Вярвай в себе си и другите ще са принудени да повярват в теб


Абе трябва да вярваш в самия себе си!

   Да си виждал някога някой, който не си е купил кола, защото не е успял да се научи как да шофира?

   Или да си срещал някой, който се е опитал да се научи как да кара и после е решил да опитва отново след като не е успял няколко пъти?

   Лично аз никога не съм срещал такива хора. Почти всеки, който започва да се учи как да шофира накрая успява да шофира добре. Въпреки че не всеки става експерт, все пак всеки, който се опитва, научава основите на това сложно умение.

   Въпросът е, защо щом си успял да се научиш как се шофира, после си се провалил в това да постигнеш някои от другите си цели?

   Отговорът е прост: защото си бил сигурен, че ще си способен да шофираш много преди да си седнал зад волана. Видял си всеки около теб да успява да го прави и затова си бил убеден, че няма нищо особено трудно, дори и да е наистина сложно умение.

 

Вярвай в себе си и хората ще са принудени да повярват в теб!

   Милиарди хора са се провалили в това да живеят живота, който винаги са искали да живеят. Те не са успели да осъзнаят своите амбиции и са си изоставили мечтите веднага щом са срещнали първата пречка. Една от най-силните причини за тази нагласа е, че не вярват в себе си.

   Да вярваш в себе си се отнася за това да си сигурен, че ще направиш всичко, което искаш, дори и другите да са против теб. Обикновено когато решиш да предприемеш голямо предизвикателство или да направиш нещо, което хората не са успели да направят, ще откриеш, че всеки те подценява и принизява.

   Под натиска на тази критика някои хора започват да се съмняват в собствените си способности и накрая се предават. Малкото хора, които успяват да повярват в себе си и които продължават да се движат по пътя, който са избрали, са тези, които успяват. Виж тези примери от истинския живот и разбери за себе си.

 

  • По време на точка ком балона, като цяло всеки безразсъдно купуваше акции за интернет компании. Един от малкото, които не купуваха, беше Уорън Бъфет. По онова време всеки критикуваше Бъфет за изключителното му внимание и скептицизъм, когато преценяваше тези нови възможности. Няколко години по-късно балонът се спука и много хора изгубиха много пари, докато Бъфет се оказа вторият най-богат човек на света.
  • Алекс Халей бе получил над 200 отказа, преди да публикува романа си „Корени“ който е издаден на 37 езика, спечелил наградата „Пулицър“ и по него са създадени известните ТВ мини сериали през 1977 г.
  • В ранните етапи на разработване на Майкрософт, компанията е щяла да бъде продадена. Купувачът отказал офертата, защото е мислел, че на хората няма да им трябва да си слагат компютри в домовете. Сега Бил Гейтс е най-богатият човек на света.

 

Как да повярваш в себе си?

   Горните примери не са на хора, които са живели на други планети. Това са били просто нормални хора като теб и мен — единствената разлика е, че са вярвали в себе си и така са имали последната дума. Ако искаш да си като тези хора и ако искаш да вярваш в себе си, тогава се придържай към по-долните напътствия.

 

  • Научи за психологията за убеждаването на хората: В почти всички случаи, когато хората се отказват от целите си на половината на пътя, те обикновено започват своята задача бидейки напълно убедени в идеите си и после биват отказани от други хора. Да бъдеш принизен не е нищо повече от това да бъдеш убеден от околните, че се движиш в грешната посока. Проблемът с убеждаването на хората в това да повярват в нещо, е че лесно може да бъде сторено без значение коя е правилната възможност! Ако не искаш да позволиш на никой да повлияе на решенията ти или да те принизи, тогава научи за психологията на убеждаването. В книгата Как да накараш някой да се влюби в теб е споменато как може да станеш по-убедителен като просто говориш уверено и настоятелно. Точно както би могъл да убедиш хората да повярват в нещо, така и можеш да ги убедиш да повярват в теб и дори да те заобичат. Продължителното повторение на дадена идея по уверен начин може да убеди много хора да повярват в нея, дори и да не е толкова убедителна.

 

  • Спри да мислиш, че мненията на хората са важни: Някои хора мислят, че освен докато всеки не се съгласи с тях, значи грешат. Това е напълно погрешно. Никой никога не успява без да бъде отхвърлен. Ако хората мислят, че грешиш или че усилията ти са напразни, тогава им се противопостави или като ги убедиш в гледната си точка от раз или като изчакаш докато те повярват в теб, когато вече видят успеха ти.

 

  • Изграждане на самоувереност в своята преценка: В книгата за Супер увереност съм казал, че ако предизвикаш хората веднъж или два пъти и се изправиш срещу техните мнения и после успееш, дори и това да е било тривиална задача, тогава ще бъдеш по-уверен в своите способности и идеи. В този момент тяхното мнение няма повече да ти влияе.

 

  • Вярвай в Бог: Попитай Бог за насоки и помощ и ще се почувстваш, че биваш подкрепен от сила, която е по-висша от всеки, който те отхвърля.
Заключителни думи

   Ако не вярваш в себе си, ще се окаже, че си зарязваш идеите и никой няма да те запомни. От друга страна, ако вярваш в себе си и продължаваш да се бориш за това, което искаш, тогава хората може да те отхвърлят в началото, но ще бъдат принудени да повярват в теб накрая след като видят успеха ти.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите