Какво означава гризането на нокти?

гризане на нокти  

   Хората обикновено си гризат ноктите, когато се чувстват разтревожени. И поради това че обикновено усещанията за тревожност са свързани с усещания за загуба на контрол, хората си гризат ноктите, когато почувстват, че искат да са в по-голям контрол?

   Има много жестове в езика на тялото, които показват, кога даден човек е разтревожен (като например: шаване, потене, бързо потупване с ръце по скута си и т.н.), но когато тревогата е свързана със загуба на контрол, човека обикновено си гризе ноктите.

 

Защо хората си гризат ноктите?

   Хората обикновено не разбират факта, че зад повечето вредни навици има силен психологичен порив и така, когато се опитват да пречупят навика без да изследват по дълбоката причина под повърхността, това обикновено води до пълен провал.

   Много лоши навици имат за цел да възвърнат чувството на контрол обратно към човека, който ги извършва. Това са неща като например пристрастяване към пазаруване, където човека чувства контрол над средствата, които харчи или като нанасане на вреда върху себе си, където човека чувства контрол над интензитета и мястото на болката.

   Гризането на ноктите е един от тези навици, който кара човек да се чувства в повече контрол над ноктите, които гризе, защото самите движеня са силно контролирани и предвидими.

   В допълнение на това, контролираните движения, които са предвидими ни помагат да намалим тревогата, която изпитваме като неясна ситуация. Това е една от основните причини, някои хора да пушат, когато са тревожни, защото повторните движения на вдишване и издишване им помагат да се чувстват в контрол (виж: Защо хората пушат цигари)

 

Как да спреш да си гризеш ноктите?

спри да си гризеш ноктите

 

  Силата на волята не би помогнала много, защото твоята реакция към тревогата и неяснотата са нещата, с които човек трябва да се справи.

Научи се как да не губиш контрол, дори когато нещата излязат извън твоя хват, научи как да си спокоен и уверен в лицето на неяснотата и ще видиш че няма повече да си гризеш ноктите.

 

Загуба на контрол и поведение

   Хората, които чувстват че са изгубили контрол над живота си ще се опитат да го възвърнат обратно като се разсейват с други задачи, над които имат по-добър контрол.

   Маниакалното миене на ръце може да се каже например, че не е нищо повече от защитен механизъм, който човек използва, за да си възвърне контрол над живота. Когато човек прави пак и пак същото нещо, с което е свикнал, тогава той придобива фалшиво чувство на контрол. (виж също: ОКР и миене на ръце)

   С цел да се отървеш от всякакви психологически отклонения, първо трябва да разбереш целта, която умът ти се опитва да постигне чрез това поведение. Навика за гризане на нокти следва същите правила.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите