Как да забравя миналото и да продължа напред?

как да забравя миналото

   Знаеш ли, че текущите ти чувства, черти на характера и текущото ти поведение са сформирани от миналите събития, които си изживял?

   Знаеш ли че всички преживявания, които си имал когато си бил малко дете влияят драстично на живота ти още сега, дори и тези които може би изглеждат неуместни или незначителни?

   Знаеш ли че миналото ти в момента въздейства на настоящето ти и ще продължи да влияе на бъдещето ти ако продължиш да не си наясно от връзката между миналото и бъдещето ти?

 

Влиянието на миналото над настоящето ти

   Всички детски спомени са източник, от който децата започват да сформират своите вярвания за света. Ако например едно малко дете е вярвало, че родителите му отдават повече внимание на малката му сестричка, тогава то може да развие вярването, че неговите родители не го обичат по начина, по който обичат сестричката му.

   Но как тези минали събития влияят на живота на това дете в по-късни етапи?

   Просто казано това дете може винаги да вярва, че някой друг би бил предпочетен пред него където и да отиде!

   Когато детето порасне и се ожени може да започне да вярва, че жена му/мъжа й изневеряват всеки път, когато се усмихне на друг мъж/жена. В подобен случай старото вярване, което е било сформирано в миналото е повлияло на това как мъжа гледа на живота.

   Това беше прост пример, който демонстрира как отделно минало събитие може да повлия на настоящето на един човек до голяма степен.

   Сега запитай се, колко подобни събития са допринесли за текущите ти вярвания?
И можеш ли да си представиш въздействието, което имат над живота ти сега от стотиците събития, през които си минал, когато си бил дете?

 

Възможно ли е да забравиш миналото и да продължиш напред?

   Понякога определени събития в живота се случват и ни карат да се чувстваме наистина зле. Някои от нас са късметлии и успяват да забравят бързо подобни събития, други обаче продължават да си ги спомнят отново и отново и всеки път, когато си спомнят подобно събитие те се чувстват дори по-зле, навлизайки в непрекъснат цикъл на болка и съжаление.

   Тези хора се чувстват зле и си мислят, че миналото не може да бъде променено, но това не е вярно. Може да промениш лошите си спомени за миналото и дори да ги превърнеш в добри — в такива, които те карат да се чувстваш щастлив, винаги когато се сетиш за тях.

   Да предположим, че си започнал малък бизнес, който не след дълго е фалирал и тогава това се е превърнало в лош спомен за теб. Какво мислиш би се случило, ако започнеш нов бизнес, който би успял и процъфтял? И какви биха били чувствата ти, винаги когато си спомниш стария си бизнес?

   Най-вероятно ще изпиташ положителни емоции, а не негативни и така може да се промени миналото, като промениш бъдещето.

   В тази статия ще ти кажа как да забравиш миналото да продължаваш напред.

 

Минали недовършени работи и продължаване напред

   Подсъзнанието винаги се опитва да направи това, което е най-добре за теб използвайки своите механизми за защита, но какво би се случило, ако не съумееш да направиш нещо в миналото и после нямаш възможност да пробваш пак? Какво мислиш че би направило подсъзнанието ти с цел да ти даде втори шанс?

   Най-вероятно ще се опита да търси ситуации, които са сходни на старата ситуация, с цел да те накара да почувстваш, че е същата ситуация и после да те мотивира да опиташ пак. Същото нещо е като това да накара някой да се почувства виновен винаги, когато види някой, който прилича на някой друг, който е наранил в миналото.

   В подобен случай умът на човека ще използва вина срещу нещо с цел го накара да се отнася с този човек добре, само за да го накара да поправи грешката, която е сторил в миналото.

И именно това кара един човек да е напорист в това да се докаже пред всички, с които се запознае, че е стойностен. Миналите му незавършени работи е това, което го мотивира да направи това, което не е успял да направи в миналото.

   В книгата как да преодолееш раздялата с някой само за дни е споменато, как минали незавършени работи могат да ти попречат да преодолееш някой, който прилича на някой, който си обичал в миналото.

   Това е същата причина например, едно момиче да се влюбва отново и отново в такива мъже, които наподобяват баща ѝ, който навремето е бил дистанциран от нея. Нейното подсъзнателно желание да докаже на баща си, че може да задържи мъжа до себе си, дори и той да е зает, винаги би я накарало да хлътва по грешните хора.

 

Как да предотвратиш миналото да повлияе на настоящето ти?

   Та как може да предотвратиш миналото да повлияе на настоящето ти?
   Първата стъпка, която е необходимо да поемеш е да си наясно от детските си преживявания, които са ти повлияли най-много.

   Добрите новини са че подобни спомени рядко биха могли да бъдат забравени. Това значи, че ако се опиташ да си спомниш най-важните минали спомени, тогава е много вероятно да си спомниш само тези, които са оформили твоите вярвания най-много. (виж Защо забравяме едни неща, а си спомняме други)

   След това трябва да откриеш дали не си направил грешка, докато разтълкуваш някое от тези събития. Например ако си жена и баща ти е бил отдалечен и резервиран и в резултат си заключил, че всички мъже са студени, тогава това тълкувание може да бъде сметнато като грешка (виж също Как да простиш на родителите си)

   Последната стъпка, която трябва да сториш с цел да предотвратиш подобно погрешно тълкуване да ти влияе на настоящето е да замениш това погрешно вярване, което си придобил с правилното такова. (виж Премахване на себе ограничаващите си вярвания)

   Влиянието което миналото има над настоящето ти е изключително силно и освен докато не научиш как да свържеш миналото с бъдещето си, тогава целия ти живот може да бъде повлиян по лош начин.

 

Как да забравиш миналото и да продължаваш напред?

moving on   Не може да забравиш миналото, но може да промениш настоящето по такъв начин, който те кара да се чувстваш добре, винаги когато се сетиш за тези спомени, които са те карали да се чувстваш зле.

   Може да отнеме повечко време и може да не е толкова лесно, но ако можеш да призовеш куража си, тогава ще си способен да го направиш.

   Аз лично съм променял миналото си много пъти, като променям настоящето си. Преди години имах дълбоки проблеми поради липсата на себе-познание. Просто не можех да търпя да се чувствам зле без да знам защо нито пък можех да търпя промените в настроението ми, които идваха от нищото.

   Продължавах да чета за психологията, докато накрая придобих достатъчно знание, за да направя този сайт. Сега, винаги когато си спомня проблема с липсата си на себе-познание, се усмихвам, защото вече не е лош спомен, ами е едно от нещата, което ми доказа, че мога да направя каквото си искам.

   Не съм специален човек и нямам супер специални способности, но просто имах желанието да променя миналото си и ето защо го направих. И ти може да направиш същото, просто вземи решение и погледни живота право в очите.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите