Значението на сънищата (наръчник за разгадаване на сънища)

разгадаване на сънища

 

   Сънищата не са халюцинации или неправилно организирани мисли, които ти идват на ум, докато спиш, ами са съобщения, който биват изпратени от подсъзнаието ти с цел да те мотивират да поемеш действие относно някакъв проблем или нещо, което може би си игнорирал.

   Сънищата може също да са начин за задоволяване на непокрити нужди, например ако някой който познаваш винаги те тормози, може пък ти да видиш как го биеш в съня си.

   Разгадаването на сънищата е процесът на анализиране значението на съня ти и откриването на съобщението, което подсъзнанието ти се опитва да ти изпрати чрез него.

 

Разгадаване на сънища и защо сънуваме?

   Когато заспиш твоя съзнателен ум става също спящ и твоя подсъзнателен ум се активира.

   Всички твои тревоги, страхове и проблеми биват складирани в подсъзнанието ти и така когато стане по-активно някои от тези тревоги и страхове се проявяват под формата на сънища. Тези емоции рядко се показват в реална форма, ами вместо това се проявяват в закодиран вариант, защото така работи подсъзнанието.

   Например, ако си бил уплашен от шефа си, може да си видял зъл призрак да те преследва в съня ти, докато в действителност призръка не е нищо повече от символ, който умът ти използва за да олицетвори твоя шеф. Ето така работи разгадаването на сънищата; всичко се опира до това да разгадаеш тези символи, които виждаш в сънищата си с цел да знаеш как те се отнасят към теб и така да можеш да разбереш значението на сънищата.

 

Защо имам сънища, които се появяват пак и пак?

   Подсъзнанието ти ще продължи да изпраща съобщението, докато проблема съществува, затова някои хора сънуват един и същ сън многократно, без да знаят защо.

   Помисли малко над това: всички тези мисли, идеи и нерешени проблеми, които са заклещени в подсъзнанието ти упражняват много голям товар над умът ти и за това трябва някак си да бъдат отпуснати.

   И за това сънищата играят роля като на отдушник за тези проблеми и сънища. Освен ако не може да разгадаеш сънищата си и да разбереш тяхното значение, може да продължиш да виждаш сънища, които се появяват пак и пак.

 

Осъзнато сънуване

   Осъзнатите сънища са специален вид сънища, където си наясно от факта, че сънуваш, но в същото време не си буден. С практиката може да научиш как да предизвикаш осъзнато сънуване и после да контролираш събитията, които виждаш в съня си. Умението може да бъде използвано, за да ти помогне да се отървеш от кошмари.

 

Сънищата са канал за комуникация

   Сънищата са канал за комуникация между съзнателния и несъзнателния ти ум. Ако подсъзнанието ти иска да ти каже нещо, докато си буден, тогава най-вероятно ще го стори чрез емоции.

   Но докато си заспал, подсъзнанието ти ще направи същото нещо, използвайки сънища. Ето защо това да научиш как да разгадаеш сънища може да ти помогне да придобиеш повече разбиране за себе си.

 

Какво означават сънищата ти?

какво значи сънят ти

   Често срещам въпроси на хората в Интернет които питат: „Какво означава сънят ми?“.

   Интерпретирането на сънищата е едно най-често погрешно разбраните течения.

   В Интернет има хиляди сайтове, които твърдят, че имат тълковници, които могат да помогнат на човек да опознае значението на сънищата си, но веднага щом научиш малко повече за психологията на сънищата, ще разбереш, че си единствения човек, който може да каже какво всъщност значат сънищата ти.

   Сънищата биват дешифрирани в символи защото така действа подсъзнието ти. Обаче трябва да разбереш, че всеки един от нас има свои собствени символи, които не е задължително да пасват на символите на някой друг.

   За пример когато жена, която я е страх от котки види котка в съня си, тогава нейния сън ще има различно значение от съня на жена, която обича котки.

   И докато и двете жени са сънували горе долу същия сън, все още сънищата им са имали напълно различно значение. Така че когато някой ти каже, че това да видиш куче в съня си, значи еди си какво, знай че той в повечето случаи ти говори празни приказки.

 

В края на краищата имат ли значение на сънищата?

имат ли значение на сънищата

   Та, защо хората сънуват и как да откриеш значението на сънищата си? Съществуват много теории, които се пробват да обяснят значението на сънищата и ето тези, които най-много се връзват по смисъл.

  • Сънищата са послания:  Един сън може да бъде послание, изпратено ти от подсъзнанието ти, за да те мотивира в решаването на даден проблем, който ти пренебрегваш.
  • Опасяване от проблеми:  Ако си разтревожен или се опасяваш за нещо, тогава може да го сънуваш, когато спиш. Например, ако се тревожиш за това да не си загубиш работата или позицията, тогава може да сънуваш, че падаш от високо (просто пример). Тогава значението на съня ти в този случай е опасението за загубата на това, което вече имаш.
  • Подтиснати емоции: Твоите желания и мечти може понякога да бъдат изпълнени чрез даден сън. Понякога сънуването, че правиш нещо, може да значи че наистина искаш да го направиш в истинския живот. Сънуването че караш Ферари, може да значи че наистина искаш да си купиш такова.
  • Визии: Това е частта, която науката не разбира все още, но се случва често някой да сънува нещо, което после става действителност.

   Сега вече след като знаеш защо сънуваш е вече време да минем към следващата стъпка, която е да разберем значението на сънищата ти.

 

Откриване значението на твоите сънища.

   Първото нещо, което трябва да разбереш, когато се опитваш да откриеш значението на сънищата си е да знаеш, че сънищата ти може само да бъдат правилно разтълкувани на базата на текущите обстоятелства, които се случват в живота ти.

   Това значи, че не може да разбереш значението на сънищата си просто като ги споделиш с някой и после да чакаш той или тя да познае през какъв период от живота си преминаваш.

   Разбира се, някои хора могат да ти помогнат да разтълкуваш сънищата си, при положение че те познават добре и за обстоятелствата, през които преминаваш.

 

 Сега вече след като знаеш този факт, ето как да разгадаеш сънищата си :

  1. Запиши си всички сънища веднага щом си спомниш за тях.
  2. Имай на ум че хората, които виждаш в сънищата си може да представляват символи, така че ако си видял своя чичо в съня си, тогава това не е задължително да значи, че умът ти иска да ти каже нещо точно за него.
  3. Опитай се да свържеш събитията от съня ти към събитията, които се случват в живота ти, особено последните.

   Извода е, че никой не може да ти помогне в това да разбереш идеално сънищата си, освен теб самия, защото ти си единствения, който може да познае какво точно значат твоите символи за теб самия.

 

Значение на сънищата.

значение на сънищата

   В друга статия: как да тълкуваш сънищата съм обяснил как сънищата може да са израз на желанията, които искаме да задоволим, отражение на нашите страхове или нашите текущи емоционални състояния или дори подсказано (от умът ни) решение на проблем, който ни тормози.

   Едно от най-често погрешно разбраните схващания за сънищата е вярването, че символите имат универсално значение, докато в действителност, значението на символите се различава от човек до човек, базирайки се на неговите вярвания, ценности и преживявания в живота.

   Когато човек, който мрази портокалов сок, го сънува, тогава съня определено би имал напълно различно значение отколкото, ако човек който обича портокалов сок го сънува.

 

   Та как можеш да разбереш значението на един сън, при положение че символите имат различни значения?

 

Как да разбереш значението на сънищата си?

   Първото нещо, което трябва да сториш с цел да разбереш значението на сънищата си е да свържеш символите, които си видял в съня си към своя живот.

   Страх ли те е от кучета? Тогава това да сънуваш кучета може да е просто изражение на твоя страх.

   Ако те е било прекалено страх да започнеш нова работа, тогава може да си сънувал, че си заключен в стая, а отвън има куче. Стаята в този случай олицетворява новата ти работа, докато кучето, което я пази олицетворява страховете ти.

   Но с неограниченото количество символи, които умът ти използва в сънища, може да се окаже трудно да свържеш символа към нещо в истинския живот нали? Не, всъщност умът ти ще ти даде подсказка, която ще ти помогне да разкодираш пъзела в сънищата. 

   Например, може да видиш някой от приятелите си, който има черна коса, да е рус съня ти. Русата коса може да е ключа в разрешаването на пъзела, който умът ти е предоставил.

 

   Поради някаква причина повечето хора, които се появяват в сънищата могат да са символи, които представляват други хора и в предния случай, твоя приятел може просто да е бил символ за друг твой рус приятел. (виж: Защо определени хора се появяват в сънищата ти)

 

Значението на повече от един сън

   Понякога един сън бива трудно разкодиран или му липсват достатъчно детайли, до такава степен че става много трудно да се разшифрова.

   Красотата обаче при сънищата е че може да използваш повече от един от тях, за да достигнеш до крайното съобщение, което подсъзнанието ти се опитва да ти изпрати.

   В един твой сън може да се видиш да бягаш от нещо зло.

   В друг може да се видиш как те е страх от това да скочиш от другата страна на пропаст.

   Когато ги свържеш, можеш лесно да заключиш че страховете ти те преследват и че си прекалено уплашен да поемеш важна крачка в живота си.

 

   Сънищата са като пъзел, който може да бъде разтълкуван, когато разтълкуването стане напълно подредено с истинския ти живот и предишните ти сънища, при положение че те са свързани.

 

Какво значи да сънуваш някой?

да сънуваш някой
  От време на време получавам имейли, в които хората притеснено ми споделят, че са сънували как техен приятел или роднина умира. Освен това, много хора ме карат да им разтълкувам сънищата, особено ако са сънували някого без да очакват.

 

Защо сънуваме някого, с когото рядко поддържаме връзка?

Защо сънуваме някой приятел, когото не сме виждали скоро?

   За финал на тази статия ще отговоря на тези въпроси и ще ти кажа какво означава, когато сънуваш някого.

Символика в сънищата

   Почти всичко, което виждаме в сънищата си, всъщност ни се явява закодирано под формата на символи. Например ако се страхуваш да загубиш работата си, то най-вероятно едва ли ще сънуваш това, но може да ти се присъни, че пропускаш важен изпит.

   В друга статия Значението, когато ти пада зъб в един сън обясних защо падащите зъби може да са отражение на субективното чувство, че губиш силата си.

   Ако изпитваш силна вина, че правиш неща против принципите си, против вярванията си, то може да сънуваш, че падаш.

   Тоест, повечето сънища може да се декодират именно посредством символи, а не просто като пряк израз на нашите мисли. А оттук следва, че щом всичко в сънищата ни е под формата на символи, то и когато сънуваме даден човек, това е всъщност символ за някой друг!

 

Появата на някой в съня ти вероятно представлява символ

   Може би горното твърдение ще смути повечето хора.

   Щом всичко в сънищата ни е под формата на символи, то и когато сънуваме даден човек, това е всъщност символ за някой друг!

   Например ако сънуваш леля си, това не означава, че си загрижен за нея, а може би просто леля ти се явява като символ, който твоят подсъзнателен ум използва, за да представи някой друг.

   Но кое определя избора на символ?

   Отговорът се съдържа в следните 2 факта: първо, подсъзнателният ум ще използва някой, който прилича на човека, за когото всъщност ти мислиш. Например ако твой добър приятел е рус, може да сънуваш някой рус човек.

   Вторият факт е, че по време на сънуването подсъзнателният ти ум обикновено ще ти даде някаква подсказка или ключ, които да ти помогнат да разшифроваш всички символи (виж по-нагоре: Значението на сънищата).

   Например, ако твоят близък русоляв приятел направи нещо лошо зад гърба ти (в реалния живот), то тогава ти може да сънуваш, че казваш на някой русоляв човек: „защо ми открадна портфейла?“.

   Както виждаш, тук се работи със символи – русолявият човек символизира твоя русоляв приятел; открадването на портфейла е символ за предателството, а пък целият сън представлява ситуацията, която те е била разтревожила преди няколко дена.

   В Цялостния наръчник за това да си себе-уверен обясних, че когато подсъзнателният ум се сблъска с някой символ, който му напомня за нерешен проблем, то това може да ни направи несигурни (напр. ако видим реклама на паста за зъби, това може подсъзнателно да ни напомни, че не харесваме външния си вид). Иначе казано, символите са един нормален начин, по който мозъкът функционира.

   Така че, когато видите в съня си умиращ човек, недейте да се тревожите — това просто може да е символ за нещо съвсем различно от смърт. Освен това, самият човек също се явява символ на някой друг (както обясних по-горе).

Comments

comments

1 thought on “Значението на сънищата (наръчник за разгадаване на сънища)”

Comments are closed.

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите