Как да задвижиш разговора да върви напред?


   Здрасти, аз съм Мишо… ами сега ?

   Кога беше последния път, където в определен момент си „забил“ по време на разговор, без да има какво да кажеш?

   Кога беше последния път, когато си говорил с непознат, без да знаеш какво да кажеш по нататък?

 

   Знаеш ли как да поддържаш един разговор да върви напред?

 

   Способността да говориш свободно с непознати е умение, което не само би ти позволило да си подобриш само-увереността, но и определено би могло да ти помогне да станеш по-успешен в живота.

   Ако си като повечето хора, които не знаят какво да кажат, след като се представят, тогава трябва да прочетеш тази статия, за да имаш идея как да задвижиш разговора напред.

   Ако проблема ти е започването на разговора или намирането на правилните думи с които да започнеш разговора, тогава ще е добре да провериш предната статия: Как да откриеш интересен начин за започване на разговор.


Та как да задвижиш разговора?

 

   Ето няколко убийствени съвета за да го сториш:

  • 1) Давай недовършена информация: Можеш ли да направиш разлика между: „Здравей аз съм Мишо и съм психолог“ и „От работния ми опит бих могъл да кажа, че ти си такъв човек, който не обича тихи места“. Във втората ситуация си накарал човека да се чуди кой си и с какво се занимаваш. Обичайния отговор на човека би бил: „Какво работиш?“. Когато бъдеш мистериозен и подбудиш любопитството у хората, те стават нетърпеливи да разберат повече за теб и като резултат разговора върви.

 

  • 2) Закачай/шегувай се с хората: Какво би направил, ако някой ти каже по добронамерен начин: „Не мисля че това място пасва на характера ти“. Най-вероятно ще имаш желание да разбереш защо той го е казал, особено ако си вярвал, че човека има предвид някоя твоя черта относто, която изпитваш неувереност. С цел да поддържаш хората заинтересувани, ти трябва да се закачаш с тях, но внимавай с думите които използваш, за да не обидиш някой. (виж също Защо смятаме някои неща за интересни)

 

  • 3) Прицели се в интересите им: Хората харесват да говорят за себе си и интересите си. Сега нека предположим, че току що си срещнал някой с куче, да кажем ротвайлер. Може да кажеш нещо като „Е как успяваш да накараш кучето ти да е дружелюбно към хората, защото знам че ротвайлерите могат понякога да са доста агресивни.“ Когато зададеш отворен въпрос относно интересите на някой, най-вероятно ще получиш дълги отговори и това би ти позволило да задаваш повече въпроси. 

 

  • 4) Гледай да си сигурен, че не получаваш кратки отговори: Преди да зададеш въпрос, гледай да го поставиш по такъв начин, че да не получиш кратък отговор като „Не“ или „Благодаря много“. Вместо това трябва да оставиш другия да говори колкото може повече. Виж разликата между следните въпроси: „Трябва да си харесваш работата а?“ и „Кажи ми какво е усещането да си доктор?“ (виж също Как да общуваш правилно с другите хора)

 

  • 5) Винаги ги оставяй да искат още: Ако си продължил да получаваш кратки отговори, дори и да си задавал правилните въпроси, тогава може би е време да напуснеш ситуацията. Хората не обичат тези, които се мотаят прекалено дълго, особено ако не са толкова заинтересувани. Винаги когато почувстваш, че някой става наистина развълнуван за разговора, може да се окаже добра идея да си тръгнеш. Хората мислят често за незавършени работи и така подобно действие може да накара другия човек да си мисли за теб дори повече. (виж също Защо това да си мистериозен действа)

 

  • 6) Използвай околната среда, за да започнеш различни теми за разговор:  Ако не знаеш какво един човек би намерил за интересно, тогава може да използваш околната среда, за да започнеш разговор. Например: „Знаеш ли че тук след малко ще правят състезание по надяждане?“ Хората обикновено биват заинтересовани във всичко, което се случва около тях и като поднесеш една от тези теми в разговора ще си сигурен, че звучиш интересно.

 

  • 7) Свържи точките: Една от най-големите грешки, която хората правят, когато се опитват да задържат разговора, е че отварят нови теми и така се получава повърхностен разговор за около 5 до 10 различни неща. Ако искаш разговора да стане по-дълъг и интимен, тогава трябва да се гмурнеш по-дълбоко, като позволиш на другия човек да си изрази чувствата по определена тема. Това няма да се случи освен, ако темите, които избираш не са силно свързани. Например, ако си започнал да питаш за работа, тогава може да продължиш по-нататък, като питаш човека за това как се чувства относно професията си и после може да се придвижиш към сходни теми като бъдещи планове и мечти.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите