сблъскваш със ситуации, които водят до това да акумулираш потиснати емоции, тогава вероятността да се депресираш може да стане дори по-голяма. Като разбереш как тези емоции могат да се превърнат в депресия може да предприемеш контра действия, за да им попречиш от това да са подтиснати и така да предотвратиш този вид депресия.

Депресия и потисната амбиция

   Какво ще се случи, ако си много амбициозен човек, но не си успял да сбъднеш мечтите си?

   Ако смяташ, че заслужаваш да постигнеш нещо или ако си толкова амбициозен, тогава най-вероятно липсата ти на постижения би се превърнала в депресия.

   Колкото повече мислиш, че заслужаваш да успееш, толкова по-вероятно е да се депресираш, ако не се получи. Да мислиш, че заслужаваш успех, докато всъщност си разбрал, че не си постигнал нищо може да те накара да се почувстваш разочарован и ако това разочарование не се канализира правилно, то би се превърнало в депресия.

   Например, ако някой който винаги е искал да притежава собствен бизнес не успее да го осъществи, той може да се разочарова и после да се депресира.

   В книгата Цялостния наръчник за преодоляване на депресията е обяснено как депресията може да е в резултат от отказване от мечтите си или загуба на надежда в това да ги постигнеш. Ако си депрсиран поради мечти, които не си съумял да постигнеш, тогава знай, че съживяването на тези мечти ще убие депресията ти.

Депресия и чувството да бъдеш пренебрегнат

   Ето един прост казус: Да предположим, че някой си е велик актьор, но още никой не го знае. Какво би почувствал, ако изведнъж е разбрал, че негов познат, който според него е по-малко умел, го показват по телевизията? Най-вероятно би се почувствал зле, защото би си мислел, че заслужава да покажат него, а не другия.

   Ако този проблем е траел в продължителен период от време е вероятно да се окажеш депресиран освен, ако не поемеш някакво действие, което те води по-близо до пътя, който този другия е поел. Ако това е твоя случай, тогава знай, че единственото решение да се измъкнеш от тази депресия е да поемеш конкретни действия към това да бъдеш разпознат.

Депресия и подтиснат гняв
   Ако не поемаш правилни действия, когато хората те закачат или когато нарушават правата ти, тогава гневът ти може да се обърнеш навътре и да те накара да се депресираш.

   С цел да предотвратиш този вид депресия, трябва да научиш за техники за овладяване на гнева, които ще ти позволят подходящо да канализираш своя потиснат гняв, вместо той се трупа в теб.

 

Канализиране на потиснатите емоции

 

   Потиснатите емоции са такива, които не се проявяват чрез поведение, което помага на човек да ги успокои. Потиснатите емоции всъщност могат да се окажат много опасни за умственото и дори за физическото ти здраве, ако не се изразят подобаващо.

   Например потиснатите емоции на гняв може да се развият в депресия, потисната вина, може да увреди самоувереността и някои потиснати емоции може дори да увредят вътрешните органи.

   По-долу са изброени няколко начина, които могат да ти помогнат да канализираш своите потиснати емоции.

 

 • Поговори с някой друг: Недей носи това бреме сам, намери близък приятел и сподели откровено с него как се чувстваш. Това не само, че ще те накара да почувстваш, че емоционалната болка намалява, но също би те възспряло от това да се чувстваш самотен, защото ще си споделяш емоциите с някой друг.
 • Научи как да си настоятелен: ако потисната емоция е гняв, тогава научи как да бъдеш настоятелен. Настоятелността  е начин на изразяване на емоциите ти и отстояване на правата ти без да бъдеш агресивен.
 • Канализирай емоциите си правилно: това е само един аспект от емоционалната интелигентност. Например, когато шефът ти ти се развика, тогава недей прехвърля това на децата си, когато се върнеш у вас по-късно. Изправи се лице в лице със ситуацията и поговори директно с него вместо да се караш на някой, който е невинен.
 • Поплачи: плачът е здравословен. Може да те накара да се почувстваш по-добре и може да премахне тксини от тялото ти.
 • Отиди на фитнес: Фитнесът и спорта като цяло са добър начин за канализиране на емоциите ти на гняв. Често може и да се окаже така, че изпълняваш някое упражнение по-добре докато тренираш, ако си бил ядосан.
 • Бъди откровен: Ако някой е направил нещо, което не харесваш, тогава недей да говориш зад гърба му, ами вместо това посрещни ситуацията без да бягаш.
 • Води си дневник: Дневникът е форма на терапия чрез писане, която може да ти помогне да излееш емоциите си на хартия. Ако искаш още информация за този вид терапия, чрез писане може да провериш тази статия.
 • Обърни внимание на вътрешния си диалог: Когато говориш на себе си по градивен начин, ти всъщност позволяваш на подсъзнанието ти да изхвърли някои от негативните емоции, които са складирани вътре. И поради това, че подсъзнанието ти може да се сметне за отделна единица, то вътрешния диалог може да доведе до изтласкване на складираните негативни емоции.
 • Внивай с фразата „просто се захвани с нещо“: В много други мои статии говоря за опасностите от това „просто да си зает“ и как подобен погрешен съвет може да доведе дори до повече потиснати емоции. За повече виж статията: Защо фразата „просто се захвани с нещо“ никога не лекува депресията.
 • Поеми действие: Понякога единствения начин да канализираш потиснати емоции подходящо е да предприемеш действие в реалния живот. Много хора погрешно вярват, че всичко може да бъде поправено като работят над вътрешносто си аз, докато всъщност истината е, че докато не направи промени в истинския живот, то някои емоции никога няма да си заминат. Виж защо още не може да откриеш щастието.
 • Бъди щастлив: Липсата на кураж е една от най-известните причини зад потискането на емоциите. Според една теория нашите умове селективно потискат емоциите, с които не можем да се справим. С други думи ако нямаш достатъчно смелост да се изправиш пред проблема, тогава подсъзнанието ти може да предпочете опцията да го потисне.

 

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите