Как да започнем разговор с момиче, момче или непознат?

как да започнем разговор

   Имаш ли проблеми в това да започнеш разговор с непознати?

Кои са точните думи, които трябва да кажеш?


Опитвал ли си се да започнеш разговор с непознат, но да си получил негативен отзив?

Имаш ли проблем в това да говориш с хора, които едва познаваш? 

   От години се занимавам с теми като личностно развитие и неконвенционални комуникационни умения. Един от често срещаните въпроси, които хората ми задават, е: как да започна разговор с момиче, момче или някой, който не познавам?

   Ето за това реших да напиша тази статия, за да ти кажа за идеалния начин да започнеш разговор с непознат, така че да си увеличиш шансвоете за това да получиш добър отзив.

   Ако пет различни души приближат един и същ човек и използват пет различни начина за започване на разговор, всеки един от тях би получил различен резултат, при положение че всички други фактори са постоянни.

   Ето защо е важно да знаеш как да използваш подходящите думи, когато заговориш нов човек, особено такъв към когото имаш симпатии. Ако обаче вече имаш емоционлна рана, като например да вярваш че си скучен или че не си толкова привлекателен, тогава най-вероятно отхвърлянето, което би получил като резултат от погрешно започнат разговор би било разтълкувано от теб като доказателство, че не си достатъчно интересен или че си грозен, в зависимост от вярванията ти. (виж също Как света ти се върти около емоционалните ти рани)

 

Започване на разговор с момче, момиче или непознат

   Точно както и останалите ми статии и тази не е такава, в която ще намериш повърхностен съвет като „бъди мил“ или „просто опитай“, ами ще прочетеш много силни съвети, които са подкрепени от психология и които могат да ти помогнат да започнеш разговор с който и да е.

   Има няколко принципа, които обаче трябва да разбереш преди да започнеш успешно разговор с непознат — ето кои са тези принципи: 

 

 • Интереси вярвания и разговор: Всяко човешко същество е заинтересувано от своето собствено благополучие. Една от най-големите грешки, която хората правят, когато се опитват да започнат разговор с непознат, е да не вземат предвид, че ако разговорът им не е съответстващ с интересите на този, с който искат да говорят, тогава човекът може да не е толкова заинтересуван в разговора, който му се предоставя. Може да си мислиш, че е невъзможно да знаеш за интересите на някой, без да си говорил първо с него, но всъщност мястото, където се запознаваш с човека, говори доста за интересите му. Ако се запозная с някой във фитнеса, тогава определено мога да приема, че той е заинтересован в това да прави мускули или да си подобри формата и тогава започването на разговор с него по тази тема определено би било интересно за него.

 

 • Разбирателство, сходство и отрова: Изследване сочи, че много хора не са склонни да ядат храна със син цвят, защото им наподобява отрова. Ние хората обичаме нещата, с които сме запознати и се опитваме да избегнем това, което е необичайно. Добрите новини са, че може да изглеждаш сходен на някой при първата ви среща, като първо приложиш техниката наречена Установяване на разбирателство. За пълна информация по темата виж посочената статия. Започването на разговор с момче или момиче би било много по-лесно, след като установиш разбирателство, защото човекът ще почувства, че си познато лице.

 

 • Обратна връзка и език на тялото: Ами ако си опитал да започнеш разговор с някой, който е зает? Не би ли било по-добре първо да разпознаеш неговото емоционално състояние, за да не се чувстваш зле, когато той ти обърне гръб? Преди да започнеш разговор с момиче, момче или непознат, трябва първо да разчетеш неговия език на тялото, за да знаеш дали е готов за разговор или не. (виж статиите в категорията за език на тялото за повече информация по темата)

 

 • Това, което впечатлява теб, не впечатлява мен: Една от фаталните грешки, която хората правят, когато се опитват да започнат разговор с непознат, е да вярват, че има цялостна формула, която впечатлява всеки. Ако си приел, че би впечатлил даден човек, защото си успял да впечатлиш някой друг използвайки същия метод, тогава си сгрешил. Човешките същества са различни и това което би впечатлило някой, може да звучи напълно скучно за друг. Ключът към успешен разговор е да знаеш какво точно впечатлява човека, с който говориш.  И отново, езикът на тялото може да те снабди с подобна информация. Когато говориш на определени теми, ще видиш как на човека му е интересно, а когато говориш на други теми, ще видиш как се отегчава. Просто му дай повече от това, което го интересува.

 

Няколко практични съвета… 

Как да откриеш интересен начин за започване на разговор

 

   Сега, след като вече знаеш за тези принципи, е време да ги използваш, за да започнеш разговор с този човек, в който си заинтересован. По-долу са изброени стъпките, които трябва да изпълниш, за да започнеш разговор с момиче, момче, непознат или който и да е на света:

   Следвай по-долните съвети, всеки път когато понечиш да заговориш непознат

 

 • Наблюдавай езика на тялото му/ѝ: Преди да започнеш разговор с непознат, трябва да знаеш какво е текущото му емоционално състояние. Например, ако откриеш, че този човек си играе с мобилния си телефон, може да заключиш, че няма какво друго да прави и че би бил много по-отзивчив на заговарянето ти.

 

 • Събери информация относно съответния човек: Прави ли човекът нещо, което разкрива повече за неговите интереси? Книга ли чете? Какво е заглавието ѝ? Използва ли лаптоп? Кои сайтове посещава? Знаейки повече за интересите на човека, с който ще започваш разговор, може да си сигурен, че разговорът би му бил интересен. (виж взаимо-личностно привличане)

 

 • Самоувереността е по-важна от думите: Една от ужасните грешки, които хората правят, когато понечат да започнат разговор с непознат, е да се колебаят, докато го правят, като че ще крадат нещо. Когато човекът, с който възнамеряваш да започнеш разговор, разбере, че се колебаеш, той/тя би се усъмнил в намеренията ти и може дори да откаже да ти говори. Ако си достатъчно смел, за да започнеш разговор, тогава бъди смел до края и бъди уверен, докато говориш. (виж Как да използваш език на тялото, за да изглеждаш уверен)

 

 • Недей задава въпрос и после да си тръгваш: Друга голяма грешка, която хората правят когато се опитат да започнат разговор с непознат, е да задават въпрос, на който може да бъде отговорено с ДА или НЕ и после да си тръгнат след като получат отговора, понеже не намират за какво друго да приказват. За да започнеш успешен разговор, задавай отворени въпроси, които са свързани с интересите на този човек. Например, ако си видял, че някой чете роман, не го питай от къде е купил книгата или дали е интересна, ами питай за събитията в романа, за да му дадеш поле за разговор.

 

 • Винаги ги оставяй да искат още: Веднъж щом започнеш успешен разговор с непознат, гледай да си сигурен, че ще си тръгнеш, докато той/тя е още заинтересован. Нека ти кажа една тайна: дори и да мислиш, че си скучен, почти всички хора биха били заинтересувани от теб в началото, защото за тях ти си все още този мистериозен човек, който ги е заговорил от нищото. Гледай да си сигурен че си тръгваш, докато човекът е заинтересован, за да може да започнеш друг успешен разговор с него, следващия път.

 

 • Кажи нещо мистериозно: Без значение кой е човека, който се опитваш да приближиш, той винаги би искал да знае какво имаш предвид с това, което казваш. Когато кажеш нещо мистериозно, което не може лесно да бъде разтълкувано, обикновения човек би се почувствал малко неуверен и би могъл да започне да мисли, че имаш предвид някой от недостатъците му. В подобен случай, човека би се опитал да удължи разговора с теб, за да разбере какво имаш на ум. Само че подхождай с внимание, когато предприемаш този метод, защото има тънка линия между това да объркаш даден човек и това да го накараш да си мисли че наистина се подиграваш на надостатъците му. (виж също защо да си мистериозен действа)

 

 • Забрави за себе си: Много хора правят грешката за това да започнат разговор като се представят и като говорят за това какво работят и правят. Повечето хора не обичат този директен начин и предпочитат да ги заговорят за това което тях ги интересува. Ето един добър начин за заговаряне, който чух скоро във фитнеса: „Знаеш ли… тренировката ти би била много по-ефикасна, ако си извиеш леко гърба“. Това което правиш по този начин е да споделяш с човека съвет, който определено го интересува. (виж също Защо смятаме някои неща за интересни)

 

 • Задействай техните емоции:  Ако например си видял човек с лека рана (например ръката му е в гипс) може да започнеш като кажеш: „Да оздравяваш скоро“ и добави усмивка. Човека обикновено би се почувствал щастлив, защото непознат го е било грижа за него. След това може да кажеш „а как стана така че пострада?“ След няколко секунди ще видиш, че си говорите сякаш сте се познавали от сто години.

 

 • Подбери свързани с обстановката теми: Да се върнем на предния пример. Може да започнеш като казваш „Трябва да внимаваш, и аз така бях пострадал преди и няма да се възстанови напълно, освен ако не направиш еди си какво“. Избирайки тема, която е свързана със ситуацията, която човека изпитва ще гарантира, че човека който си заговорил би бил изключително заинтересован в това да знае повече (виж също правилния начин да заговориш някой)

 

 • Започни като предложиш помощ: Недей предлага помощ като говориш, а вместо това поеми действие на мига. Това би ти показало, че си настоятелен и  уверен. Ако например си видял някой да има проблем с това да си вдигне чантата, тогава кажи „Извинете“ и я вземи без да искаш позволение. Ако ти е било позволено да направиш така, после може да кажеш нещо като „изглежда че ще напускаш държавата а?“

 

 • Започни с хубава шега: Имам един приятел, който си е леко едър. Около 2 метра и бая тежичък. Един път се опитахме да се качим в асансьора на един хотел, но в него вече имаше няколко души. Един от тях каза: „Не съм сигурен дали ще може да се съберем всички“, а моя приятел отвърна „Аз съм дребен, събирам се навсякъде“ и после всеки в асансьора започна да се смее. (виж как да накараш хората да се смеят)

 

 • Прицели се в егото – използвай комплимент: Всеки човек без изключение иска да се чувства важен и обичан. Някои хора обаче използват погрешно този факт и започват да дават комплименти, които ги карат да изглеждат нуждаещи се като например: „Леле колко си красива“. Вместо това трябва да даваш комлименти, които другите рядко биха дали. Ето пример, който аз използвам във фитнеса, когато някой направи трудно изпълнимо упражнение, което повечето хора не правят: „Еха от колко време тренираш, за да може да направиш това упражнение?“

Правила няма

   Имай предвид, че когато понечиш да започнеш разговор с непознат, няма правила или фиксирани фрази. Много сайтове се опитват да рекламират определи заучени фрази за започване на разговор, забравяйки факта, че всяка ситуация си има специфични начини за започване на разговор.

   Думите, които би използвал за започване на разговор в горещ ден на плажа са съвсем различни от думите, които би използвал за това да започнеш разговор във фитнеса.

   Изучи добре околната среда и човека, който се опитваш да приближиш, тогава приложи по-горните съвети, за да откриеш най-добрите начини за започване на разговор.

 

Заключителни думи относно започването на разговор с непознати

    Моля те недей използва тази информация по грешен начин. Този сайт не е сайт за запознанства, а място, което помага на хората да преодолеят и покорят страховете си.

   Написах тази статия, за да ти помогна да преодолееш притеснението си, страховете и да си подобриш увереността, а не да ти помагам в това да се будалкаш и да заблуждаваш другите.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите