Как времето влияе на настроението и емоциите ти

настроение

Как времето влияе на живота ти?

   Помниш ли, когато си бил истински щастлив?

   Дали си живяш по-щастливо, по-рано в живота си, дори ако си имал по-малко ресурси?

   Вярваш ли, че си се променил, че си станал някой друг или не можеш да откриеш себе си?

   Малцина знаят, че времето е един от най силните фактори, който влияе на емоциите, поведението и характера ни. И като споменавам времето, нямам предвид малките промени като минутите и часовете, а всъщност се обръщам към по-дълги периоди като месеци или години.

   Един щастлив и жив човек, може да стане нещастен и тъжен за няколко години дори без основна промяна да се е случила през тези години. Завучи объркващо а?

   Прочети тази публикация, за да откриеш как времето влияе на настроението, характера и живота ти.

   Време, относителен прогрес и щастие

   Без да мислиш, че го правиш или не, твоето подсъзнание измерва прогреса в живота ти, като взема предвид възръстта ти. При положение, че всичко дргуго е постоянно, ако изкараш по 5000лв на месец, докато си на 20 години ще има съвсем различно въздействие над настроението ти в сравнение, ако правиш същата цифра, когато си на 30.

   Когато си в 20-те си години, това може да изглежда много задоволително заплащане, но когато минеш 30 може да започнеш да си преоценяваш прогреса и да започнеш да вярваш, че не си постигнал много.

   Дидо е на 21 и е доста успешен за възръстта си. До 23, той бе добре заплатен, работейки стабилна работа. Когато обаче Дидо навърши 25, той се депресира без очевидна причина. Когато изследваме неговия случай по от близо, бе ясно че прогреса, който бе направил не беше удоволетворителен за него, когато беше навършил 25.

 

   Но защо 25? Защо не 24 или 26?

   25 обикновено е година, където човек изведнъж осъзнава, че се преидвижва към 30-те си и точно заради това толкова много хора започват да преоценяват прогреса си, когато станат на 25. (виж също страх от порастване)

 

 

Време, надежда и депресия

   В книгата, Цялостния наръчник за справяне с депресията , казвам че депресията е състояние на изгубена надежда, която се случва, когато повярваш, че не можеш да постигнеш определена цел в живота.

   Дори и неамбициозен човек все още би повярвал, че може да стане победител един ден в бъдещето и да си промени живота за по-добро. Това вярване, държи настроението му в добро състояние и го възспира от сриване.

 

   Все пак според неговите вярвания, каквото и лошо да се случва може да се оправи някъде в бъдещето. Но когато внезапно осъзнае, че вече е на 40 или че много време е минало, неговите високи надежди може изведнъж да изчезнат и той може да се депресира.

 

Време и загуба на идентичност

   Твоята психологическа идентичност е начина, по който гледаш над себе си. „Аз съм отличен ученик“ е пример за психологическа самоличност. Поради това, че психологическата самоличност е изключително важен фактор в психологическата стабилност на човек, всички заплахи на тази идентичност могат драстично да променят настроението на човека.

   В много случаи самоличността на хората е силно обвързана с времето. Ако един ученик е бил първи в училище, то неговата идентичност сред приятелите му може да е нещо като „аз съм най-добрия“.

   Когато този ученик завърши училище или университет, тогава е много вероятно той да се депресира, ако не е намерил начин да остане „най-добрия“. Та както може да забележиш, с течение на времето, твоята идентичност бива преоценена и в резултат на това, твоето настроение може да се промени драстично. (виж: Как твоята психологическа самоличност влияе на поведението ти)

 

Как да възспреш времето да ти провали живота ?

 

   Та какъв е изхода ?
   Ето какво трябва да сториш:

  • 1) От сега нататък имай този фактор на ум: Много хора не обръщат сериозно внимание на времето, само за да разберат че след няколко години са си пропилели живота. От сега нататък трябва да разбереш, че всяка секунда е ценна и че загубата на време е заплаха на дълготрайното ти благосъстояние. 
  • 2) Спри да отлагаш: Хората които постоянно отлагат са тези, които сериозно биват повлияни от времето, защото те са тези, които вече знаят, че времето е важно, но въпреки това не поемат някакви сериозни стъпки. Спри отлагането днес, за да предотвратиш кризи на идентичността за в бъдеще. 
  • 3) Ами ако вече е късно?: Ами ако вярваш, че вече си си пропилял времето? В подобен случай най-доброто нещо, което може да направиш е да прочетеш възможно най-много за хора, които са успели на старини. Основателя на KFC е осъществил идеята си, когато е бил на 65. Сюзън Бойл е станала известна певица след в 40-те си години. Има още стотици примери и освен докато не си наясно за тях, вярването че си си пропилял времето ще те депресира.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите