Какво е истинската любов и защо обичаме?

истинската любов

   Освен чувствата, които получаваш, когато хормони като фенилетиламин биват вкарани в кръвта ти, любовта е емоция, която бива задействана от подсъзнанието ти , за да те сближи с някой, който смята че е важен за благосъстоянието ти.

   Ето един пример, който ще ти помогне да разбереш как се получава любовта. Да предположим, че изпитваш унилост и че някой ти е помагал в това да си превъзмогнеш проблемите.

   В този случай подсъзнанието ти ще открие, че това да останеш около този човек би ти подобрило настроението и така ще те накара да го заобичаш, за да е сигурно че ще си близо до него.

   Истинската любов в много случаи може да е емоция задейсвана от подсъзнанието ти, за да ти помогне в това да си по-близко до хора, които могат да подобрят настроението ти.

 

   Това истинската любов ли е?

   Може да се чудиш обаче, защо би обичал този човек, вместо да си мислиш за него като за страхотен приятел.

   Отговора е прост, ако този човек е напаснал на несъзнателните ти критерии, което се явява списък, който другия човек трябва да покрие, за да го заобичаш, тогава ще се влюбиш в него, а ако не тогава ще останете просто добри приятели.

   В книгата Как да превъзмогнеш раздялата с някой за дни обяснявам как това да се влюбиш е в резултат на това отриеш някой, който пасва на подсъзнателните ти критерии. Ето защо не трябва да се чувстваш зле след раздяла, защото рано или късно ще откриеш, някой който те напасва по-добре.

 

Истинска любов и компенсация

   Хората също така се влюбват и за да компенсират за техните непокрити нужди. Ако на едно момиче й липсва увереност,  тогава има голяма вероятност тя да бъде привлечена към уверени хора, стига другите фактори да са постоянни.

   Това също отговаря на въпроса, за това дали хората биват привлечени към тези, които са сходни на тях или тези, които са различни от тях. Хората биват привлечени към тези, които са сходни на тях в чертите, които харесват в себе си и тези, които са разични в чертите, които не харесват за себе си. (виж Дали сходностите се привличат)

   Някои хора казват, че истинската любов е безусловна обич, където ти обичаш някой, порати това какъв е, вместо да го/я обичаш, за да компенсираш за непокрита своя нужда.

   В истинския свят, чистата безусловна обич почти не съществува и връзките се основават на комбинация както от условна, така и безусловна обич.

   Обаче колкото повече се местиш от това да компенсираш за безусловната обич, толкова повече връзката ти ще бъде по-здравословна и е по-вероятно да попаднеш на истинска обич. (виж за Психологията на любовта за повече информация)

   Мисля, че е невъзможно да имаш връзка, която не съдържа тези два фактора (непокрити нужди и коменсация), но колкото повече се движиш в страни от тях, толкова по-близо ще си до истинска обич.

 

защо обичаме

А защо обичаме?

   Защо хората се влюбват?

   Защо биваме привлечени към определени хора, а не други?

   Защо се влюбваме от пръв поглед?

   Какво всъщност е любовта?

 

   Преди да се захвана по-сериозно да изучавам психология, мислех че любовта е нещо свръх естествено, непредвидимо и че не следва никакви правила. По-късно, когато научих за психологията на влюбването, започнах да навързвам точките и да разбирам как любовта се случва до ниво, до което успях да обърна процеса, написвайки книгата Как да накараш някой да се влюби в теб.

   До края по-конкретно ще ти кажа защо обичаме.

 

   Защо любовта се случва?

   Когато едно дете се роди то няма нищо в съзнанието си, никакви мисли, никакви вярвания и никакви спомени. Когато детето се развива в живота, то започва да развива определени нужди в резултат на преживяванията, които са му са се случили.

   Например дете, което е било изместено от по-скоро роденото му братче ще се научи да бъде търсещо внимание с цел да привлече вниманието на родителите си и може като възръстен да прояви черти на характера като самохвалство и фукане, ако родителите му не са обърнали внимание на този проблем (виж Характер и родилна последователност)

   Когато израстваме, ние като хора започваме да придобиваме все повече и повече желание и непокрити нужди. Основавайки се на тези непокрити нужди, ние започваме да си изграждаме образ за потенциалния партньор, с който искаме да сме. И винаги, когато се запознаем с човек, който изглежда може да задоволи тези непокрити нужди, ние се влюбваме в този човек.

   Така че това да се хвали е била единствената нужда, която детето в предния пример е имало, тогава то или би се влюбило в много красиво или известно момиче (за да се хвали с нея).

   Това е много прост пример, който рядко съществува в истинския живот, защото всеки един от нас има хиляди непокрити нужди, а не само една, но в края на краищата самата концепция е същата. Ние обичаме тези, който изглжда че могат да ни помогнат да задоволим нашите непокрити нужди.

 

Защо се влюбваме от пръв поглед?

   В резултат на непокрити нужди, които имаме ние формираме нещо като списък, който съдържа качествата, от които имаме нужда, за да намерим потенциален партньор.

   Ако качествата, които другия човек има, които могат да ни помогнат в това да задоволят наша непокрита нужда от първия път, когато го видим, тогава има вероятност да се влюбим от пръв поглед.

 

Защо обичаме различни неща?

   Защо обичаме неща като храна, коли, ТВ предвания, музика и т.н.?

   Ако едно дете бива нападнато от куче в ранна възръст, то може да развие фобия, която го кара да се страхува от кучета до края на живота си. В този случай неговия ум вярва, че кучетата са опасни и от там използва чувства на омраза, които да го възспрат от това да се доближава до кучета за в бъдеще.

   Любовта следва съвсем същия механизъм, но по обратния начин. Любовта не е нищо повече от емоция, която умът ти използва, за да те сближи до нещата, които могат да те направят по-щастлив.

   Ако родителите ти са се отнасяли добре с теб, когато си бил малък, умът ти ще ти позволи да ги обичаш, за да останеш по-близо до тях. Това е любовта.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите