Очен контакт и език на тялото

  очен контакт

   Поддържането на подходящ очен контакт по време на разговор ще пидаде на хората впечатлението, че си заинтересован в това да ги слушаш, че не те е срам и че ги уважаваш.

   Освен това не бих казал, че очния контакт трябва да бъде поддържан през 100% от времето, защото хората може да се чувстват неудобно, ако си се втренчил в тях за по-продължително време. Но какво всъщност е съотношението за „правилен зрителен контакт“? Според мен 70 – 80% от времето е добре.

 

На къде да гледаш, ако се притесняваш или те е срам?

   Някои хора имат проблем с това да не могат да погледнат другите в очите, защото не са свикнали. Ако и ти си такъв тип човек, тогава просто погледни в областта очертана от триъгълника от по-долното изображение.

   Ако погледнеш където и да е в този триъгълник, другия човек ще мисли, че го гледаш в очите, дори и да му гледаш  носа.

Очен контакт и взаимоотношения

   В книгата „Как да накараш някой да се влюби в теб е написано как това да изглеждаш по-уверен може да увеличи шансовете за това да накараш някой да се влюби в теб. Поддържането на добър зрителен контакт и изправен гръб ще покаже, че изглеждаш уверен и така би станал по-привлекателен.

 

Очен контакт и авторитет

   Ако обаче искаш да придадеш авторитет, недей да гледаш в областта на триъгълника, ами по-скоро над нея. Гледането в тази област на лицето ще придаде впечатлението, че си в контрол над ситуацията.

   Този сайт има доста описана информация относно езика на тялото и ако разгледаш отделната категория по темата ще е добро начало за да обогатиш своите знания.

 

Очен контакт и привличане

   Повечето хора знаят, че ако някой харесва друг, тогава той би поддържал зрителен контакт с него по-често.

Това не е само вярно, но е и доказано, че хората са по-склонни по-често да гледат тези, които харесват, дори и да се намират по-далеч от тях.

   Човек, който харесва някой друг би се стремял да го „държи под око“ така да се каже.

 

 

Как да разбереш дали някой те харесва от езика на тялото му?

   Всички сме чували крилати фрази като тази, че очите са прозорецът на душата, но могат ли те наистина да ни кажат дали някой наистина ни харесва или просто ситуацията е такава, че ни гледа.

   За да си отговорим на този въпрос, нека първо да те „светна“ за факта, че това да знаеш дали някой те харесва или не изисква присъствието на много други знаци, а не само няколкото свързани с очите.

   Недей да приемаш, че някой те харесва, само защото си забелязал част от следните сигнали. Вместо това имай на предвид, че има вероятност, че този човек те харесва и после търси за други улики, за да затвърдиш отговора си. (за още подробности виж Как да разбереш дали някой те харесва)

 

Привличането и зрителния контакт

   Ето няколко знака, които могат да разкрият дали някой те харесва или не:

  • 1) Блясъкът в очите: Така наречения „бласък в очите“ не са просто народни думи. Научно обосновано е, че очите на човек, който те харесва ще заблестят в твое присъствие. Всъщност при наличие на интерес към нещо или някой очите на човек се навлажняват леко и така отразяват повече светлина, което им придава този прочут блясък. Следващия път, когато забележиш, че очите на някой са по-искрящи в твое присъствие, започни да търсиш за още улики на привличане.

 

  • 2) Повдигнати вежди:  Според езика на тялото, човек би си повдигнал веждите в момента, когато види нещо или някой, който харесва. Този микро жест може да ти каже как се е почувствал този човек, когато те е видял.

 

  • 3) По-продължително взиране: Като цяло хората се взират повече в очите на други, които харесват. Докато „нормалните“, така да кажем, хора биха погледнали в очите ти за кратко, а после биха си преместили погледа встрани на всеки няколко секунди, то един човек, който те харесва би продължил да гледа в очите ти за по-продължителен период от време.

  • 4) Неравномерно разпределение на зрителния контакт: Ако човек те харесва, то той би гледал към теб по-често. С други думи, ако си в група, тогава човека, който те харесва ще ти отдаде „лъвския пай“ от своя зрителен контакт, докато отделя по-малко време да гледа другите наоколо. В книгата Как да накараш някой да се влюби в теб е обяснено, че по-продължителното взиране всъщност би могло да доведе до привличане. Когато погледнеш в очите на някой за повече време, хормоните, които са отговорни за привличането, автоматично се освобожават в тялото.

 

  • 5) Поглеждане към теб, след като си казъл нещо забавно:  Човек, който те харесва би искал да те види как се смееш, ето защо би те погледнал бързо, след като каже нещо забавно, само за да е сигурен, че се смееш или, че шегата му ти въздейства. (виж още: Психология на шегите)

 

  • 6) Разширение на зениците: Зениците на човек, който те харесва биха се разширили в твое присъствие. С други думи,ти би забелязал, че зениците на този човек стават по-големи в твое присъствие. Зениците на хората се разширяват, когато гледат към нещо, което харесват.

 

  • 7) Да поглежда настрани, когато ти погледеш към него/нея: Точно както човека, който те харесва би искал да гледа постоянно към теб, той също би погледнал настрани веднага щом го уловиш, така да се каже, да гледа към теб. Това се случва защото този човек би искал да ти покаже, че не е заинтересован в теб с цел да си защити егото.

 

Други сигнали на привличане

   Човека, който те харесва би се опитал да те „държи под око“, дори и да е на значителна дистанция. С други думи, този човек би застанал паралелно на теб дори да е доста далеко.

   Ето един тест, който често използвам, за да съм сигурен дали някой ме харесва или не: преди чаках докато някое момиче ме погледне, после след като се убедих, че не се движи си сменях местоположението, за да съм извън погледа й.

   Ако това момиче се мръднеше, за да си ориентира тялото към моето, тогава се стараех да съм сигурен, че нарочно иска да ме държи под око. По този начин бих могъл да затвърдя или отхвърля хипотезата си за това дали даден човек ме харесва или не.

 

*За още по темата: знаци на езика на тялото и привличане виж подробната статия: как да разбереш дали някой е заинтересован в теб използвайки език на тялото

 

Очен контакт в комуникацията

  
   До този момент обсъдихме, че подходящия зрителен контакт показва интерес, уважение и отразява присъствието на увереност.

   Сега нека обсъдим още няколко концепции, които обясняват как зрителния контакт влияе на комуникацията помежду хората.

 

   Още по темата за зрителния контакт и комуникацията

   Хората обикновено правят грешката в това да оценяват ефекта на зрителния контакт според контекста на ситуацията.

   Например, положителен зрителен контакт, който обикновено е такъв в 70 до 80% от времето, може да покаже, че някой е заинтересован в теб, но ако например този самия човек има насъбран гняв срещу теб, тогава дали колкото повече се вглежда в теб, това значи че те харесва.. ? Май по-скоро обратното?

   Има изследване, което сочи, че зрителния контакт може също да отрази, такъв вид поведение, което човека очаква от някой друг. Например, открито е, че хора, които очакват да бъдат критикувани от другите, поддържат по-малко зрителен контакт, отколкото хора, които очакват да бъдат похвалени.

   В друг експеримент пък, хора на които им биват зададени по-сложни въпроси по време на интервю за работа, са били по-склонни да поглеждат настрани по-често отколкото тези, на които са им били зададени прости въпроси.

   Така че преди да отсъдиш ефекта от очния контакт, първо е необходимо да приемеш под предвид контекста на цялата ситуация.

   Открито е, че хората отдават повече зрителен контакт на тези, които им се усмихват по-често. Отново това показва, че личните цели могат да повлияят на езика на тялото на отделния човек. Ако човек е открил отблагодаряващо действие, като това да гледа към някой, който му се усмихва, тогава той определено би го правил по-често, дори без да забелязва.

 

Как зрителния контакт влияе на общуването между хората?

   Основавайки се на този факт, ти може да използваш зрителен контакт, за да постигнеш своите социални цели. Например, ако си искал да покажеш на някой, че си заинтересован в него, тогава просто трябва да поддържаш повече очен контакт с този човек.

   Ако си знаел със сигурност, че някой се нуждае от одобрение, а така или иначе повечето хора се нуждаят, тогава може да отдадеш повече зрителен контакт на този човек, за да оставиш добро първо впечатление. (още по темата – психология на първото впечатление)

   В книгата за Супер увереност е написано, че ако например си прекалено стеснителен да погледнеш някой право в очите, може просто да гледаш между очите му и той няма да го разбере.

   Поддържането на повече очен контакт, може също да покаже, че имаш повече контрол, че си харизматичен или по-доминантен. Отново в друго изледване е показано, че хората са по-склонни да причиняват по-малко болка на другите, ако те (другите) ги погледнат в очите.

   Не си спомням самия екепсримент с точност, но беше нещо от сорта, че човек, който оперира електирческия стол на престъпници със смъртна присъда би пуснал по-малко ток или би дръпнал лоста по-слабо, ако подсъмия го бил поглднел в очите.

   Честно казано не знам как са определили това, най-вероятно с актьори и такъв, който подлагат на тест – тоест оператора на стола. Идеята е, че очния контакт е смекчил ситуацията.

 

Липса на зрителен контакт и омраза

   Някои хора обаче по погрешка асоциират липсата на зрителен контакт с омраза. Това може и да е вярно и хората може би гледат по-малко към тези, към които изпитват презрение, но все още има много фактори, които биха могли да мотивират някой да намали зрителния си контакт, като например когато е повлиян от силна емоция на страх, срам или дискомфорт.

   Една от най-големите грешки, която хората правят в общуването е да отдават значение на определени действия, без да гледат целия контекст.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите