Психология на привличането

психология на привличането

    Защо смяташ някои хора за привлекателни, а други не?
    Защо двама души могат да дебатират за привлекателността на определен човек?
    Има ли универсални стандарти за физическо привличане?
    Какви са факторите, които гледаме, когато определяме привлекателността на даден човек?
    Дали красотата е отделно преценена за всеки или има универсални стандарти за красота?

   Отговорите на тези въпроси ще разгледаме в тази статия.

   Според много скорошни проучвания има доста факори, които влияят на възприятието за привлекателност, които не са свързани въобще с физическия външен вид!

 Преди да се задълбоча, първо искам да ти напомня, че дори и да има определени черти, които се смятат за унивесално привлекателни от повечето хора, все пак всеки човек сам обработва красотата през своята собствена вътрешна система.

   Това значи, че ако ти кажа, че големи очи са едни от лицевите черти, които се смятат за привлекателни от повечето мъже, тогава това не значи, че мъжете ще те сметнат за непривлекателен/а само защото нямаш големи очи.

   В тази статия ще си говорим за психологията на привличането, както и за физическите черти, които привличат хората, така че да откриеш отговорите на тези въпроси.


Какво въздейства на привлекателността според психологията?

   Ето няколко фактора, които влияят на възприемането за привлекателност:

 

  • 1) Леснота за обработка: Изследвания сочат, че хората намират лица, които са по-лесни за “обработка” от мозъците за по-привлекателни. Но какво определя леснотата за процесиране на лицевите черти? Това са познатост и сходност.

 

  • 2) Познатост и привлекателност:  Хората биват по-привлечени към лица, които са им познати. Това значи, че напълно непознати хора биха могли да те сметнат за по-малко привлекателен, отколкото хора, които те познават. Едно изследване сочи, че мозъкът свиква с процесиране на изображенията, които вижда често и за това манекените и звездите от шоу бизнеса, които гледаш по телевизията биха могли да определят твоите стандарти за красота, без ти дори да забележиш.

 

  • 3) Сходност и привлекателност:  Друг фактор, който влияе на възприятието за привлекателност е сходността. Хората биха могли да бъдат привлечени към тези, които имат лицеви черти, които са сходни на техните, на един от родителите им или на човек, който са обичали в миналото. В книгата си Как да накараш някой да се влюби в теб, казвам че наподобявайки някоя от тези фигури по някакъв начин може да ти помогне в това да накараш човек да се влюби в теб.

 

  • 4) Нефизически черти (черти на характера), които влияят на привлекателността: Психолозите са открили, че не-физическите черти като кураж, чувство за хумор или себе-увереност до голяма степен влияят на възприемането за привлекателност. Изследването показва, че възприятието на хората за привлекателността на даден човек се променя след като те ( другите хора) придобият повече информация за характера му. Това е друга причина напълно непознати да те сметнат за по-непривлекателен, отколкото всъщност си.

 

  • 5) Култура и възприятието за привлекателност:  Културата и общството, в което живееш до голяма степен, също влияят на разбирането ти за привлекателност. В някои култури, които до голяма степен са изолирани от съвременно-наложилото се определение за красота, пълните жени се смятат за много по-привлекателни от слабите жени. Така че възприемането ти за привлекателност също е повлияно от културата до голяма степен (виж: Привлекателност и култура)

 

  • 6) Необходимостта от внимание: Някои хора са устроени така, че им е необходимо повече внимание от други. Такива хора е много вероятно да бъдат привлечени към тези, които имат черти, които са редки в културата им. Например, човек който живее на място, където блондинките са рядкост, може да бъде привлечен само от блондинки, ако има непокрита нужда за внимание.


Според психологията, възприятието на привлекателността не е константа.

 

 физическо привличане   Дали някой ти е казвал преди, че не изглеждаш добре?
   Ако аз съм бил на твое място, аз не бих се чувствал въобще зле.

   Според тези излседвания, възприятието за привлекателност не е стабилно и се мени от човек до човек.

   Дори и за същия човек, нови фактори биха могли да се случат, които да повлияят на собственото му възприятие за привлекателност и така да го накарат да си промени мнението за привлекателността на другите.

 

Физическо привличане и психология

Какви черти повечето хора смятат за привлекателни?

1) Симетрия:  Открито е, че симетричните лица се смятат за по-привлекателни за разлика от не симеричните лица във всички култури и общества. Лицето ти не е необходимо да е идеално симетрично, за да бъде привлекателно, но колкото по-симетрично е, толкова по-привлкателно би било сметнато от другите. (виж статията: защо намираме другите хора за привлекателни)

2) Съотношениято кръст-ханш: Мъжете биват по-привлечени към жени с ниско съотношение на ханш и кръст или жени, които имат тяло във формата на амфора. В някои култури, където храната е в недостиг ниското съотношение на кръст-ханш  може да бъде сметнато за непривлекателна черта.

3) Здраве: Във всички култури, по-здравите хора се смятат за много по-привлекателни от по-малко здравите. Изследванията показват, че колкото по-здрав е един човек, толкова по-добре изглеждащ ще е и по-привлекателен ще изглежда.

4) Височина: Много изследвания разкриват, че мнозинството от жени предпочитат да излизат с мъже, които са по-високи от тях, но според психологията, красотата е относителна за всеки и за това ще видиш много жени да излизат с по-ниски мъже. С други думи, тези точки може да са универсални стандарти, но това не значи, че няма да имаш шанс, ако не ги покриеш. (още по темата на: 5 неща, които привличат жените)

5) Женствени лицеви черти (за жените):  Мъжете предпочитат жени, които имат женствени лицеви черти пред други жени. Жените от друга страна предпочитат мъже с по-женствени лицеви черти, когато не са в овулация и предпочитат мъже, които имат по-мъжествени лицеви черти, когато са в овулация. И за това една и съща жена може да сметне определен мъж за привлекателен в определени дни и по-малко привлекателен в други дни. (прочети по-долу: възприемане на психологията на привличането)

6) Добра сложеност (за мъжете):  Жените предпочитат добре сложени мъже (не задължително да са културисти). Жените предпочитат мъже, които имат широки рамене и тесни ханшове с минимално количество мазнини. Добрата новина е, че може да станеш добре сложен, ако решиш да започеш да ходиш на фитнес.

7) Челюстни кости:  Жените предпочитат мъже, които имат относително по-големи челюсти и по-изявени челюстни кости, защото те придават по-мъжествен вид на мъжа. Отново това се мени според това колко плодородна е жената по време на месечния си цикъл.

 

Правилата за физическо привличане са универсални

   Дори и предните точки да са добре познати в сферата на психологията на привличането, все пак ще откриеш много хора да излизат с други, които нямат тези черти.

   Това не значи обаче, че предни точки са грешни, а просто значи, че има много фктори, които влияят на цялостната привлекателност на един човек, освен горе споменатите.

   Останалата част от статията ще ти даде повече информация относно психологията на физическото привличане и ще ти помогне да разбереш, защо възприятието за красота може да се промени от човек до човек.

 

Възприятие за физическо привличане

 

  Много хора се срамуват, когато са около непознати и се чувстват неудобно в компанията на други, защото не харесват собствения си външен вид.

   Често се случва човек да се чувства разтревожен около непознати, поради това да вярва например, че има непривлекателен нос или непривлекателно тяло.

   А ти знаеш ли защо тези хора се чувстват неудобно около другите? Не е заради това че имат някаква физическа черта, която не харесват, а защото не знаят как хората възприемат физическата привлекателност.

   Всеки човек вижда света по различен начин и всички хора се фокусират над нещата, за които най-много се приетеснват и за които ги е грижа най-много.

   Знаеш ли какво значи това? Това значи, че само тези които са загрижени за формата на своя собствен нос ще изследват детайлите на твоя нос!

   Като разбереш как хората възприемат физическата привлекателност ти ще се чувстваш много по-удобно с външноста си и когато това се случи, самоувереността ти ще се скочи до небето.

 

Как хората преценяват физичесата привлекателност?

   В статията ми за психология на физическата привлекателност приказвах за някои черти, които хората намират за привлекателни в другите, но това което много хора не разбират е как другите обработват и процесират в своя ум тези черти, когато те видят.

   Всички знаем, че симетрични лица и жени с тесен ханш и пропорционално съотношение между ханш и гърди биват сметнати за по-привлекателни отколкото други, но знаеш ли как хората възприемат тази информация? (виж също Защо смятаме някои хора за привлекателни)

   Хората процесират цялостния ти външен вид в търсене на привлекателни черти и така те си сформират първото впечатление без да придобият прекалено много детайли. Това значи, че лицето ти може да изглежда привлекателно за някои, дори и носът ти да не изглежда хубав според неговото собствено мнение!

   Имам приятелка, която е много привлекателна според мнението на много хора, които я познават. Тя обаче има много малък белег на челото и в резултат е много стеснителна около другите, защото вярва че те ще я преценяват заради белега й.

   Тя вярва, че другите ще се фокусират над белега, защото това е точно каквото тя прави, докато истината, е че повечето хора преценяват нейната цялостна привлекателност и рядко обръщат внимание на белега й, въпреки че го забелязват.

 

   Възприятието за привлекателност и твоя собствен външен вид.

   Преди няколко дни, се разхождах по улицата близо до нас, където видях един познат да минава с негова приятелка. Момчето ме видя в гръб и дойде близо с колата си да ме поздрави, в същия момент видях как момичето пък започна да ми изпраща сигнали на привличане, дори и бегло да ме виждаше от другата седалка. (за още виж Сигнали на привличане при езика на тялото)

   Ясно бе че ме видя в гръб, забеляза нещо толкова просто като ширината на раменете и после когато се приближи тя откри, че лицето ми е почти симетрично, но по никакъв начин перфектно.

   И все пак тя ме прецени като привлекателна личност, не защото имах перфектни лицеви черти, а поради начина, по който хората възприемат физическата привлекателност и това че той им позволява да пренебрегнат повечето малки детайли, които не харесваме за себе си.(виж също Теория за вътреличностното привличане)

   Във фитнеса пък срещнах една приятелка, която не мисли че е привлекателна, докато първия път когато я видят я сметнах за много привлекателна. Всичко, което бях забелязал за нея по време на първото ни взаимодействие бяха стилния ѝ спортен екип и стегнатото ѝ тяло. Приятелката ми не харесваше лицевите си черти и мислеше че не е привлекателна, докато всъщност цялостния ѝ вид дава впечатлението че е много привлекателна.

   На кратко хората преценяват привлекателността ти, основавайки се на цялостния ти външен вид и рядко ще стане така че някой ще ти прецени външния вид основавайки се на отделна лицева черта като примерно устните или носа ти.

 

Съгласен ли си с написаното или пък не?
Ще се радвам ако оставиш своето мнение като коментар в полето по-долу.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите