Как да подобриш своите комуникационни умения

комуникационни умения 

   Преди време бях на едно събитие (конференция), която включваше хора от различни националности. Повечето не се познаваха лично и се запознаваха и представяха по време на събитието.

   Както се разбира от този сайт, психологията е тема, която ме вълнува (а стига бе!) и заради това не успях да се удържа от това да анализирам начина, по който хората общуват един с друг и после да си направя някои изводи.

   По време на събитието много хора правиха доста видни комуникационни грешки (спрямо моето разбиране), което сякаш ги накара да придобият по-малко популярност, докато пък други правеха по-различни неща, които им помогнаха да се сприятелят с доста повече хора.

   В тази статия ще ти кажа за някои от изводите, които си направих под формата на съвети, които могат да ти помогнат да си подобриш своите комуникационни умения, когато общуваш с хора, особено непознати.

 

Как да общуваш по-добре с хората.

  • 1) Не бъди негативен:  Въпреки, че е лесно човек да се сети за това, все пак много хора не го осъзнават и после се разочароват, когато не се получи, това което са очаквали. Какво ти хрумва, когато чуеш думата кученце? Най-вероятно серия от думи и приятни изображения биха изплували в ума ти веднага след като чуеш тази дума. Това се случва, защото спомените и мислите ни са силно свързани по такива начини, че само една дума може да те накара да си спомниш десетки спомени само за секунди. В такъв случай, ако говориш по негативна тема, дори и да не засяга никой от хората, тогава най-вероятно те биха си спомнили по-отрицателни теми и така настроението им би се влошило.

 

  • 2) Всичко опира до емоциите:  Когато хората не се чувстват добре, когато се запознаят с някой поради, това не се дължи чак до там на начина, по който той се отнася с тях, а по-скоро поради начина, по който той ги кара да се чувстват. Ето защо хора, които карат другите да се смеят биват сметнати за интересни. Ами ако говориш за негативни теми и така ги караш да се чувстват зле?

   Дали това няма леко да отблъсне другите? Това определено би се случило и рядко би имало някой, който е достатъчно умен да осъзнае, че всъщност не харесва емоцията, която ти си му причинил, а не теб самия. Има логика нали?

 

  • 3) Грешно подхождане към другите:  Един от важните съвети при уменията за общуване, който е добре постоянно да имаш на ум, когато взаимодействаш с непознати, е че начина по който подхождаш към тях до голяма степен би повлиял на начиа, по който те ти реагират. Ако се опиташ да заговориш някой, в момент, когато той е зает или раздразнен, не очаквай да имаш кой знае какъв положителен отговор. Най-вероятно точно обратното. Ако прекъснеш някой, който говори тогава най-вероятно това, което ще постигнеш е да го раздразниш. Това са прости неща, но все пак ние всички понякога допускаме подобни  грешки. Някои хора също правят грешката да заговорят с тема, която би накарала повечето хора да се почувстват неудобно. Ако искаш да получиш положителен резултат, когато общуваш с другите, тогава имай на ум, че правилното заговарянето и по правилното време е задължително.
  • 4) Стани по отворен и приветлив:  Да се върна пак на примера със събитието, което дадох по-горе.  По време на него, ми направи впечатление, че тези които се усмихваха по-често на непознани, тези които изглеждаха заинтересовани в другите и тези, които бяха по-енергични бяха заговаряни от повечето хора, докато тези, които излеждаха отегчени, незаинтересовани или които бяха със слушалките или които си разцъкваха постоянно на телефона, не бяха заговаряни толкова редовно. Всеки иска да се чувства обичан и приет от групата (от дадена група) и именно за това, колкото повече окуражаваш и „помага‘ така да се каже на някой да те заговори, като бъдеш мил с него, то е толкова по-вероятно той да те заговори. Разбира се под мил, тук имам предвид да си откровенно мил, а не да се преструваш. Понякога прости неща като това да гледаш към човека, който говори го кара да се чувства желан и го насърчава да започне разговор с теб.
  • 5) Използване на правилните думи: Ето още един пример свързан със събитието: По едно време си говорихме за културните различния, когато някой изведнъж каза, че в някои култури и страни хората правят много лошо, когато използват езиковата преграда за тяхно предимство, за да лъжат и да изкарат повече пари от турситите. Нищо по разлчно и тук между другото. Живеейки във Варна доста време, мога да го потвърдя. Тогава един човек, който стоеше с нас и беше според мен добър в общуването с другите каза: „Не че е много лошо, просто е различно“. И докато думата различно в този случай всъщност имаше същото значение като много лошо, все пак беше доста умен ход използвайки различно с цел да не раздразни останалите, които бяха наоколо.

 

Когато подобряването на комуникационни умения се обърка

   Да говоря тук за традиционни комуникационни умения, за които повечето вече знаят, мисля, че би било до известна степен загуба на време. В Интернет е пълно с хиляди сайтове, които съветват как да си добър слушател, как да прилагаш зрителен контакт и как да си учтив, когато се явиш на интервю за работа.

   В много книги съветите за подобяване на комуникационните умения са подхванати грешно, като ги смятат за повърхностни по начин, по който биха се подобрили само за минута от подобен незначителен съвет.

   Ако си добър слушатл, това определено ще помогне, но все пак са ти необходими доста по-сложни техники, за да разбереш отсрещния и да общуваш подобаващо с него.

   Всички знаем, че всеки отделен човек може да е много сложен за разбиране, а сега какво става, когато двама сложни души се опитват да общуват? Дали един повърхностен съвет като:бъди добър слушател би подобрил комуникационните умения?

   Разбира се че не.

 

Как да общуваш с хората по-добре

   С цел да подобриш комуникационните си умения ти е необходимо първо едно по-дълбоко разбиране на това кой си ти както и кои са хората около теб.

   Нека предположим, че някой има ниско самочувствие и не обича да говори много много. Какво би станало, ако си решил да си „добър слушател“? И двамата ще си мълчите и бързо бързо би ви доскучало един от друг.

   Ключът в това да имаш великолепни комуникационни умения е да си способен да гледаш и разпознаваш сигнали, които хората изпращат за своите лични характери, преди дори да си отворят устата. Нямам единствено предвид езика на тялото, ами се отнасям и до комбиниран набор от начини, който може да ти помогне да придобиеш по-добро разбиране за човека, с който си имаш работа и така да общуваш по-добре с него.

   Добро място от където може да започнеш, е да прочетеш статията: как да разбираш хоата и човешката природа

 

В комуникационните умения няма универсален подход.

   Една от най-общите грешки, която хората правят, когато се опитват да подобрят своите комуникационни умения е да вярват, че съвет, който е сработил за някой, би сработил при всеки.

   Хората са различни и ето защо може да ти е необходимо да промениш стратегиите си, когато подхождаш към всеки индивидуално.

   Например, някои хора критикуват постоянно другите, защото имат негативен изглед за живота, докато други критикуват, защото просто завиждат. Дори и двамата да вършат едно също действие, т.е. критикуване ти все още не би могъл да регираш по един и същ начин, защото това никога не би сработило.

 

Подобряване на своите комуникационни умения чрез научване на неконвенционални подходи.

 

   Някои примери за неконвенционални комуникационни умения са език на тялото (не само зрителен контакт и стойка), ами и характер или различане на лицеви изражения.

   Първото може да се използва, за да определи емоционалното състояние на човека стоящ пред теб, като страх, вина, срам, увереност и т.н… докато последното може да ти помогне да откриеш повече от десет черти на характера на човека, с който си се запознал, само като забелязва неговите лицеви черти.

   По-долу съм оставил линкове към страници, които ще ти помогнат да узнаеш и за двата вида от тези не традиционни комуникационни умения и още доста.

 

Последен съвет за подобряване на комуникационните умения

   Като последен съвет може бих препоръчал следното: Не се притеснявай, даже се осмели да сбъркаш, за да може в последствие да научиш как да правиш нещата правилно. По време на това събитие, за което споменах по-горе, някои хора просто гледаха от разтояние как другите взаимодействат, но сами те не предприемаха нищо, защото или не им пукаше или ги мързеше или пък се притесняваха.

   По принцип обикновено гледната точка на такива хора е, че ако им липсват комукационни умения, тогава не би трябвало да заговарят другите, за да не объркат нещо.

   До някъде има логика в това нали? Ама само до някъде…

   Всъщност тези хора пропуснаха факта, че по този начин комуникационните им умения винаги биха били слаби, докато не се осмелят да излязат от зоната си на комфорт и да започнат да правят грешки.

   Най-добрия съвет, който мога да ти дам относно комуникационни умения е да си достатъчно смел, за да заговаряш другите, дори и да не си на 100% сигурен в уменията си. Все пак с опита се подобряват уменията, било то комукационни или каквито и да са.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите