Как да общуваш правилно с други хора

как да общуваш правилно

   В една друга моя статия казвам, че всеки човек вижда реалността по различен начин спрямо своите собствени вярвания и неща, които са се случили в миналото му.

   Двама различни души биха могли да изпитат една и съща ситуация и все пак всеки един от тях придава на ситуацията съвсем различно значение.

   Ако се чудиш кой е фактора, който е отговорен за емоциите, които имаш след като преживееш определена ситуация, тогава нека ти кажа, че значението което придаваш на дадено събитие е основния фактор, който е отговорен за емоциите, които изпитваш по време и след това събитие. (виж също: от къде произхождат емоциите)

   Та какво общо има това с правилното общуване с другите?

   И защото всеки човек вижда същата ситуация по различен начин един от тях би общувал с другите, основавайки се на значенията, които е дал на такива ситуации.

   Това ни води да заключим, че всеки човек който се доближи до това да види истинската реалност е този, който би общувал правилно с другите.

   Един от най-малко разбраните факти за ефективна комуникация е, че отзивът, който човек получава зависи до голяма степен от предхождащите му действия.

   Някога да си се опитвал да започнеш разговор с някой и после да си получил незадоволителна реакция?

   Или да си се чудил защо някой ти се е ядосал, дори ти да не си искал да навредиш по никакъв начин?

   Ефективната комуникация се отнася до поемането на отговорност за отговорите, които получаваш, защото все пак те са пряк резултат от твоето собствено поведение.

 

„Не те разбирам, за това ми е по-лесно просто да те нарицая“

   Умът ни е проектиран така, че да запълва празнотите и веднага щом не съумеем да разберем някой, ние започваме да го нарицаваме и да му поставяме някакви етикети с цел да „запълним пъзела“. Колко пъти ти се е случвало да нарицаваш някой с фрази като идиот, луд, тъп, странен и т.н.?

   Поставянето на етикети на някой е ясен индикатор, че не го разбираш правилно и че не си успял да общуваш подобаващо с него.

   На кратко: хората си поставят етикети, когато не съумеят да общуват ефективно един с друг.

 

 

Правилното общуване с хората и виждането на правилната реалност

   Вчера бях в компанията на група хора, където всички бяха непознати един с друг. Едното момиче си играеше със смартфона и после изведнъж зададе въпроса: „имам профилна снимка, която има само 31 харесвания във фейсбук, да я сменя ли?

   Всички сме били в подобна ситуация, но всеки един от нас може да й е дал напълно различно значение. Човек на който му липсва самоувереност може да е приел, че това момиче е арогантна и че тя му харесва компанията.

   Човек, който обаче знае поне малко за качествената комуникация помежду хората може да е приел, че момичето е надута (showy) и неприятелски настроена.

   Друг човек пък може да е приел, че момичето казва на групата че тя е прекалено добра за тях.

   Но каква е истинската реалност?

   Момичето харесваше групата и искаше да се сближи с тях, но поради това че не беше сигурна дали другите я харесват или не, тя се опита да им покаже, че има и други които я харесват и за това спомена броя на харесвания, които имаше.

   Базирайки се на последното тълкуване, правилния начин за общуване с това момиче би трябвало да бъде да се говори дори повече с нея и да й се зададат въпроси.

   Сега вече повечето хора в групата са се отдръпнали, защото те са възприели думите й по различен начин или с други думи не са видели правилно реалността.

 

Как да общуваш правилно с всеки?

   Първата стъпка, която трябва да поемеш с цел да си подсигуриш че ще общуваш правилно с хората е да се обучиш да виждаш реалността по различен начин. По-долните фактори биха могли да те възпрат от това да видиш истинската реалност, така че гледай да ги вземеш под внимание.

  • Приятели, които си промиват мозъка един на друг:  Даден мъж е възможно да е казал на приятелите си, че момичето от предния пример е арогантна и така е могъл да повлияе на собственото си възприятие на реалността. Приятелите ни влияят до голяма степен, на начина по който виждаме реалността и докато ги слушаме е изключително важно да сме любопитни (виж как твоите приятели ти влияят)
  • Ограничаващи и фалшиви вярвания:  В книгата си за Супер увереност съм казал, че предсъществуващи ограничаващи вярвания като „Всички хора са арогантни и егоисти“ определено биха повлияли на възприятието ти за реалността и в резултат биха те възпрели от това да общуваш правилно с хората
  • Ниско самочувствие:  Ниското самочувствие е най-важния фактор, който кара другите да виждат реалността неправилно. Човек на който му липсва самочувствие винаги би възприел действията на другите по неправилен начин, който му доказва, че хората не го харесват. Ако си сериозен за това да общуваш правилно с другите, тогава трябва да започнеш да си изграждаш самочувствието сега.

 

Ефективното общуване е твоя отговорност

   Ако си казал нещо на няой и си получил странен отзив, тогава това не значи, че той е луд, а по-скоро значи, че ти си използвал неправилните думи.

   Трябва да имаш на предвид, че хората са различни и че правилните думи за Стоян биха били погрешни за Жоро. (виж Как да разбираме хората)

   Така че като цяло е необходимо да разбираш хората добре и да си достатъчно интелигентен, за да подбереш думите, които биха ти дали най-добрия отговор в дадената ситуация.

   Всичко е опит-грешка. Недей да бързаш да нарицаваш хората, ако не си успял да общуваш правилно с тях, ами вместо това разбери как би могъл да промениш подхода си и виж дали резултатите са станали по-различни.

   До тогава ще си вече достатъчно опитен, за да избереш правилните думи и да общуваш ефикасно с хората.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите