Как да откриеш истинското си аз?

Кой съм аз ?

   Галин работи като мениджър в голяма банка. Сутрин изглежда, че е компетентен управител, който движи целия департамент. По обяд неговите приятели го виждат като близък прятел, който споделя с тях забавни моменти, нощем жена му го вижда като съпруг и докато си играе с децата те го виждат като големия татко, който се държи като малко дете. Но кой всъщност е Галин?

   В живота си ние имаме много различни идентичности, които изглеждат съответстващи на ситуацията, в която се намираме. Понякога може да се видиш като напълно оптимистичен и мотивиран човек, когато говориш за бъдещите си планове а друг път, може да се окажеш отчаян, който едвам знае как да говори.

   Кое тогава е иснтското ти аз?

   И коя е истинската ти идентичност? Загубеняк  ли си или победител? Уверен човек ли си или си срамежлив, който го страх от социални взеимодействия?

 

Ние имаме многобройни идентичности

   С всяка идентичност се оказва така че действаме по различен начин. Понякога може даже да имаме противоречиви идентичности, като например, когато видим че сме силни един ден и слаби на следващия.

   Пътят ти в това да отриеш истинското си аз би трябвало да е път в това да откриеш идентичността, за която имаш на-много страст. Какъв тип човек би желал да си? Коя идентичност кара сърцето ти да тупти бързо, когато се сетиш за нея? Кой е моделът за подражание, в който искаш да се превърнеш?

   Това да си отчаян, да си загубеняк или да си каквото и да  е друго, което не харесваш не значи, че това е твоята идентичност, а просто значи че все още не си открил истинското си аз.

   Ние сме родени без никаква информация относно света, дори нямаме и идентичност, когато сме родени, но когато израстваме сме склонни да се влюбваме в определени идентичности, дори и да не съумеем да ги постигнем.

Помисли си за срамежливия човек, който иска да бъде настоятелен и уверен, какво мислиш е неговото истинско аз? Дали той е стеснителен и социално отдръпнат? Не, не е, защото той мрази това и не е бил роден такъв. Той просто е бил заучен да бъде притеснителен, когато е прогресирал в живота си, но неговата истинска идентичност е да бъде уверен и силен, просто защото това е нещото, около което има страст.

 

Как да откриеш истинското си аз?

   Истинското ти аз е човека за който си най-много страстен. Истинското ти аз е идентичността, която те кара да се усмихваш, когато я запомниш и която те кара да си щастлив.

  Веднъж щом определиш истинската си самоличност е време да започеш да се движиш към нея. Да все още ще си добрия приятел, непорасналото дете, любовника или кариериста, но вътре в теб истинската ти идентичност ще е тази около, която имаш страст.

 

Бъди наясно от външното програмиране

   Медията може да те е програмирала да обичаш Супермен, Джеймс Бонд или Херкулес, но това програмиране е просто фалшиво натрупване, което си получавал, докато си бил дете.

   Същото важи и за натиска от околните, очакванията от всеки около теб и натиска, който идва от обществото. Всички тези външни източници искат да ти наложат идентичност, която не ти пасва.

   Много е важно да слушаш душата и вътрешния си глас, вместо да бъдеш разсейван от външните източници, които само ще те отдръпнат от това да намериш истинското си аз.

 

Ами ако не ме е грижа?

   Игнорирането на проблем обикновено би довело до депресия, дори и да се опиташ да се заблудиш в това да подцениш важността от нещото. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията съм обяснил, как депресията може единствено да бъде резултат от игнориране на собствените си проблеми и това да ги захвърлиш зад гърба си. Ако си поел действия за да ги решиш, тогава депресията ти ще се облекчи още в момента, когато започнеш.

   Лошия навик за това да си игноираш проблемите, без да се справяш с тях ще доведе до депресия. Не загърбвай проблем, който имаш особено, ако знаеш че трябва да бъде решен иначе може да се депресираш.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите