Как да разбереш човешкото поведене

човешко поведение

Разбери човешкото поведение

   Причината поради, която повечето хора не успяват да разберат човешкото поведение правилно, е че те гледат своето собствено поведение, без да разглеждат други променливи.

   Ако целта ти е да разбереш колелото от един автомобил, би ли могъл да анализираш само колелото без да се опитваш да разбереш връзката му към другите части на колата?

   Ако си направил така, тогава би могло да разбереш функционалността на колелото неправилно. Например може никога да не разбереш, защо колелото има определени дупки в средата и дори да предположиш, че е дефектно, но когато осъзнаеш, че това колело бива напаснато към въртящ се вал, тогава дупките в центъра на колелото ще са ти напълно ясни.

   Същото важи и за хората. Няма да разбереш човешкото поведение правилно, преди да вземеш под внимание вярванията, ценностите, начина на живот и начина на мислене и всички други променливи, които му влияят пряко или косвено.

 

Един перфектен пример от живота за разбиране на човешкото поведение

   Боян е уверен, харизматичен и успешен в кариерата си. Той бе толкова горд от себе си и основната психологична самоличност, която бе използвал да се оприличи бе тази на успешен предприемач.

   Един ден обаче Боян открил, че е развил странно маниакално разтройство, което го караше да провери дали не си оставя вратата на колата отворена на всеки няколко минути!

   На пръв поглед за човек слабо запознат с психологията може да изглежда, че съществува проблем с мозъчната химия на Боян, което е част от истината, но той никога не би бил способен да предположи какво се случва, докато не анализираме характера на Боян в по-голяма подробност. (виж Как да анализираш характера на някой)

   През последните няколко седмици Боян е сънувал няколко пъти сън, в който колата му бива открадната. Отново, за човек който знае малко за човешката природа, може да изглежда, че Боян е уплашен от това да изгуби колата си и че страховете му са били подхранени от сънищата му, но това заключение също е грешно. (виж Сънища и отклонения в характера)

   През последните няколко месеца Боян е имал сериозни проблеми в бизнеса си, които са заплашили съществуването му, както са заплашили и неговата най-важана психологична самоличност. Все пак ако бе фалирал, нямало да бъде вече успешен и би изгубил натрупаните си пари.

Разбери човешката природа, като свържеш точките

   Поради това, че сънищата винаги идват под формата на символи, загубата на колата в съня на Боян е просто отражение на неговите страхове и липса на статут. С други думи, съня е значел, че Боян е бил концентриран над това да не загуби статута и престижа си! (виж какво значат сънищата ти)

   И защото и подсъзнанието мисли използвайки символи и защото логиката бива игнорирана до определено ниво, по време на функциониране ума на Боян го е принудил да развие това маниакално разтройство, защото е бил толкова загрижен от заплахата за загубата на статута си.

   С други думи, Боян е развил маниаканото разтройство, защото е бил твърде уплашен да изгуби статута си и това да проверява дали колата е заключена или не е било отражение от собствения му страх за това да не изгуби колата, ако обеднее.

 

Ето как да разбереш човешкото поведене

   Когато се опитваш да разбереш човешкото поведение, недей обследва само едно нещо, без да си обследвал всички други неща от системата.

   Ако една жена я я е страх от котки , тогава вместо бързо да предположиш, че й се е случило някакво травматично преживяване с котки, когато е била по-млада, ти трябва да се пробваш да гледаш други аспекти от живота й.

   Дали този неин страх от котки е би отражение от страха й от други жени?
   Дали ниското й самочувствие я е направила уязвима от присъствието на други жени, които са били символизирани под формата на котки от подсъзнанието й?

   Разбира се нямам предвид да те карам да изучаваш предишните примери до основи и да кажеш, че всеки мъж който развие подобно отклонение е уплашен да си изгуби социалния статут или че всяка жена, която я е страх от котки има ниско самочувствие, но вместо това те моля да погледнеш по-дълбоко с цел да разбереш идеално човешкото поведение.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите