Висока чувствителност [определение]

висока чувствителност  

   Високо чувствителните хора силно се афектират от външни влияния, които трудно биха могли да повлияят на нормалните хора. Например това да не си способен да толерираш градивна критика, която обикновено други хора толерират лесно, е знак за прекомерна чувствителност.

   С цел да знаеш дали си изключително чувствителен човек, виж дали отговаряш на повечето от тези въпроси с ДА:

  • Лесно ли те боли от някои думи или коментари, които са били изказани за характера ти?
  • Неспособен ли си да толерираш критика?
  • Мразиш ли високи шумове или музика?
  • Усещаш ли болката и страданието на други хора повече от който и да е друг?
  • Тялото по-слабо или по-малко ли е на размер от това на връстниците ти? (в 99% от случаите хората с ектоморфна структура на тялото са много чувствителни)
  • Спираш ли се повече от 3 минути, когато видиш катастрофа на улицата, за да гледаш или да се опиташ да помогнеш?
  • Трудно ли ти е да понасяш високи или ниски температури?
  • Трудно ли трупаш мускули, когато тренираш?
  • Често ли се случва да имаш промени в настроението поради малки събития?

 

Животът на един изключително чувствителен човек

   Ако отговаряш с ДА на повечето от предните въпроси, тогава най-вероятно си изключително чувствителен човек. Животът на сино чувствителния човек е много по-различен от този на другите хора.

   Прекомерно чувствителните хора чувстват болката по преувеличен начин и от това имат проблеми, когато срещнат трудностите на живота. Прекомерно чувствителният човек сформира котви или асоциации по-бързо от който и да е друг. Например ако такъв човек е имал изключително кофти преживяване в чужда страна, тогава след като се е върнал той може да мрази страната като цяло, защото асоциира болката, която е имал, с цялата държава.

 

Прекалена чувствителност и промени в настроението

   Прекалено чувствителните хора са по-склонни да имат кофти настроения, да се депресират и да са раздразнени, защото състоянието им се променя при всяко малко събитие.

   Един емоционално чувствителен човек е крехък и с него трябва да се отнасяш с внимание. Най-големият проблем е, че повечето хора нямат достатъчно познание, за да осъзнаят, че си имат работа с емоционално чувствителни хора и така те могат да им причинят много болка без да го осъзнават.

   Нещо хубаво, което можеш да направиш ако си силно чувствителен човек е да използваш техника наречена „заключване на емоцията“ с цел да увеличиш периодите в които се чувстваш щастлив. Прочети тази статия за да научиш как да го правиш.

 

Силна чувствителност и раздяла

   На силно чувствителните хора може да им е трудно да превъзмогнат раздялата с някой, който са обичали, просто защото чувстват по преувеличен начин болката която съпътства раздялата.

   В книгата как да превъзмогнеш някой само за дни съм описал как малки действия като това да спреш да слушаш романтични песни, да изтриеш или изгориш старите снимки и да не ходиш на местата на които и двамата сте ходили може да ти помогне да се възстановиш по-бързо дори и да си бил изключително чувствителен човек.

   Ако си силно чувствителен човек и имаш проблеми в това да превъзмогнеш някой, тогава бъди сигурен да провериш този наръчник

 

Ти не си лош!!

   Има много хубави неща за това да си емоционално чувствителен човек. Първо един емоционално чувствителен човек съчувства на страданието на другите повече от който и да е друг и така в повечето случаи е склонен да бъде приятелски и мил.

   Емоционално чувствителните хора обикновено имат креативни способности и за това понякога се издигат в изкуството или поезията.

 

Силна чувствителност и емоционални рани

  емоционана рана Ако се опитваш да поставиш вода върху жива рана, би изпитал болка и това се случва понеже като развием рана, ние сме склонни да бъдем изключително чувствителни на фактори, които не са ни наранявали преди.

   Същото важи и за емоционалните рани. Това да си отхвърлен като дете, да ти липсва самоувереност и да имаш проблеми със себеобраза са все примери за незараснали рани, които могат да те направят изключително чувствителен на неща, които другите не забелязват. Ако искаш да знаеш повече за емоционалните рани, тогава прочети тази статия.

 

Справяне с прекомерната чувствителност

   Има много начини, които могат да ти помогнат да се справиш с прекомерната чувствителност, но повечето от тях произтичат от един източник, който променя начина ти на мислене и възприятието ти над ситуациите.

Ако си успял да промениш начина си на мислене, ще си способен да пожънеш ползите от емоционалната чувствителност и да избегнеш пречките ѝ.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите