Какво представлява външната зависимост?


външна зависимост

 

   Външната зависимост представлява състоянието да сме зависими от външен обект или личност, за да се чувстваме добре или да избегнем лошо настроение.

 

   Някои хора са свикнали директно да се изправят срещу проблемите си, а други са се научили как да бягат от тях, или дори да използват болкоуспокояващи с цел да ги забравят. Външната зависимост е актът на използване на външни средства с цел човек да забрави за даден проблем, вместо да се заеме с него.

 

Примери за външна зависимост

 

   Човекът, който използва наркотици, за да избегне лошо настроение; този, който пие прекомерно, когато е изправен пред някакъв проблем; тези, които не могат да живеят, ако не са във връзка – всички гореизброени примери са за хора, които страдат от външна зависимост.

 

   Някои хора пушат, за да убият стреса, а не понеже наистина им харесва да пушат. Други могат да се пристрастят към някакъв лош навик, но не защото така им харесва, а просто понеже този навик им позволява да избягат от лошите си настроения. Друг пример са хората, които се отдават на пазаруване, когато се чувстват зле, с цел да се почувстват по-добре.

 

   Големият проблем е, че външната зависимост не позволява на човек да се изправи лице в лице с истинските си проблеми и по този начин те винаги остават нерешени. В резултат на това поведение проблемите продължават да се натрупват и да стават все по-големи, докато един ден човекът напълно се срива под тяхното въздействие.

 

   Всъщност, много от лошите ни навици са причинени именно от външна зависимост. Човек може да практикува някакъв вреден навик, просто за да си помогне при справянето с някакъв проблем, а не да се изправи директно срещу проблема. Така например, може да почне да взима наркотици, за да избяга от проблеми в работата или от някакъв вид емоционално напрежение.

 

   Обикновено, хората не осъзнават, че са пристрастен към определен навик поради външна зависимост. В крайна сметка за повечето хора би било срамно да признаят, че практикуват определен навик, просто за да избягат от нещо или да се справят.

 

   Ето защо човек обикновено си мисли, че е пристрастен към самия навик, вместо да осъзнае, че той просто използва навика, за да промени настроението си. Пристрастяването към порното е пример за навик, при който човек си мисли, че е пристрастен към навика, докато в действителност той просто го използва, за да промени настроението си.

 

   При гледането на порно, в мозъка се освобождават големи количества допамин (хормонът на удоволствието), а това може да помогне на много хора поне временно да избягат от лошото си настроение.

 

Външната зависимост и пристрастяването към обич

 

   Някои хора са външно зависими от самата любов по такъв начин, че те не могат да живеят, ако са сами. Такива хора се наричат любовни наркомани. Тъй като при влюбването се освобождават много химически вещества, които регулират настроението и ни помагат да се чувстваме по-добре (поне в ранните стадии), то някои хора стават любовни наркомани, за да избягат от проблемите си.

 

   В книгата си „Как да преодолеш раздялата с някого само за няколко дни“ описах как любовното пристрастяване може да бъде основната причина хората да не успяват бързо да се възстановят след раздялата. Когато човек става прекалено зависим от партньора си, с цел да избегне лошо настроение, то раздялата с този партньор със сигурност се оказва невъзможна задача.

 

   Един от наистина опасните последици от любовното пристрастяване е, че той прави човек уязвим към всякакви опити за възползване от слабостта му. Любовните наркомани изключително бързо се влюбват, дори когато не чак толкова харесват партньора си. Много хора се влюбват под въздействието на любовното пристрастяване, за да избягат от проблемите си, а чак впоследствие осъзнават, че те никога не са обичали човека, за когото са се оженили, и че те просто са бягали от лошите си настроения.

   Външната зависимост определено може да съсипе живота ви в дългосрочен план, дори и ако в краткосрочен план ви помага да се чувствате добре. Ако се познавате в някое от гореизброените неща, то време е да бъдете смели и да се изправите пред проблемите си.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите