Имам нужда от обич, искам да съм обичана

   Получавам редица имейли от хора, повечето от които жени, които ми казват че много имат нужда от любов или че искат някой да ги обича.

   Понякога в имейла пряко е написан конкретния проблем, а понякога е индиректно загатнат. Например, много хора ми изпращат имейл с това да ми кажат, че се чувстват наистина зле след раздяла, защото не са сигурни за това дали са били обичани или не.

   Необходимостта от това да бъдеш обичан е всъщност основната причина някои хора да се чувстват зле след раздяла, вместо загубата на човека, с който са се разделили.

   Тези хора обикновено след раздялата казват неща като „Просто искам да знам дали ме е обичал или не“ и всъщност веднага щом осъзнаят, че са били обичани те преодоляват болката от раздялата за нула време.

   Но защо някой ще се нуждае да бъде обичан толкова много?
И защо някой ще го е грижа повече за това да бъде обичан, а не за самата връзка?

 

Психологичната нужда от обич

   Една от основните нужди, която всички хора имат е нуждата от обич. В психологията, ние не смятаме дадена нужда като отклонение, стига да не въздейства на живота на човека по негативен начин.

   Но когато нуждата от обич:

  1. Те възспира от това да живееш щастлив живот. „живота е без значение, освен ако някой не ме обича“ Да ти звучи познато?
  2. Толкова е преувеличена, че постоянно се чудиш дали си обичан.
  3. Когато нуждата от обич стане най-важното нещо в живота ти.

   Ако предните симптоми са налице, тогава определено има нещо грешно относно начина ти на мислене, който трябва да разбереш. Ако всичко за което те е грижа на този свят е да бъдеш обичан или да намериш, някой който да те обича, тогава трябва да се поразровиш в миналото си, за да откриеш какво се е случило с личността (характера) ти, което е довело до такова странно развитие на нуждите ти.

 

   Защо определени хора се нуждаят от обич повече, отколкото други?

   Човешките същества са различни и в резултат всеки един израства разивайки различни желания и пориви спрямо миналите си преживявания. Някои минали преживявания може да накарат човека да бъде несигурен в истинската си стойност и така да го направят нуждаещ се от обич или от това да се доказва, че е стойностен, колкото и останалите. (виж Как миналото въздейства на характера ти сега)

 

   Ето няколко примера за събития, които може да доведат до тази обострена нужда от обич:

  • Нуждата от обич и пренебрегване на детето: Първите двама души, с които детето влиза в контакт са майка му и баща му. Някои родители обаче са по-достанцирани, резервирани и студени. Когато детето бива порастено от такива родители то започва да се двоуми за своята важност и така развива интензивна нужда от обич по-късно в живота си. И през времето, когато израства неговата основна цел става това да бъде обичано и винаги започва да се съмнява в обичта на партньора във връзката му. Много често може да чуеш подобни хора да казват „Искам да бъда обичана от мъжа си“/ „Искам да бъда обичан от жена си“ (виж Как родителските грижи са повлияли на характера ти)

 

  • Децата, които са единствени и тези, които са най-малки, рядко се чувстват необичани, освен ако техните родители не са дистанцирани, обаче децата които са били „изместени“ от по-малко братче или сестриче обикновено се чувстват по-малко обичани. Много често срещано е за по-голямо дете да усеща, че неговите родители обичат по-малкото му братче или сестриче повече от самото то. Отново, когато това дете израстне то се опитва да успее в това, в което се е провалило в миналото и за това винаги се опитва да се чувства обичано или развива силна нужда от обич (виж Как родилната последователност влияе на характера ти). 

 

  • Нуждата от обич и нуждата от одобрение: Някои хора имат нужда да се чувстват обичани поради различни причини. За тях нуждата от обич е просто стъпка, която им помага да получат одобрение. Тези хора обикновено имат проблеми със самочувствието и се чувстват значими само, когато биват обичани. В книгата Как да превъзмогнеш някой само за дни обяснявам как нуждата от одобрение може да се окаже основната причина, която възспира някой от това да се възстанови от раздяла. В подобен случай, развиването на самоувереност е най-доброто нещо, което един човек може да стори, за да превъзмогне човека с който се е разделил.

Нуждая се от обич толкова много!

   Ако си се уловил в това да казваш неща като „Трябва ми някой да ме обича“ или „Не се чувствам обичан/а“ , тогава трябва бързо да стигнеш до извода, че търсиш самата обич, а не партньор и тогава психологическите ти нужди не са балансирани.

   Не се безпокой, ако си открил че толкова много ти е необходима обич или че не се чувстваш обичан от съпруга или жена си. Първо трябва да разбереш, че необходимостта ти от обич е преувеличена, поради една от по-горните причини и това ще ти помогне да се възстановиш.

   Другото, което трябва да сториш е да се опиташ да развиеш самочувствие и да станеш по-малко зависим от другите за това да се чувстваш обичан.

   Накрая трябва да си промениш мисловните шаблони напълно, така че да спреш да повтаряш отрицателни фрази, които биха могли да те подлъжат в това да вярваш, че не си обичан и така да подсилят нуждтати от обич.

   Ако винаги мислиш, че хората не те обичат или че се отнасят с теб добре, защото са мили вместо защото те обичат, тогава трябва да промениш начина, по-който си говориш с цел да приключиш този проблем. Веднъж щом научиш как да мислиш различно, тази остра нужда за обич ще намалее с прогреса на времето.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите