Психология на първото впечатление

първо впечатление
   Много хора наистина се чувстват зле, когато някой ги преценява неправилно основавайки се на първото си впечатление. В резултат част от тези хора, може да повярват, че са непривлекателнидокато други може да подсилят тази идея, ако тя вече е била псисъстваща.

   Според психологията на първото впечатление много други фактори освен външния ти вид влияят на начина, по който хората те преценяват. Това значи, че някой може да те прецени неправилно, поради фактор, който въобще не е свързан с теб!

   Ако някой, някога те е преценил по лош начин, основавайки се на първото впечатление, тогава това да научиш за психологията на първото впечатление ще ти помогне да се почувстваш по-добре.

 

Обяснение за психологията на първото впечатление

   По-долу са изброени някои фактори, които могат да определят как другите сформират първото си впечатление за теб:

 

  • Теория за социалната размяна:  Теорията за социална размяна гласи, че хората поставят своите интереси на първо място, когато се опитат да преценят някой. Това значи, че една финансово несигурна жена определено ще придаде по-висока стойност на богат мъж, по време на първото й впечатление към него, защото мъжа  пасва на интересите й. Това също напасва начина, по който хората формират първо впечатление, когато бива обяснен от гледна точка на индивидуалната психология. Индивидуалната психология гласи, че хората сформират първо впечатление за другите като се мъчат да познаят как тези хора биха им помогнали да посрещнат психологичните си цели (за още виж: първо впечатление и индивидуална психология) 
  • Начина по който ги караш да се чувстват?:  Хората асоциират емоциите, които са изпитали в твое присъствие с характера ти. Това знаичи, че ако си накарал някой да се чувства неловко по време на първата  ви среща, то той може да сформира лошо първо впечатление за теб. Например, ако си стеснителен/на и не говориш често и после се запознаеш с някой с ниско самочувствие, той може да се чувства неловко около теб, защото може да приеме, че си арогантен и така да си сформира впечатлението, че ти си досаден. Ето виждаш ли как едно лошо първо впечатление може да се сформира без външния ти вид да има нищо общо? 
  • Когато се запознаеш с тях?:  Обстановката при срещата до голяма степен влияе на първото впечатление, което някой сформира за теб. Ако даден човек е имал голям скандал с някой, който споделя определени лицеви черти с теб, тогава той може да сформира лошо първо впечатление за теб, само защото караницата е още свежа в ума му/й. От друга страна, ако си имал кофти ден и в резултат не си успял да се усмихваш, тогава хората биха могли да те преценят лошо, мислейки че си скучен, само защото не си успял да се усмихнеш на момента. В книгата си за Супер увереност, обяснявам как в много случаи, отхвърлянето и лошото впечатление, което хорта си формират за теб може понякога да е в резултат от проблеми във възприятието отколкото проблеми в теб самия. 
  • „Хало“ ефекта: Хората правят и друга грешка, когато си формират първо впечатление за другите. Те приемат, че хора които изглеждат по-привлекателни имат  много добри черти, докато това всъщност би могло да бъде напълно грешно в някои случаи. Ако не си достатъчно голям късметлия, че да напаснеш стандартите за красота, които културата и обществото са наложили над хората, тогава може да бъдеш преценен неправилно. Забавното в този случай, е че тези стандарти се променят от време на време и това значи, че не може да обвиняваш външния си вид за това! (виж статията: Привлекателност и култура)

 

Психология за промяна на първото впечатление

   Добрите новини са, че първото впечатление може да се промени за секунди.

   Изследвания са открили, че веднъж щом чертите на характера ти започват да се показват, хората си корегират грешките, които са направили, когато са  сформирали първото си впечатление за теб.

   Доказано е, че след като хората се опознаят по-добре, те намират интересните хора за по-привлекателни, отколкото тези с лоши черти на характера.

   Това значи, че нашето възприятие за външност може да се промени веднъж щом узнаем повече за човека.

   Така че ако някой се е опитал да те убеди, че първото впечатление трае вечно, просто му кажи, че според психологията не е така.

 

Психологически експерименти за първо впечатление

психологически експерименти

   Повечето хора ги е грижа за първото впечатление, което оставят особено тези, които са уверени във външния си вид или тези, които имат проблеми със своя себе образ.

   Основната причина тези хора да се тревожат за външния си вид до такава степен е, че всъщност знаят много малко за психологията на първото впечатление.

   Много експерименти са били проведени и са показали, че външността ти е само един елемент, който спомага за сформирането на първото ти впечатление у хората.

   Не, не говоря за корекцията, която хората правят относно първото им впечатление, което са сформирали за теб след като са те опознали, но говоря за други елементи, които помагат на хората в това да формират първото си впечатление за теб в първите няколко секунди, от  момента, когато са те срещнали (виж: възстановяване от лошо първо впечатление).

   В тази статия ще ти кажа за подобни експерименти с психологията  на първото впечатление, за да спреш да бъдеш обсебен от външността си и да поправиш некоректните идеи, които имаш относно начина, по който хората те преценяват след като за пръв път те срещнат.

Истината за психологията на първото впечатление

   Преди всичко, първо прочети за проблемите със себе образа си, за да можеш да се видиш по начина, който другите те виждат, вместо да виждаш образ в ума си, който е много по-далеч от истинския ти външен вид.

   Експеримент е показал, че когато един човек непреднамерено стои в началото на масата, хората несъзнатело приемат, че той има повече контрол, повече харизма и е по-екстровертен.

   Та какво може да ти каже подобен експеримент относно психологията за първо впечатление?

   Просто продължи да четеш.

   В друг експеримент, хората са били помолени да оценят привлекателността на другите.

   Открито било, че когато температурата в стаята е била по-висока и когато хората, които са щели да оценяват, не са се чувствали комфортно, са били склонни да оценят хората по по-малко благосклонен начин, отколкото когато температурата на стаята е била нормална.

   Достигна ли до заключение вече? Първото впечатление, което оставяш зависи от целия контекст на ситуацията, а не само от външния ти вид.

   Друг експеримент показва пък, че хора, които заемат отворени жестове по време на оценка на тяхната привлекателност са били оценени за по-привлекателни! (виж наръчника за език на тялото за още информация по темата за отворените жестове)

   Четвърти експеримент е открил, че хората са склонни да отговарят повече на молби за помощ от тези, които са добре облечени.

 

Та какво ни казват всички тези експерименти за първо впечатление?

   Тези експерименти показват, че първото впечатление, което хората формират за теб, зависи до голяма степен от обстановката на ситуацията, начина по който си облечен, начина по който се държиш, езика на тялото ти, стойката ти, хората които са с теб, тяхното настроение, мястото където са се запознали с теб и много други фактори.

   В книгата Как да накараш някой да се влюби в теб казвам, че жените са по-склонни да сметнат мъже за по-привлекателни, когато видят че други красиви жени ги придружават. Така че първото впечатление, което хората формират за теб може дори да се промени, когато други хора са до теб.

   Ако си видял човек да носи определени дрехи и после си го видял в друг ден, облечен с други дрехи, умът ти ще го сметне за по-привлекателен. Друг експеримент е показал, че жените смятат един и същ мъж за по-привлекателен, когато той носи червено.

   Също така в друга статия съм казъл, че хората са склонни да преценяват другите различно базирайки се на собстствения си психологичен „грим“.

   За пример, ако един човек се нуждае от одобрение, тогава той може да изглежда по-привлекателен, ако му се усмихваш или ако си заемаш отворени жестове, отколкото ако правиш обратното.

   Човек, който има ниско самочувствие от друга страна може да бъде раздразнен, ако е усетил че се държиш прекалено уверено и може дори да те подцени в резултат на което (виж статията психология на първото впечатление)

   Та какво е крайното заключение?

   Забрави за „грозния си нос“, ако не ти харесва, защото има стотици параметри, които афектират формирането на първото впечатление, което хората сформират за теб, освен външния ти вид.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите