Eфективни техники за овладяване на гнева

овладяване на гнева

   От време на време хората се ядосват. В състояние на гняв хората чувстват как кръвта нахлува във вените им, действат ирационално, след което съжаляват за случилото се.

   Очевидно гнева е емоция, която не трябва да се пренебрегва и че сериозни усилия трябва да бъдат положени, за да се контролира и управлява. Като разбереш как действа гнева, ще си способен да го контролираш вместо той да контролира теб.

   В тази статия ще ти предоставя ефективни техники за овладяване на гнева, които ще ти помогнат да преодолееш  прекомерните си проблеми с гнева.


Как да управляваш ефективно своя гняв?

  Гнева е лоша емоция, не  само че може да доведе до това да си създадеш повече врагове, но също може и да навреди и на тялото и органите ти. Проучвания сочат, че хората, които често се ядосват, са по-склонни да имат здравословни проблеми.

   Но гнева също е и здравословен механизъм, възпроизведен от подсъзнанието ти с целта да ти помогне да си възвърнеш контрол или да си защитиш правата.

   За да се справиш с гнева първо трябва да разбереш природата на емоцията, с която искаш да се оправиш. Все пак не можеш да се бориш с невидим враг нали?

   По-долните примери ще ти помогнат да разбереш какво точно е гнева и какво го задейства. Разбирането на това какво причинява гнева е първата стъпка към ефективното му управление, а най-долу има един практичен списък, който ще ти помогне да си контролираш гнева ефективно вместо да оставяш той да те контролира.

   Имай на предвид, че всяка техника ще бъде ефективна в това да ти помогне да се справиш с гнева сам по себе си, но знаейки всички тях, ще ти помогне да избереш тази, която ти пасва най-добре.

   Преди да ги прочетеш обаче ще ти бъде много от полза първо да прочетеш за причините, които могат да ядосат някой, преди да продължиш да четеш за техниките за овладяване на гнева.

 

Какво те кара да се ядосваш?

    Например може да се ядосаш когато:

 • Някой те пререди, докато чакаш на опашка.
 • Имаш много работа за вършене на компютъра, а той постоянно блокира. Това би довело до стрес, който би се превърнал в гняв.
 • Когато работиш в екип и видиш, че член от екипа пренебрегва своята работа и я оставя за останалите членове от екипа.
 • Когато си уплашен. Да гнева може да е последствие от страха. Например, когато някой почти блъсне твоята кола, ти се ядосваш и му крещиш. Защо си се ядосал? Защото си бил уплашен, че колата ти може да бъде смачкана. Та в този случай твоя гняв е в резултат на страх.
 • Когато някой ти се подиграе.
 • Когато биваш нахокан от началника си на работа без причина.
 • Когато шефа ти ти дава много работа, а нямаш достатъчно време.

  
   Във всички по-горни примери може да видим, че гнева е бил задействан, за да запази правата ти (като когато някой те пререди), когато нещата не са се получили както си очаквал (като с бавния компютър) или в резултат на страх (примера с блъскането на колата).

   Ако си разбрал тези факти може да заключиш, че ефективно можеш да управляваш гнева си като научиш как да контролираш страховете си, как да си отстояваш правата настоятелно и как да си поставяш реалистични очаквания в живота.

 

Защо ти е необходимо да знаеш начини за овладяване на гнева?

   Нездравословния гняв е напълно безполезен и пагубен. Например това да псуваш компютъра си няма да го накара да работи по-бързо, точно както когато риташ колата си няма да я накара да се запали.

   В подобни случаи ти просто си хабиш силите, вместо да ги каналиризаш подобаващо.

   Когато научиш ефективни техники за управление на гнева това ще ти помогне да оползотвориш гнева си подобаващо вместо да го насочваш някъде другаде. Когато насочиш гнева си навътре, вместо да го канализираш може даже да се депресираш.

   Едно от познатите определения за депресия е: гняв насочен навътре.

   Когато потиснеш емоцията на гняв, вместо да я управляваш подобаващо, тези потиснати емоции ще повлияят на настроението ти по негативен начин. Потиснатите емоции винаги ще се просмучат под формата на лоши сънища, необясними лоши настроения или мигновени изблици на необясним гняв.

   За да илюстирам идеята дори по-ясно си представи, че си ядосан на шефа си. Дори да изгаряш от вътре, най-вероятно няма да направиш нищо, за да го покажеш, вместо това най-много да се прибереш у вас и да започнеш да крещиш на децата си за най-малкото. В този случай си насочил гнева си към нещо (невинен човек вместо да си го управлявал подобаващо).

 

Раздяла и овладяване на гнева

   В книгата Как да преодолееш раздялата с някой е описано как съществуват пет стадии за възстановяване от раздяла, през които хората трябва да преминат преди да могат да забравят някой, който са обичали

   Втората от тези фази е гнева, където човека се чувства сякаш иска да си отмъсти на този, който го е зарязал. От там това да научиш как да си контролираш гнева може да ти помогне да преодолееш втората фаза бързо и така да увеличи скоростта на възстанояване от раздяла.

 

Гнева е просто сигнал


   Гнева е като всяка друга емоция. Той е послание изпратено ти от ума ти с цел да те накара да поемеш действие. Това е здравословна емоция, която може да бъде канализирана и подобаващо оползотворена като  се използват ефективни техники за овладяването й. Правилното й канализиране би я превърнало от разрушителна сила в потребна и градивна такава.

 

Емоционална интелигентност и овладяване на гнева

 емоционална интелигентност Емоционалната интелигентност има много възможни определения. Едно от тях е: рационален начин за канализиране на емоциите си в правилните канали вместо да ги изтърваш на сляпо над първата жертва, която намериш.

   За пример, ако някой е имал кофти ден на работа, докато се връща с колата си към тях и се развика на друг шофьор по пътя, само защото той е карал бавно, то това не е емоционално интелигентно действие.

   Скоростта на другия шофьор е очевидната причина за гнева на този човек, но истинската причина зад него е факта, че е имал кофти ден и просто е искал да изкара навън някои от потиснатите му емоции.

   Като разбереш как да поемеш емоционално интелигентни действия ти ще можеш да контролирш своя гняв по много по-добър начин.

Управление на гнева ти използвайки емоционална интелигентност.

   Когато мислиш по емоционално интелигентен начин, ще можеш да осъзнаеш, че не това че шофьора е карал нарочно бавно е причината а по-скоро това, че е бил уплашен да кара бързо.

   Веднъж щом започнеш да си намираш извинения за поведението на хората, използвайки този интелигентен начин за мислене, ще можеш да управляваш гнева си по по-добър начин.

   Ето един друг пример за използване на емоционална интелигентност, за да си управляваш гнева. Да предположим че си имал кофти ден и същата ситуация се повтори (друг шофьор е карал бавно).

   Първото нещо, което би трябвало да сториш в подобен случай е да осъзнаеш, че се чувстваш разочарован. Веднага щом разбереш, че си ядосан поради караницата, която си имал с шефа си, значи е време да си напомниш, че човека каращ колата пред теб, няма никаква вина и че това да ставаш ядосан е лоша практика.

 

Как липсата на емоционална интелигентност може да повлияе на живота ти?

   Липсата на емоционална интелигентност не само влияе на уменията ти за управление на гнева, но и също влияе на способността ти да се възстановиш след раздяла. В книгата „Как да превъзмогнш някой за няколко дни“ описвам как объркани емоции като вина, неувереност и липсва на самочувствие относно любовта могат да те възспрат от това да забравиш някой.

   Например, ако си обичал някой само, за да компенсираш за липсата си на самоувереност, може да се наложи първо да се научиш да станеш уверен преди да го забравиш. Емоционалната интелигентност в този случай би ти помогнала да осъзнаеш, че проблема е бил свързан със себе увереостта, а не любовта.

   Много хора  ми пишат описвайки своите проблеми. Някои казват, че другите ги мразят, други казват, че хората искат те да се провалят, докато трета група казва, че хората са подли с тях.

   Понякога тези хора са прави, но в много случаи откривам, че тези притеснения са в резултат от проблеми с възприемането на нещата. С други думи, липсата на емоционална интелигентност може да те доведе до това да виждаш реалноста по леко изкривен начин вместо по истинския.

   Това да си емоционално интелигентен няма само да ти помогне да си преодолееш гнева, но и също ще ти помогне да избегнеш тези проблеми на възприятието, които са корена на много психологически разтройства.

 

А сега ето ги и ефективните техники за овладяване на гнева:
 • Контролирай си вътрешния разговор: вътрешния ти разговор са думите и фразите, които използваш докато си мислиш сам. Примери за вътрешен разговор са фрази като „Сигурен съм, че той ще закъснее както обикновено прави“ или „шефа ще ми назначи много работа за вършене днес“. Както можеш да видиш тези фрази влияят на емоциите ти и може да доведат до гняв. Като си контролираш вътрешния си разговор, използвайки КПТ или каквато и да е друга техника, ще си способен да предотвратиш гневните си изблици. След като се ядосаш, вътрешните разговори могат да играят основна роля в това или да увеличат начина, по който се чувстваш или да те накарат да се успокоиш. Контролирането на вътрешния си разговор е един от най-ефективните методи за овладяване на гнева. 
 • Управление на гнева и настоятелност: В случай, че гнева ти е в резултат на нарушаване на правата ти, тогава нищо не може да направи да си контролираш гнева по-ефективно отколкото това да научиш как да си търсиш правата по настоятелен начин. Настоятелността е начин на комуникация, който ти позволява, да си отстояваш правата без насилие или агресия. 
 • Измий си лицето:  Друга ефективна и лесна техника за овладяване на гнева е това да си измиеш лицето. Ако се ядосаш и наоколо има място, където можеш да си измиеш лицето, тогава го направи. Това ще намали гнева ти и ще те направи по-спокоен. 
 • Смени си физическата стойка: Ако се ядосваш, докато си изправен, тогава пробвай да седнеш. Ако се ядосаш докато си седнал, тогава пробвай да легнеш. Промяната на физическата ти стойка е друга ефективна техника за владяване на гнева, която може да се приложи за секунди и то навсякъде. 
 • Релаксация и управление на гнева:  Техниките за релаксация могат да ти помогнат да си контролираш повечето от нежеланите емоции включително и гнева. Релаксацията помага да се почувстваш в много по-голям контрол и така ти помага да си намалиш гнева. Техниките за релаксация са прости и могат да бъдат приложени навсякъде и по всяко време. Ако си практикувал релаксиционни техники често, те биха могли да станат част от нормалните ти реакции на ситуации, които задействат нежеланите емоции. 
 • Контролиране емоцията на гняв:  Противно на общо-приетото вярване, емоциите всъщност могат да бъдат контролирани. Докато първоначалната фаза на определена емоция може да е извън контрол, избора да продължиш да чувстваш тази емоция или да я забравиш си остава твой. 
 • Тренирай или бягай: Друга много ефективна техника за овладяване на гнева е това да тренираш. Не само, че спорта ще ти помогне да намалиш гнева си, но и в допълнение ще забележиш, че работоспособността ти ще е много по-добра в сравнение работоспособността ти в нормално състояние, поради прекомерната енергия на гняв. 
 • Раздяла и гняв: В книгата Как да превъзмогнеш раздялата с някой само за дни, е обяснено че има пет етапа, през които човек трябва да премине, с цел да се възстанов от раздяла. Втория етап е етапа на гнева и ако не си се научил как да контролираш гнева си подобаващо в този етап, може да не си способен да преодолееш раздялата!!

 

Гняв, който бива пренесен

   Има и друг вид гняв, който не може лесно да бъде забелязан, но има смъртностен ефект. Някои хора са винаги ядосани, поради нещата които им са се случили в миналото. Един човек който го е страх да се довери на другите всъщност им е ядосан. Човек, който вярва, че живота не е честен е също ядосан на самия живот.

   Този вид гняв продължава да се акумулира в ума на човек и наврежда на здравето му без дори той да забелязва. Не се фокусирвай просто да се отървеш от мигновен гняв, но и също се научи как да освобождаваш този пренесен гняв, който събираш с времето.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите